Ιερά Σύνοδος: Στηρίζουμε την Πολιτεία, αλλά δεν μπορούμε να ελέγχουμε τα πιστοποιητικά των πιστών

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 22 Νοεμβρίου 2021

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , , ,

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, δηλώνει ότι συμπαρίσταται στον αγώνα της Πολιτείας για τον περιορισμό της πανδημίας, προτρέπει τους πιστούς να εμβολιαστούν «ελεύθερα και αβίαστα» ωστόσο αναφέρει ότι δεν μπορεί το προσωπικό των ναών, να ελέγχει τα πιστοποιητικά όσων προσέρχονται.
Η Ιερά Σύνοδος, μετά την συνεδρίασή της μέσω τηλεδιάσκεψης υπό τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ανακοίνωσε ότι συμμερίζεται την μεγάλη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας και πως προτρέπει «όλους να εμβολιαστούν σύμφωνα με τις υποδείξεις της ιατρικής κοινότητας, ελεύθερα και αβίαστα».
Ωστόσο, δηλώνει πως δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν από το προσωπικό των ναών, τα πιστοποιητικά που προβλέπεται να έχουν μαζί τους οι πιστοί όταν εισέρχονται στις εκκλησίες για παρακολούθηση λειτουργιών.
Πιο συγκεκριμένα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος δηλώνει ότι «συμπαρίσταται ολόθυμα στην μεγάλη προσπάθεια της Ελληνικής Κυβερνήσεως για την μη περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας. Υπενθυμίζει δε ότι η Εκκλησία από την πρώτη στιγμή στάθηκε αρωγός της Πολιτείας στην προσπάθεια αυτή με λόγο συναινετικό και λόγο ευθύνης».
Συμπληρώνει δε πως «ομοίως συμμερίζεται την μεγάλη προσπάθεια από μέρους των ιατρών και των νοσηλευτών μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και συμπαρίσταται τόσο πρακτικά, όσο και ηθικά προτρέποντας όλους να εμβολιαστούν σύμφωνα με τις υποδείξεις της ιατρικής κοινότητας, ελεύθερα και αβίαστα».
«Πράξη ατομικής και κοινωνικής ευθύνης ο εμβολιασμός»
Η Εκκλησία δηλώνει ότι σταθερή της θέση είναι ότι η επιλογή του εμβολιασμού «δεν αποτελεί ζήτημα ορθής πίστεως ή ομολογίας, αλλά αντικείμενο της ιατρικής επιστήμης και πράξη ατομικής και κοινωνικής ευθύνης. Κάθε δε αντίθετη άποψη, ακόμα και Κληρικών, δεν εκπροσωπεί την Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία διοικείται και εκφράζεται επισήμως μόνο από την Ιερά Σύνοδο».
Ωστόσο επισημαίνει, ότι η συμμόρφωση των πιστών προς την ΚΥΑ (που κάνει λόγο για παρακολούθηση λειτουργιών από ανεμβολίαστους με επίδειξη αρνητικού τεστ κορονοϊού) «δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί από το εργατικό (νεωκόροι) ή εθελοντικό προσωπικό των Ιερών Ναών, καθώς αυτό δεν έχει ούτε δυνατότητες, ούτε αρμοδιότητες φύλαξης, ούτε δημόσιες (π.χ. αστυνομικές) εξουσίες».
Καταλήγοντας, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος καλεί τους πιστούς να «ακολουθούν απαρεγκλίτως τις οδηγίες των ειδικών για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού, φορώντας απαραιτήτως την μάσκα προστασίας καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής τους στον Ιερό Ναό και τηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις».
Πηγή Sputniknews.gr

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, προτρέπει τους πιστούς να εμβολιαστούν «ελεύθερα και αβίαστα»