27 C
Athens
Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022
spot_img
ΑρχικήOIKONOMIAΓιώργος Στασινός στο «4ο Athens Investment Forum» : Έστειλε πολλαπλά μηνύματα με...

Γιώργος Στασινός στο «4ο Athens Investment Forum» : Έστειλε πολλαπλά μηνύματα με πολλούς αποδέκτες

Με το βλέμμα στο μέλλον, τις ανάγκες για την υλοποίηση του αναπτυξιακού άλματος με τους πόρους του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης από τη μία πλευρά αλλά και την αναπτυξιακή συνέχεια μετά το 2027-2030, ο Πρόεδορς του ΤΕΕ διατύπωσε συγκεκριμένες προτάσεις στην έναρξη του 4ου Athens Investment Forum που συνδιοργανώσε το ΤΕΕ στο ΚΠΙΣΝ.
«Τα έργα πρέπει να γίνονται πλέον άμεσα από τη στιγμή που ανατίθενται», τόνισε ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός, αναφερόμενος στην «άμεση πρόκληση του ψηφιακού και του πράσινου μετασχηματισμού, με ένα μοναδικό στην ιστορία πακέτο χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, για να προχωρήσει η χώρα μπροστά και να αλλάξει σελίδα, για να περάσει η ανάπτυξη, που όλοι προβλέπουν, σε ολόκληρη την οικονομία και την κοινωνία».
Στέλνοντας αυστηρά μηνύματα, προς όλες τις πλευρές, να αναλάβουν το ρόλο τους και να επιτελέσουν την ευθύνη τους, είπε ότι πρέπει «να αποφύγουμε τα παιχνίδια, που ήδη ακούγονται σε οικονομικούς κύκλους ότι παίζονται στο παρασκήνιο, κακολογώντας ουσιαστικά τον τεχνικό κλάδο», τόνισε ότι «δεν πρέπει τα έργα που ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί τους να κάθονται ως ανεκτέλεστο υπόλοιπο» και αφού διαβεβαίωσε ότι «δουλειά υπάρχει για όλους», απευθυνόμενος προς το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και τα συναρμόδια Υπουργεία Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ζήτησε «καρότο και μαστίγιο», δηλαδή: «Κίνητρα με bonus για πιο σύντομη – όχι απλά έγκαιρη – και σωστή υλοποίηση. Τιμωρία με ποινές – mallus – για καθυστερήσεις».
«Αφού ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος επενδύσεων, η χώρα θα πρέπει να ξαναχτιστεί σχεδόν από την αρχή», είπε ο επικεφαλής του ΤΕΕ και αφού κάλεσε να αξιοποιηθεί «η γνώση που έχουμε για τις γηρασμένες υποδομές και τα παλαιά κτίρια» και να ανταποκριθούμε στις «νέες προκλήσεις, που ζούμε για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών στο σύνολο των κατασκευών στη χώρα», σε συνέχεια της πρότασης που έχει καταθέσει το ΤΕΕ για το «Ελληνικό Κύμα Ανακαίνισης», ο Γιώργος Στασινός μίλησε πρώτος δημοσίως, για ένα «Εθνικό Σχέδιο για το μέλλον των Υποδομών», προτείνοντας «να σχεδιαστεί από τώρα ένα Εθνικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας, στα κτίρια και τις υποδομές», ώστε «να χαράξουμε τη στρατηγική του επόμενου 7ετούς κύκλου, που θα μας πάει τουλάχιστον ως τα μέσα της δεκαετίας του 2030».
Κατά την ομιλία του, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός επίσης ζήτησε: «να προχωρήσει άμεσα η Πολιτεία σε αναθεώρηση των τιμών των υλικών για τα νέα έργα αλλά και αυτά που τρέχουν ή έχουν ανατεθεί, ώστε να μην οδηγηθούμε να κλείσουν οι τεχνικές εταιρίες, λόγω υπέρογκου κόστους, που δεν αποζημιώνεται και τελικώς να μην γίνουν και τα έργα». Παράλληλα υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να αναμορφωθούν οι αμοιβές των μηχανικών, τονίζοντας ότι «το ΤΕΕ είναι το Επιμελητήριο της τέχνης, της τεχνικής και της πράξης. Είναι ο μεγαλύτερος επιστημονικός και επαγγελματικός φορέας της χώρας. Και στηρίζει όσο περισσότερο μπορεί τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, ώστε όλοι όσοι μοχθούν και εργάζονται να αμείβονται δίκαια για τον κόπο τους, τη γνώση τους και την προσφορά τους».

 

• «Δουλειά υπάρχει για όλους, τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και νέου ΕΣΠΑ πρέπει να γίνονται πλέον άμεσα από τη στιγμή που ανατίθενται»

• «Καρότο και μαστίγιο: Κίνητρα με bonus για γρήγορη και σωστή υλοποίηση. Τιμωρία με ποινές – mallus – για καθυστερήσεις»

• «Να σχεδιαστεί από τώρα Εθνική Στρατηγική για το μέλλον των Υποδομών – «Η χώρα θα πρέπει να ξαναχτιστεί σχεδόν από την αρχή»

• Αναθεώρηση των προϋπολογισμών των νέων και εν εξελίξει έργων, λόγω των αυξήσεων στα υλικά

• Αναθεώρηση αμοιβών Μηχανικών: «Όσοι μοχθούν και εργάζονται πρέπει να αμείβονται δίκαια για τον κόπο τους»

• Συνεργασία ΤΕΕ και Πολιτείας για προσέλκυση εργαζομένων στον τεχνικό τομέα, για την απασχόληση μηχανικών, επαναπατρισμό επιστημόνων και κατάρτιση τεχνικών επαγγελμάτων

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ