“Ο σημερινός τούρκος περιδινίζεται μεταξύ Ανατολής και Δύσης»
Από την πλευρά του ο Ε.Τ Πρέσβης, Γιώργος Γεννηματάς μιλώντας για το ρόλο της Τουρκίας επεσήμανε: «Η Τουρκία εκμεταλλευόταν πάντοτε τις πολιτικές συγκυρίες κάθε στιγμής. Πάρτε για παράδειγμα τι έγινε στη Μέση Ανατολή. Ο Ερντογάν προετοίμασε πολύ καλά το ρόλο του από το 2003. Έκλεισε τη βάση του Ιντσιρλίκ που αυτό σημαίνει ότι ανατράπηκαν τα χρονικά όρια της επιχείρησης, οι ΗΠΑ άργησαν να μπουν στο Ιράκ με όλες τις συνέπειες που είχε αυτό.
Δημιούργησε το κλίμα αντιπαράθεσης με το Πέρες, θυμάστε το επεισόδιο που έγινε το 2009 στο Νταβός, όπου με μια θεατρική χειρονομία σηκώθηκε και έφυγε και έγινε δεκτός στην Άγκυρα ως ήρωας. Η τρίτη ήταν του Μαβί Μαρμαρά. Γίνεται η Αραβική Άνοιξη και για πρώτη φορά η Τουρκία, η οποία από το 1920 μέχρι το 1990 δεν είχε λάβει δράση στη Μέση Ανατολή, ο Ερντογάν εκμεταλλεύτηκε εκείνη τη στιγμή και πρόβαλε τον εαυτό του σαν περιφερειακό ηγέτη».
Ο κ. Αβραμόπουλος πήρε το ρόλο σε εκείνο το σημείο και επεσήμανε: «Αρέσει δεν αρέσει, η Τουρκία έχει ισχυροποιήσει την θέση της. Το καλό για εμάς, είναι ότι η κατάσταση αυτή αποφορτίζει τα ελληνοτουρκικά. Δεν είναι είναι στις προτεραιότητές της να ανοίξει μέτωπο με την Ελλάδα, δηλαδή με την Ευρώπη.
Όχι πως η Ευρώπη είναι ισχυρή, καθώς δεν μπόρεσε να γίνει γεωπολιτική δύναμη. Στο ιστορικό υποσυνείδητο της Τουρκίας βρίσκεται η επέκταση προς την Ευρώπη. Δεν θέλει να βγάλει από την οπτική της την επέκταση προς τη Δύση.”