Γιώργος Φίλης : Ο Ερντογάν θα κάνει την Κωνσταντινούπολη πρωτεύουσα της Τουρκίας

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 1 Ιουνίου 2020

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , , ,

Τις νέες κινήσεις των Τούρκων σχολιάζει στο Sputnik ο Γιώργος Φίλης, Καθηγητής Γεωπολιτικής, Ευρωπαϊκών Θεμάτων και Αναλυτής Διεθνών Ζητημάτων. Ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες στοχεύσεις της Τουρκίας;
Ανήμερα της μαύρης επετείου για τον Ελληνισμό, της άλωσης της Κωνσταντινούπολης, πραγματοποίησε μουσουλμανική προσευχή στην Αγια-Σοφιά, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Αυτό που κάνει είναι ψυχολογικός πόλεμος απέναντι στην Ελλάδα. Δείχνει πλήρη αδιαφορία απέναντι σε ένα μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς, το οποίο επί της ουσίας είναι μουσείο, ενώ πριν ήταν η μεγάλη εκκλησία του Ελληνισμού και της Ρωμιοσύνης. Ο ίδιος ο Κεμάλ το είχε μετατρέψει από τζαμί σε μουσείο. Αυτή τη λειτουργία λοιπόν ο Ερντογάν θέλει να τροποποιήσει» επισημαίνει στο Sputnik ο Γιώργος Φίλης, Καθηγητής Γεωπολιτικής, Ευρωπαϊκών Θεμάτων και Αναλυτής Διεθνών Ζητημάτων.
«Δεν είναι κάτι καινούριο αυτή η πρόκληση με την Αγια-Σοφιά. Η περίοδος που διανύουμε όμως φέρνει πιο αναβαθμισμένες προκλήσεις, ακριβώς λόγω της συγκυρίας. Η οικονομική κατάρρευση της Τουρκίας και η προσπάθεια του Ερντογάν να βγει από τη δύσκολη θέση στην οποία έχει βρεθεί λόγω της οικονομίας, τον οδηγούν στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού της εκλογικής του βάσης. Οπως έχουμε ξαναπεί πριν από λίγες εβδομάδες, θα έχουμε καινούργια επεισόδια στο “έργο” του μεταναστευτικού μετά την κρίση του κορονοϊού. Αρα λοιπόν, όλα αυτά εντάσσονται μέσα στην ευρύτερη στρατηγική του Ερντογάν να φανατίσει το ακροατήριό του απέναντι σε καθετί ελληνικό και να αντιπαρατεθεί με τον ελληνισμό σε κάθε δυνατό επίπεδο» εξηγεί ο αναλυτής.
Ο Γ. Φίλης εκτιμά ότι αν ο Ερντογάν επιβιώσει πολιτικά το επόμενο διάστημα, ο σχεδιασμός του θα είναι «να μετατρέψει έως το 2023 την Αγια-Σοφιά σε τζαμί, στα 100 χρόνια από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας».
«Θέλει να βάλει το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του Κεμαλισμού. Μεγάλο λάθος κάνουν όσοι λένε ότι θέλει να γίνει ο νέος Κεμάλ. Πρότυπά του είναι στην πραγματικότητα οι Σουλτάνοι, και ειδικά αυτοί που κατέλαβαν τους λαούς της Μέσης Ανατολής. Στόχος του είναι, επίσης, σύμφωνα με τη δική μου εκτίμηση, να μεταφέρει την πρωτεύουσα της χώρας στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό βέβαια προϋποθέτει και κάποιο έλεγχο σε Θράκη και Βόρειο Αιγαίο. Ιστορικά, ο Κεμάλ είχε μεταφέρει την πρωτεύουσα στην Αγκυρα επειδή δεν ήθελε να είναι κοντά στους Ελληνες, αλλά και για να την υπερασπιστούν οι Τούρκοι πιο εύκολα» υπογραμμίζει.
Καταλήγοντας συμπεραίνει: «Αρα ο Ερντογάν έχει επεκτατική διάθεση προς το Αιγαίο».
Πηγή sputniknews.gr