Ιερώνυμος για Αγία Σοφία: «Οι ισχυροί του κόσμου κρύβονται για τους δικούς τους γεωπολιτικούς υπολογισμούς»

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 21 Ιουλίου 2020

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , , ,

«Λυπάμαι βαθύτατα που οι ισχυροί του κόσμου τούτου, οι περισσότεροι τουλάχιστον εξ αυτών, κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους ή μάλλον πίσω από τους δικούς τους γεωπολιτικούς και γεωστρατηγικούς υπολογισμούς», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, αναφορικά με τη λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί την 24η Ιουλίου.
Και συνεχίζει: «Και με τη στάση τους αυτή ανέχονται ή ουσιαστικά αποδέχονται κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς νομιμότητας μια ανίερη πράξη βεβήλωσης όχι μόνον ενός ιερού πνευματικού κέντρου της Ορθοδοξίας μας, της Χριστιανοσύνης, γενικότερα, και ενός συμβόλου της Πίστης μας, αλλά και ενός οικουμενικού μνημείου πολιτισμού και αλληλοπεριχώρησης μεταξύ των λαών και των ανθρώπων και των λαών διαφορετικών θρησκευτικών ταυτοτήτων.
Ο μεγάλος ναός της Αγίας Σοφίας γίνεται άθυρμα στα χέρια ανθρώπων που, κατ’ επάγγελμα και διαχρονικά, ποδοπατούν το Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τροφοδοτούν τη σκοτεινότερη μορφή θρησκευτικής μισαλλοδοξίας για να εμπεδώσουν, όπως αυτοί νομίζουν, την κυριαρχία τους.
Την 24η Ιουλίου, ημέρα πένθους και οδύνης για όλη την Ορθοδοξία, τον Χριστιανισμό και ολόκληρο τον Ελληνισμό, θα προστώ της Ιεράς Ακολουθίας του Ακάθιστου Υμνου, στον Καθεδρικό Ι. Ν. των Αθηνών και σας καλώ όλους και όλες να ψάλλουμε μαζί το «τη Υπερμάχω» υπέρ βοηθείας και ενισχύσεως του γένους μας».
Ε. Μαχαίρα

Ερντογάν: «Κατ’ εντολή του Μωάμεθ η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί»

«Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί έγινε κατ’ εντολή του Μωάμεθ και είναι αποτέλεσμα του στόχου περί ευημερίας του έθνους μας» δήλωσε, χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια δημόσιας παρέμβασής του ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Και πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε αποφάσεις με βάση τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματά μας. Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε ως μία ενιαία χώρα, η οποία δεν αγνοεί τα δικαιώματα των άλλων αλλά λαμβάνει υπόψη τα δικά της».
Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία είναι προγραμματισμένη για την προσεχή Παρασκευή, με τις εργασίες αναμόρφωσης του μνημείου να συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς.
Ηδη μάλιστα έχουν τοποθετηθεί χαλιά στο δάπεδο, τα οποία είναι σε χρώμα σκούρο πράσινο προς τιρκουάζ, ενώ το επόμενο διάστημα τα ψηφιδωτά αναμένεται να καλυφθούν από κουρτίνες.
Πηγή: Sputniknews