16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΓερμανική Σχολή Αθηνών: Πρωτογενείς ιστορικές πηγές από το σχολικό αρχείο ...

Γερμανική Σχολή Αθηνών: Πρωτογενείς ιστορικές πηγές από το σχολικό αρχείο την περίοδο του Εθνικοσοσιαλισμού και της Γερμανικής Κατοχής

Σημαντική διάκριση του Εκπαιδευτικού Οργανισμού

Μέσα από τον διεθνή εκπαιδευτικό διαγωνισμό «Μνήμη για το παρόν», η Γερμανική Σχολή Αθηνών με το πρόγραμμά της «Η ΓΣΑ θυμάται» σε συνεργασία με το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου (FU) υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Dr. N. Αποστολόπουλου και το πρόγραμμα «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα» (MOG) απέσπασε ένα από τα τέσσερα ισότιμα βραβεία. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν Γερμανικά Σχολεία του Εξωτερικού απ΄ όλο τον κόσμο.
Πρωτογενείς ιστορικές πηγές από το σχολικό αρχείο την περίοδο του Εθνικοσοσιαλισμού και της Γερμανικής Κατοχής
Στο πλαίσιο του διαγωνισμού ο Όμιλος Εργασίας αποτελούμενος από 13 μαθητές και μαθήτριες των τάξεων 10 (Α΄ λυκείου) και 11 (Β΄ λυκείου) και υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών της Γερμανικής Σχολής Αθηνών κ. Wiesinger και κ. Κουμεντάκου, εργάστηκε περισσότερο από έναν χρόνο συστηματικά και εντατικά με στόχο τη δημιουργία της ιστοσελίδας https://dsa-erinnert.org, η οποία σύντομα θα είναι διαθέσιμη και στην ελληνική γλώσσα. Η διαδραστική ιστοσελίδα «Η ΓΣΑ θυμάται» παρουσιάζει τον προβληματισμό, τις συζητήσεις και τις ανησυχίες των νέων σε σχέση με το παρελθόν και το παρόν του σχολείου τους και αποδεικνύει πώς μπορεί να καλλιεργηθεί και να εδραιωθεί στο σχολικό περιβάλλον, με βιώσιμο τρόπο, μια κοινή ελληνογερμανική κουλτούρα μνήμης. Για πρώτη φορά, δημοσιεύονται στη νέα διαδραστική ιστοσελίδα https://dsa-erinnert.org πρωτογενείς ιστορικές πηγές από το σχολικό αρχείο, οι οποίες αφορούν την περίοδο του Εθνικοσοσιαλισμού και της Γερμανικής Κατοχής, σκιαγραφούνται τα πρώτα «πορτρέτα» μαθητών και καθηγητών από το αρχείο της Σχολής, παρουσιάζονται συνεντεύξεις με μαθητές που φοίτησαν στη Σχολή τα χρόνια εκείνα (σύγχρονοι μάρτυρες), και καταγράφονται τα αποτελέσματα των μαθητικών συναντήσεων των μαθητών της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, του Λυκείου του Διστόμου (Ελλάδα) και του σχολείου Fritz Karsen (Βερολίνο).
Ο εκπαιδευτικός διαγωνισμός, ο οποίος προκηρύχτηκε το 2019, υποστηρίχθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και υλοποιήθηκε από την Κεντρική Υπηρεσία για τα Σχολεία του Εξωτερικού (ZfA) σε συνεργασία με τo Ομοσπονδιακό Κέντρο για την Αγωγή του Πολίτη (Bundeszentrale f?r politische Bildung) και το Ίδρυμα «Μνήμη, Ευθύνη και Μέλλον». Στον εκπαιδευτικό αυτόν διαγωνισμό υλοποιήθηκαν συνολικά 58 δράσεις και προγράμματα παγκοσμίως, προκειμένου να ενισχύσουν μέσα από την ενεργή συμμετοχή τους την κουλτούρα μνήμης, την ανεκτικότητα και τη δημοκρατική αντίληψη.
Η τελετή βράβευσης έγινε ψηφιακά στις 25 Φεβρουαρίου 2021 και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, κ. Heiko Maas, ανακοίνωσε ο ίδιος προσωπικά τους βραβευθέντες του εκπαιδευτικού διαγωνισμού. Απένειμε τα βραβεία στη DSA και σε τρία ακόμα Γερμανικά Σχολεία του Εξωτερικού για τις δράσεις τους και τα προγράμματά με τα οποία διακρίθηκαν. (Η μαγνητοσκοπημένη τελετή βράβευσης είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.erinnern-gegenwart.de).

Φωτογραφία : Θωμάς Αλ. Κάραλης (μαθητής 11ης τάξης της Γερμανικής Σχολής Αθηνών), Regina Wiesinger (υπεύθυνη προγράμματος «Η DSA θυμάται» και καθηγήτρια στη Γερμανική Σχολή Αθηνών), Dr. Ernst Reichel (Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα), Annedore Dierker (Διευθύντρια Γερμανικής Σχολής Αθηνών), Έλενα Κουμεντάκου (μέλος του προγράμματος «H DSA θυμάται» και καθηγήτρια στη Γερμανική Σχολή Αθηνών)

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ