12.9 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΗχηρό μήνυμα Ρωσίας για Βαρώσια: Απαράδεκτες οι ενέργειες ενάντια σε αποφάσεις του...

Ηχηρό μήνυμα Ρωσίας για Βαρώσια: Απαράδεκτες οι ενέργειες ενάντια σε αποφάσεις του ΟΗΕ

Τον έντονο προβληματισμό της Ρωσίας για την ανακοίνωση της άρσης του στρατιωτικού καθεστώτος του 3,5% της πόλης των Βαρωσίων, εξέφρασε η Μαρία Ζαχάροβα.
Τη σοβαρή ανησυχία της Μόσχας για τις «απαράδεκτες μονομερείς ενέργειες» στα Βαρώσια, μοιράζεται η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.
Ουσιαστικά, η Μόσχα λέει δύο ηχηρά «όχι»:
Το πρώτο αφορά την αλλαγή του στρατιωτικού καθεστώτος των Βαρωσίων.
Το δεύτερο αφορά την ιδέα της διχοτόμησης της Κύπρου, τονίζοντας την ανάγκη σεβασμού των διεθνών κανόνων.
Αναλυτικότερα, η κα Ζαχάροβα τονίζει πως η Μόσχα παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Κύπρο και τα Βαρώσια και εκφράζει τη σοβαρή ρωσική ανησυχία για «απαράδεκτες τυχόν μονομερείς ενέργειες που έρχονται σε αντίθεση με τις προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια, αυτές οι ενέργειες δημιουργούν δυσκολίες στην επανάληψη της διαπραγματευτικής διαδικασίας.
Επίσης, η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ρωσίας, επαναλαμβάνει την πάγια θέση της Μόσχας που μιλά για μια λύση στο Κυπριακό που εντάσσεται στο γνωστό διεθνές νομικό πλαίσιο.
«Δεν υποστηρίζουμε την ιδέα της μονομερούς προσαρμογής των υφιστάμενων διαπραγματεύσεων ή της αναθεώρησης του ρυθμιστικού μοντέλου, πιστεύουμε ότι η τελική λύση θα πρέπει να προκύψει από τις ίδιες τις κοινότητες, χωρίς εξωτερική πίεση ή επιβολή τετελεσμένων συνταγών. Η Ρωσία υποστήριξε με συνέπεια τις δραστηριότητες των δυνάμεων του ΟΗΕ για τη διατήρηση της ειρήνης στην Κύπρο» πρόσθεσε η κα Ζαχάροβα.
Άλλωστε, πριν από μερικά 24ωρα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ είχε τηλεφωνική επικοινωνία για τα Βαρώσια με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.
Ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ανησυχία του για την απότομη επιπλοκή της κατάστασης με με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και τις συνέπειές της για τις προοπτικές επίλυσης του κυπριακού, με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας να επαναλαμβάνει την προσήλωση της Μόσχας στην αυστηρή εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που προβλέπουν τη δημιουργία μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο, μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας.
Οι δύο άνδρες συμφώνησαν επίσης στην ανάγκη αποχής από οποιαδήποτε βήματα που συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση της κατάστασης αλλά και που θα δημιουργήσουν πρόσθετα εμπόδια στην αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό, εντός του διεθνούς νομικού πλαισίου.
Εμπρηστικές δηλώσεις από Ερντογάν – Τατάρ
Υπενθυμίζεται πως ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, υπό το βλέμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε η άρση του 3,5% του στρατιωτικού καθεστώτος στα Βαρώσια της Αμμοχώστου.
Οι ανακοινώσεις έγιναν στην 47η επέτειο από την εισβολή του Αττίλα στη μεγαλόνησο ενώ οι ομιλίες Τατάρ – Ερντογάν κινήθηκαν σε υψηλούς τόνους.
Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας επεσήμανε πως το μόνο αίτημα των Τουρκοκυπρίων είναι η αναγνώρισή τους ενώ εξαπέλυσε και δριμεία επίθεση κατά Αθήνας και Λευκωσίας.
«Αν θέλει να θυμηθεί, ήταν οι Ελληνοκύπριοι που διαπράττουν κάθε είδους αδικία και παρανομίες, ταπεινώνοντας τους Τουρκοκύπριους από το 1963. Είπαν “όχι “σε όλες τις πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένου του Σχεδίου Ανάν, που ξεκίνησε από τα Ηνωμένα Έθνη. Οι Έλληνες, παρά την καλή θέληση της Τουρκίας, εργάστηκαν εναντίον μας σε κάθε ζήτημα που σχετίζεται με τους Τουρκοκύπριους εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δυστυχώς, ήταν οι Έλληνες που πρόσφατα διέφυγαν από το τραπέζι στο Κραν Μοντάνα. Ήταν οι Έλληνες που ήθελαν τα πλούτη του νησιού και όλες τις ευκαιρίες για τον εαυτό τους και συνέχισαν επίμονα να βλέπουν τους Τουρκοκύπριους ως μειονότητα. Δεν έχουμε λοιπόν λόγο να συνεχίσουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο. Υποστηρίζουμε πλήρως την πρόταση των Τουρκοκυπρίων αδελφών μας για μια νέα λύση που θα υπάρχουν ως κυρίαρχο κράτος. Δεν υπάρχει πια η Βόρεια Κύπρος ή η Νότια Κύπρος για εμάς. Για εμάς, υπάρχουν μόνο ανεξάρτητα κράτη. Κατά τη διάρκεια των διήμερων επαφών μας στο νησί, είδα τους Τουρκοκύπριους αδελφούς και αδελφές μας να είναι αποφασισμένοι σε αυτό το ζήτημα, από τον πρόεδρο (σ.σ. τον ”ηγέτη” Ερσίν Τατάρ) μέχρι τη νεολαία τους. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το Τουρκοκυπριακό κράτος να αποκτήσει ευρεία αναγνώριση το συντομότερο δυνατό. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα αρχίσουμε να βλέπουμε τα απτά αποτελέσματα» είχε τονίσει ο Ρ.Τ. Ερντογάν.
Διπλωματικός πυρετός σε Ελλάδα και Κύπρο
Απαντώντας στα όσα είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι Αθήνα και Λευκωσία παραμένουν από κοινού προσηλωμένες «στην ακλόνητη δέσμευσή τους για την επίλυση του Κυπριακού», σύμφωνα με τις διεθνές δίκαιο.
«Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν ισχύει για την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή πλευρά. Οι απόπειρές τους να νομιμοποιήσουν τα παράνομα πεπραγμένα τους, προτείνοντας “εναλλακτικές” ιδέες δεν θα παραπλανήσουν ούτε θα αποπροσανατολίσουν οποιονδήποτε» ανέφερε, ξεκαθαρίζοντας πως Κύπρος και Ελλάδα είναι ενωμένες και προσηλωμένες στην προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην περιοχή.
Μάλιστα, Αθήνα και Λευκωσία, είναι έτοιμες να ζητήσουν τη σύγκληση έκτακτου συμβουλίου των 27 ΥΠΕΞ της ΕΕ για τις τελευταίες εξελίξεις στα Κατεχόμενα, αναζητώντας για ακόμη μια φορά την ευρωπαϊκή καταδίκη για τις προκλητικές τουρκικές ενέργειες.
Η έκτακτη συνεδρίαση δεν αποκλείεται να γίνει ακόμη και μέσα στην επόμενη εβδομάδα μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Πηγή Sputniknews.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ