Ημέρα της Γυναίκας: Η ρωσική πρεσβεία τιμά την Μπουμπουλίνα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 8 Μάρτιος 2021

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , ,

Με ένα ιδιαίτερο μήνυμά της η ρωσική πρεσβεία αναφέρεται στην Ημέρα της Γυναίκας τιμώντας μία ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Ο λόγος για την Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα η οποία ήταν θαυμαστή και στη Ρωσία.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων (90,4%) θεωρεί την Επανάσταση ως «εθνική», ενώ περισσότεροι από τους μισούς πιστεύουν ότι η Επανάσταση είχε και κοινωνικά, φιλελεύθερα και θρησκευτικά χαρακτηριστικά.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης, ότι η Ρωσία αναδεικνύεται, με μεγάλη διαφορά, ως η ξένη δύναμη με τη θετικότερη συμβολή στην Επανάσταση του 1821, ενώ ακολουθούν η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία.
Συγκεκριμένα, το 42,5% απάντησε ότι η Ρωσία «είχε τη μεγαλύτερη θετική συμβολή στο ελληνικό ζήτημα κατά την περίοδο της Επανάστασης».
Ενδιαφέρον έχουν και οι αυθόρμητες απαντήσεις των πολιτών για τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στην Επανάσταση του 1821.


Πρώτος έρχεται ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ενώ ακολουθεί ο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Στην τρίτη θέση έρχεται η Μπουμπουλίνα, ενώ σε μικρή απόσταση ακολουθεί ο Παπαφλέσσας. Ανάμεσα στους πλέον αναγνωρισμένους 10 πρωταγωνιστές της Επανάστασης βρίσκεται άλλη μια γυναίκα, η Μαντώ Μαυρογένους, στη 10η θέση.
Με άρθρο του στην ιστοσελίδα του «Αθήνα 9.84», η οποία φιλοξενεί επίσημους εκπροσώπους των χωρών που έπαιξαν ενεργό ρόλο στην απελευθέρωση των Ελλήνων, ο πρέσβης της Ρωσίας, Αντρέι Μάσλοβ, έκανε μια αναδρομή σε ιστορικές στιγμές και αποφάσεις που «αντανακλούν» τη βοήθεια της χώρας του στον ελληνικό αγώνα, ενώ αναφέρεται και στις εξαιρετικές σχέσεις μας, οι οποίες βασίζονται σε «μοναδικούς ιστορικούς δεσμούς».
«Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε αυτή την κληρονομιά και να συνεχίσουμε πάνω στα γερά θεμέλια της κοινής ιστορίας την καρποφόρα συνεργασία προς όφελος των λαών των χωρών μας», τονίζει.
Οπως χαρακτηριστικά σημείωνε ο κ. Μάσλοβ, η Ρωσία έπαιξε έναν σημαντικό και καθοριστικό ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση, κατά την άποψη Ελλήνων, αλλά και Ρώσων επιστημόνων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η 200η επέτειος από την έναρξή της «είναι μια ευκαιρία να θυμηθεί κανείς τις λαμπρές ιστορικές σελίδες, όταν οι λαοί μας έδειξαν αλληλεγγύη και προσέφεραν βοήθεια ο ένας στον άλλον στις δύσκολες στιγμές».
Πηγή: Sputniknews