24.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΓιατί δεν αυξάνονται μισθοί, συντάξεις

Γιατί δεν αυξάνονται μισθοί, συντάξεις

Οι οικονομικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ σχολιάστηκαν ποικιλοτρόπως με κυρίαρχο το ερώτημα εάν θα βοηθήσουν τα ελληνικά νοικοκυριά και γιατί δεν αυξάνονται μισθοί και συντάξεις. Ο κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Γρ. Ζαρωτιάδης, σχολιάζει στο Sputnik το πακέτο μέτρων.
Η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ 2021 είχε δύο κύρια σημεία: Την αναθεώρηση του στόχου της ανάπτυξη από το 3,6% στο 5,9% και το πακέτο των παροχών και φοροελαφρύνσεων που ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ.
Με την ελληνική οικονομία όμως να παραμένει ασταθής εξαιτίας της δεκαετούς κρίσης, της πανδημίας και τώρα των αναταράξεων των τιμών σε ενέργεια και πρώτες ύλες, η αγωνία των πολιτών για τη διαβίωση τους παραμένει, όπως και τα ερωτήματα περί πραγματικής ανάπτυξης και αύξησης μισθών και συντάξεων.
Ο Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, που κλήθηκε από το Sputnik να σχολιάσει το πακέτο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού, δηλώνει υπέρμαχος μιας επεκτατικής κι όχι περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής τονίζοντας ότι «σε μια φάση που η οικονομία αντιμετωπίζει μόνιμες δυσκολίες αναπτυξιακές το κράτος πρέπει να παρεμβαίνει δυναμικά και όχι συντηρητικά».
Η κριτική και τα ερωτήματα για τα μέτρα ελάφρυνσης
Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι προς ποια κατεύθυνση πρέπει να είναι αυτή η παρέμβαση και αν τελικά θα ωφεληθούν οι μη έχοντες.
«Εδώ υπάρχουν σημεία κριτικής γι’ αυτό που παρουσίασε ο πρωθυπουργός. Το πρώτο σημείο, είναι ότι πρόκειται για ένα πακέτο μέτρων μάλλον μικρό σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες παρέμβασης του ελληνικού δημοσίου στην οικονομία και της επενδυτικής δραστηριότητας. Το δεύτερο σημείο κριτικής είναι δεν ακούσαμε σχεδόν τίποτα για το πώς θα αξιοποιήσει επιτέλους το Ταμείο Ανάκαμψης. Eχει παρέλθει 1,5 χρόνος από την ανακοίνωση, κατανοητό ότι υπήρξε κάποια καθυστέρηση, αλλά θα έπρεπε να υπάρχει πλέον ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με τομεακή και χωρική κατανομή στις διάφορες περιοχές της χώρας» τόνισε ο κ. Ζαρωτιάδης.
Σύμφωνα με τον καθηγητή τα μέτρα ελάφρυνσης που ανακοινώθηκαν «είναι μικρής εμβέλειας με σαφή ταξικό προσανατολισμό» κι ότι ενισχύουν μόνο την επιχειρηματική δράση καθώς όπως αναφέρει η κυβέρνηση θεωρεί ότι ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα, θα ενισχύσει και την ανάπτυξη. Θα ενισχυθεί όμως μέσα από την τακτική αυτή και το εισόδημα των εργαζόμενων;
«Στην πλειονότητά τους πρόκειται για μέτρα που ενισχύουν το αποτέλεσμα της επιχειρηματικής δράσης, το εισόδημα της εργοδοσίας. Κι αυτό το κάνει η κυβέρνηση γιατί πιστεύει πως με αυτόν τον τρόπο θα ενισχύσει την επενδυτική δραστηριότητα και θα ενισχύσει την ανάπτυξη. Είναι μια συγκεκριμένη ιδεολογική άποψη που χαρακτηρίζει και την παρούσα κυβέρνηση. Μέχρι εδώ καλά, αλλά η ελληνική οικονομία και η παγκόσμια αυτή τη στιγμή, κατά τη γνώμη μου, δεν έχει ανάγκη κινήτρων επενδυτικών που προκύπτουν από την αύξηση των πιθανών κερδών των επενδυτών. Eχει ανάγκη καλύτερης μοιρασιάς του πλούτου που παράγεται προκειμένου να αναιρεθούν τα προβλήματα ανισοδιανομής του εισοδήματος, ανισοτήτων δηλαδή, τόσο χωρικά όσο και ταξικά. Εκεί πρέπει να επέμβουμε κι όχι στο να βελτιώνουμε τις προοπτικές των κερδών των επενδυτών. Αυτές ούτως ή άλλως υπάρχουν. Εκείνο που λείπει είναι η ενεργός ζήτηση και η ισορροπία στην οικονομία» υποστήριξε ο καθηγητής.
«Το θέμα είναι πού θα πάνε τα λεφτά»
Ο κ. Ζαρωτιάδης αμφισβητεί ότι ο ρυθμός της ανάπτυξης της χώρας μπορεί να φτάσει το 5,9% και είναι κατ’ επέκταση δύσκολο να βρεθούν από τα πλεονάσματα όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση.
«Αν ο ρυθμός ανάπτυξης διορθωθεί και πάει στο 5,9%, κάτι για το οποίο διατηρώ σοβαρότατες αμφιβολίες, τότε το ποσό που εξαγγέλθηκε θα προκύψει σε μεγάλο ποσοστό από την αξιοποίηση των πλεονασμάτων που θα επέλθουν στον δημόσιο προϋπολογισμό. Ακόμα κι αν το ποσό (σ.σ. 3 δισ. ευρώ) προέλθει από δανεισμό, δεδομένου ότι υπάρχει από την πλευρά της Κοινότητας (σ.σ. Ευρωπαϊκή Eνωση) μια ευέλικτη, λιγότερη σκληρή πολιτική ως προς τους δημοσιονομικούς περιορισμούς λόγω της πανδημίας, πλέον οι συνθήκες του δανεισμού στη διεθνή αγορά τουλάχιστον επί του παρόντος είναι πολύ πιο ευνοϊκές απ’ ό,τι ήταν την προηγούμενη δεκαετία. Άρα το θέμα δεν είναι τόσο ο δανεισμός όσο πού θα πάνε τα λεφτά».
Πολλοί ήταν οι πολίτες που μετά τις ανακοίνωσες αναρωτήθηκαν γιατί δεν εξαγγέλθηκε αύξηση στους μισθούς και τις συντάξεις προκειμένου να ενισχυθεί το πραγματικό εισόδημα.
«Αν λάβει κανείς υπόψη τις πληθωριστικές πιέσεις, ο πραγματικός μισθός, η πραγματική αξία παρόλες τις ονομαστικές αυξήσεις μηδενίζεται. Γιατί δεν ακούμε για αυξήσεις συντάξεων και μισθών; Είναι το θέμα του προσανατολισμού που θίξαμε. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα πλεονάσματα που θα προκύψουν απ’ αυτή την προσδοκώμενη βελτίωση του οικονομικού αποτελέσματος, θα πρέπει να κατευθυνθούν σε αυτούς που έχουν την ευθύνη (σ.σ. επιχειρηματίες) να αποφασίσουν και να σχεδιάσουν επενδύσεις. Η κυβέρνηση λέει ότι “το ζήτημά μου δεν είναι να ενισχύσω την ενεργό ζήτηση και το λαϊκό εισόδημα. Αυτά θα ακολουθήσουν εάν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα αξιοποιηθούν από τη μεγάλη κεφαλαιακή συγκρότηση”. Η εμπειρία μας από τις προηγούμενες δεκαετίες έδειξε ότι αυτό γίνεται. Μπορεί να προκάλεσε παροδικές αυξήσεις στο κατά κεφαλήν εισόδημα, αλλά νομίζω ότι όσο ασθενεί το λαϊκό εισόδημα αυτή η ανάπτυξη έχει κοντά πόδια» υποστήριξε ο κ. Ζαρωτιάδης.
Με την Ελλάδα να είναι ουσιαστικά μια χώρα υπηρεσιών που δεν παράγει προϊόντα και στηρίζεται στον τουρισμό, η πραγματική ανάπτυξη, όπως λέει ο κ. Ζαρωτιάδης, μπορεί να έρθει μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό και αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης που θα αφορούν όλη τη χώρα.
Πηγή Sputniknews.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ