23.7 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΓαλλία: Ο πρόεδρος του Carrefour ζητά να μην μπει πλαφόν στις εκπτώσεις...

Γαλλία: Ο πρόεδρος του Carrefour ζητά να μην μπει πλαφόν στις εκπτώσεις που κάνουν τα καταστήματα

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής αλυσίδας Carrefour προέτρεψε  την κυβέρνηση να αναβάλει την εφαρμογή ενός νόμου, με τον οποίο τίθεται πλαφόν στις προωθητικές ενέργειες που επιτρέπεται να κάνουν τα καταστήματα λιανικής

 

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής αλυσίδας Carrefour προέτρεψε σήμερα την κυβέρνηση να αναβάλει την εφαρμογή ενός νόμου με τον οποίο τίθεται πλαφόν στις προωθητικές ενέργειες που επιτρέπεται να κάνουν τα καταστήματα λιανικής, προειδοποιώντας ότι οι καταναλωτές έχουν ήδη περικόψει δραστικά τα χρήματα που δαπανούν για είδη πρώτης ανάγκης, λόγω των υψηλών τιμών.

Ο Αλεξάντρ Μπομπάρ είναι μεταξύ των επιχειρηματιών που θα συναντηθούν αύριο Τετάρτη με τον υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ προκειμένου να συζητήσουν θέματα σχετικά με το κόστος διαβίωσης. Σήμερα είπε ότι θα ζητήσει «μορατόριουμ ενός έτους στην εφαρμογή του νόμου Ντεκροζάιγ» που περιορίζει τις εκπτώσεις στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής και ομορφιάς.

«Παρατηρούμε ένα τσουνάμι αποφυγής των καταναλωτικών δαπανών στη Γαλλία. Όταν τα βασικά είδη δεν είναι πλέον προσβάσιμα, όταν ο κόσμος μένει χωρίς βασικά αγαθά, πρέπει να δράσουμε», είπε ο Μπομπάρ στον ραδιοφωνικό σταθμό Franceinfo.
Ο νόμος Ντεκροζάιγ, που θα τεθεί σε εφαρμογή τον επόμενο Μάρτιο, θέτει ως ανώτατο όριο το 34% στις εκπτώσεις που μπορούν να προσφέρουν τα καταστήματα λιανικής στα προϊόντα ομορφιάς, προσωπικής υγιεινής και φροντίδας. Σήμερα, το Carrefour έχει το δικαίωμα να πουλάει σκόνη πλυντηρίου ρούχων με έκπτωση 60%, εξήγησε ο Μπομπάρ.

Ο νόμος είχε ως αρχικό στόχο να παράσχει μια πιο ισορροπημένη σχέση μεταξύ των παραγωγών και των πωλητών όταν διαπραγματεύονται τις τιμές. Οι έμποροι όμως λένε ότι το πλαφόν του 34% στις προωθητικές ενέργειες τους περιορίζει τις δυνατότητες διαπραγμάτευσης της τιμής με τους μεγάλους προμηθευτές τους.
Από τον νόμο επωφελούνται μόνο τρεις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες, είπε ο Μπομπάρ, αναφέροντας τις Procter & Gamble, Henkel και Unilever.

Τον Μάρτιο ο Λεμέρ έλαβε υποσχέσεις από 75 παραγωγούς τροφίμων ότι θα μειώσουν τις τιμές τους σε εκατοντάδες προϊόντα. Όμως τον περασμένο μήνα ένας υφυπουργός είπε ότι μόνο περίπου 40 από αυτές τις εταιρείες τήρησαν τη δέσμευσή.

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός είπε ότι θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στα καταστήματα λιανικής και στους παραγωγούς ώστε να επιταχυνθούν οι μειώσεις τιμών. «Είμαστε στη σωστή πορεία», είπε. «Τώρα, οι τιμές πέφτουν επειδή παρεμβαίνουμε, επειδή πιέζουμε τα καταστήματα και τους παραγωγούς και επειδή θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Θα συναντήσω τους εμπόρους αύριο και τους παραγωγούς μεθαύριο (…) με έναν μόνο στόχο: να επιταχύνουμε τη μείωση των τιμών», είπε ο Λεμέρ. Πρόσθεσε ότι θα τους ζητήσει να διευρύνουν την γκάμα των προϊόντων στα οποία θα προσπαθήσουν να μειώσουν τις τιμές και ότι επιδιώκει τη συνεργασία περισσότερων παραγωγών. «Σήμερα είναι 35. Πιστεύω ότι μπορούν περισσότεροι παραγωγοί να ενωθούν μαζί μας σε αυτή τη μάχη κατά του υψηλού κόστους διαβίωσης», κατέληξε.
Φ.Γ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ