27.6 C
Athens
Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣMΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΗ Greenlight for Girls ή πως τα κορίτσια θα αγαπήσουν τις θετικές...

Η Greenlight for Girls ή πως τα κορίτσια θα αγαπήσουν τις θετικές επιστήμες

«Ολα είναι δυνατά!», στιγμιότυπο από την εκδήλωση της Greenlight for Girls

«Ολα είναι δυνατά!» Με τη φράση αυτή, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, η δεύτερη εκδήλωση της διεθνούς μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης Greenlight for Girls (g4g) asbl στην Ελλάδα, με θέμα «Love of Science, Science of Love – Μία Ημέρα Γεμάτη Επιστήμη», η οποία συνδιοργανώθηκε με το σχολείο Campion όπου και φιλοξενήθηκε. Η Greenlight for Girls (g4g) έχει ως απώτερο σκοπό να ενθαρρύνει και να εμπνεύσει κορίτσια, ηλικίας 10-15 ετών, να αγαπήσουν τις θετικές επιστήμες STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics), εισάγοντάς τα στον κόσμο αυτό με έναν απολύτως συναρπαστικό και διασκεδαστικό τρόπο.
Περισσότερα από 100 κορίτσια ηλικίας 9-13 ετών, τόσο από το σχολείο Campion όσο και από άλλα σχολεία, φόρεσαν τις εργαστηριακές τους ρόμπες και συμμετείχαν σε πολυάριθμα και ποικίλα διαδραστικά εργαστήρια, τα οποία διεξήχθηκαν από επαγγελματίες του χώρου της επιστήμης και της τεχνολογίας. Oι μαθήτριες είχαν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με διαφορετικές πτυχές των θετικών επιστημών μέσα από τη συμμετοχή τους σε εργαστήρια, όπως τη δημιουργία κωδίκων (coding), τη μέτρηση της ταχύτητας του φωτός με σοκολάτα, την αφαίρεση του ανθρώπινου DNA, την τέχνη στα μαθηματικά, τη χημεία στην κουζίνα και πολλά αλλά. Ιδιαίτερη υπήρξε η συνέργεια με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού το οποίο, στο πλαίσιο του προγράμματος Spring 3 που υλοποιείται στις δομές φιλοξενίας προσφύγων του Σχιστού και του Ελληνικού σε συνεργασία με την Οργάνωση Save the Children International, επέτρεψε να συμμετάσχουν ορισμένα κορίτσια. Η επόμενη εκδήλωση έχει ήδη ξεκινήσει να προγραμματίζεται αποσκοπώντας στη συμμετοχή ακόμη περισσότερων κοριτσιών, από πολυάριθμα σχολεία.
Η Ιδρύτρια της Οργάνωσης G4g, κυρία Melissa Rancourt, τόνισε ότι «Είναι απίθανο το πως μία τόσο απλή εκδήλωση μπορεί να δημιουργήσει τέτοιο ενθουσιασμό και θετικότητα για το μέλλον» και συνέχισε λέγοντας πως «Τα παιδιά έχουν μεγάλη όρεξη για μάθηση. Από τις φόρμες αξιολόγησης που συμπλήρωσαν τα κορίτσια, αναγνωρίζουν πόσο σημαντικές είναι οι θετικές επιστήμες (STEM) για το μέλλον τους».
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητριών δήλωσε πως ενδιαφέρεται περισσότερο για την επιστήμη, τόσο ως έννοια όσο και ως επαγγελματικό προσανατολισμό, γεγονός που ενισχύει την επίτευξη του στόχου της εκδήλωσης και ταυτόχρονα της Οργάνωσης Greenlight for Girls. Σκοπός της εκδήλωσης, άλλωστε, ήταν η έμπνευση των μαθητριών, βοηθώντας τες να αντιληφθούν πως οι θετικές επιστήμες μπορούν να είναι παράλληλα και μία δημιουργική περιπέτεια.
Η πραγματοποίηση της εκδήλωσης στηρίχτηκε αποκλειστικά στη χορηγική υποστήριξη και στην εθελοντική εργασία, ενώ για τη συμμετοχή των κοριτσιών δεν υπήρχε κανένα οικονομικό αντίτιμο. Επίσης, στο πλαίσιο της προσφοράς και του εθελοντισμού, συγκεντρώθηκαν βιβλία επιστημονικού περιεχομένου από τα παιδιά, τα οποία προσφέρθηκαν στη βιβλιοθήκη του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού.


Greenlight for Girls, (G4g) asbl

Η Greenlight for Girls asbl. (g4g) είναι μία διεθνής Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση που εδρεύει στις Βρυξέλλες κι έχει ως απώτερο σκοπό να ενθαρρύνει και να εμπνεύσει κορίτσια, ηλικίας 10-15 ετών, να αγαπήσουν τις θετικές επιστήμες STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) εισάγοντάς τα στον κόσμο αυτό, με έναν απολύτως συναρπαστικό και διασκεδαστικό τρόπο. Μέχρι σήμερα, η g4g έχει συνεργαστεί με 2.500 εθελοντές πραγματοποιώντας πάνω από 90 εκδηλώσεις σε 5 ηπείρους, όπου έχουν συμμετάσχει περισσότερες από 13.000 μαθήτριες. Η Οργάνωση ελπίζει ότι το 2017 θα είναι σε θέση να εξαπλωθεί σε ακόμη 15 χώρες, με 30 νέες εκδηλώσεις και να φτάσει και στην 6η ήπειρο! Η επόμενη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ