14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΓ. Βασιλειάδης: Εγκυμονεί συμπεριφερικούς και οικονομικούς κινδύνους το Online Gaming

Γ. Βασιλειάδης: Εγκυμονεί συμπεριφερικούς και οικονομικούς κινδύνους το Online Gaming

Σήμερα στη χώρα μας δραστηριοποιούνται περισσότερες από 15 στοιχηματικές εταιρείες στο καθεστώς των μονίμων διαδικτυακών αδειών και έχουν αναπτύξει έναν επιχειρηματικό σχεδιασμό τουλάχιστον μέχρι το 2028.

«Η προσπάθεια της ελληνικής πολιτείας να εξελιχθεί η ελληνική σε μία ρυθμισμένη αγορά δεν τελειώνει όμως με τη διαδικασία της αδειοδότησης. Αντίθετα, θα έλεγα ότι μόλις τώρα ξεκινάει και θα συνεχίζεται μέχρι να εξασφαλιστεί ότι ο παράνομος στοιχηματισμός και τα παράνομα παίγνια δεν θα βρίσκουν ούτε μία θέση μέσα στην ελληνική αγορά. Ταυτόχρονα, μέσα σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερο, όπως είναι το ελληνικό, όπου έχουν μια τάση συνεχώς να πρέπει να προσαρμόζονται. Για παράδειγμα, οι στοιχηματικές εταιρείες αδειοδοτήθηκαν έχοντας υποχρέωση να παρουσιάσουν ένα business plan, το οποίο το ίδιο το κράτος μερικούς μήνες αργότερα ήρθε να το ανατρέψει με τον -σωστό- φόρο, για να λέμε τα πράγματα ως έχουν. Ταυτόχρονα, όμως, ήταν και μια οικονομική ανατροπή. Σε αυτό το σημείο και σε αυτά τα πλαίσια θα πρέπει να αναπτυχθούν καλύτεροι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των κρατικών δομών, οι οποίες πρέπει -και καλώς κάνουν- να συλλέγουν το χρήμα, αλλά και των εταιρειών οι οποίες θα πρέπει να είναι οικονομικά εύρωστες για να μπορούν να αντεπεξέλθουν σε ένα περιβάλλον στο οποίο καλώς υπάρχουν αυτοί οι φορολογικοί συντελεστές. Είναι, όμως, ένα περιβάλλον αρκετά πιο περίπλοκο και με μια άδεια η οποία στην Ελλάδα κοστίζει πολύ περισσότερο σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Άρα, λοιπόν, ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του κράτους, της κυβέρνησης και του κλάδου θα πρέπει να είναι συνεχής και ευρηματικός, να βρίσκουμε λύσεις ώστε και τα business plans των εταιρειών να μην τα ρίχνουμε στα βράχια, να μη χρειάζεται να αναπροσαρμόζονται και να δημιουργούν αναταράξεις στην αγορά, οι οποίες οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στον παράνομο στοιχηματισμό, το είδαμε άλλωστε τις πρώτες μέρες εφαρμογής του “φόρου του παίκτη” και αφετέρου να μη στερούν και από το Δημόσιο τα έσοδα».

Αυτό τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο αναπληρωτής γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Βασιλειάδης, στο Συνέδριο 2nd Greek Online Gaming Day.

«Σε αυτήν την αποστολή, λοιπόν, της νέας εποχής, κεντρικό ρόλο δείχνει να έχει το κομμάτι του ελέγχου, προληπτικού όσο και κατασταλτικού με το οποίο επιφορτίζονται άμεσα και έμμεσα οι αρχές και ο νομοθέτης. Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να υπάρχει άμεση αντίδραση της πολιτείας σε κάθε φαινόμενο, το οποίο μπορεί να νοθεύσει την αγορά. Η αλήθεια είναι ότι η Επιτροπή Ελέγχου Παιγνίων δεν έχει σχέση με καμία άλλη δημόσια υπηρεσία και λειτουργεί με ταχύτατους ρυθμούς, μολονότι έχει πολλά προβλήματα υποστελέχωσης. Παρ’ όλα αυτά θα πρέπει να αναπτύξουμε ακόμα πιο αυτοματοποιημένους μηχανισμούς, να βρίσκουμε, δηλαδή, μια λύση και να αντιδρούμε τάχιστα. Η τήρηση των κανόνων και η ανάπτυξη ενός κοινού δεοντολογικού κώδικα είναι στοιχεία τα οποία θα αποδείξουν την επιχειρηματική ωριμότητα των παρόχων υπηρεσιών εξ αποστάσεως, διότι αυτή η νέα μέρα δημιουργεί για τους παρόχους ιδιαίτερες ευθύνες. Μιλήσαμε για το κράτος, να δούμε όμως λίγο και τους παρόχους. Φυσικά δεν μπορούμε, δεν πρέπει να παραβλέψουμε τη μεγάλη ιδιαιτερότητα του στοιχηματισμού και των παιγνίων. Στο online gaming συναντιούνται υπηρεσίες διασκέδασης και ψυχαγωγίας με την όποια πιθανότητα ή ελπίδα πρόσκαιρου οικονομικού οφέλους, ιδιαίτερα σε εποχές οικονομικής στενότητας και δυσχερειών για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, η οποία εγκυμονεί συμπεριφερικούς και οικονομικούς κινδύνους και το σημαντικότερο δημιουργεί πρόσθετες υποχρεώσεις για τον κλάδο και την πολιτεία. Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, λοιπόν, πρέπει να είναι ταυτόχρονα η προστασία του παίκτη αλλά και η προάσπιση της επιχειρηματικής βιωσιμότητας του αδειοδόχου», πρόσθεσε.

 

 

Στη συνέχεια, ο κ. Βασιλειάδης ανέφερε τα απαιτούμενα εργαλεία για την επίτευξή τους

«Πρώτον, το υπεύθυνο παιχνίδι, το οποίο διέπεται από κανόνες διαφάνειας και αδιάβλητης διεξαγωγής. Το παιχνίδι όπου η πολιτεία, σε συνεργασία με τους operators, οφείλει και εξασφαλίζει ακατάπαυστα ότι η παλέτα των υπηρεσιών ακολουθεί τον κανόνα της κοινωνικής ευθύνης, της κοινωνικής ενσυναίσθησης, της ήπιας και λελογισμένης εμπορικής επικοινωνίας. Το responsible gaming είναι ένας τομέας, στον οποίο πρέπει να γίνουν ακόμα πολύ μεγάλα βήματα.

Το δεύτερο εργαλείο είναι η υγιής επιχειρηματικότητα, το ανταγωνιστικό κόστος που να κάνει ασύμφορη τη συμμετοχή του παίκτη σε οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα, βασισμένο, όμως, σε άξονες όπως είναι ένα σύστημα ταυτοποίησης αντίστοιχων ταχυτήτων της εποχής του διαδικτύου, η ανάπτυξη ενός πλαισίου διευκόλυνσης επενδύσεων όχι μόνο στην υπηρεσία στοιχηματισμού, αλλά περισσότερο ακόμα σε περιφερειακές δραστηριότητες. Να σκεφτούμε, να βρούμε τρόπο και ως πολιτεία ούτως ώστε οι υπηρεσίες ΙD προγραμματισμού, οι υπηρεσίες χρεώσεων και πληρωμών, οι προωθητικές υπηρεσίες, η εμπορική επικοινωνία, να έχουν ένα πλαίσιο που να κάνει και τη χώρα θελκτική στο να έρθουν επενδύσεις. Δεν μας ενδιαφέρει μόνο να έρχονται και να αδειοδοτούνται οι εταιρείες εδώ. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να έρχονται και να λειτουργούν οι εταιρείες εδώ, να επενδύουν εδώ στο ανθρώπινο δυναμικό για να μπορούμε να φτιάξουμε έναν σοβαρό και ουσιαστικό κλάδο.

Τρίτο εργαλείο είναι η σταθερότητα του πλαισίου λειτουργίας. Αυτό είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα του ελληνικού κράτους, για το οποίο καμία κυβέρνηση δεν έxει βρει λύση ακόμα. Αυτό, όμως, είναι το μεγάλο στοίχημα: Σταθερότητα για να μπορείς να πετύχεις επενδύσεις, να μπορείς ακόμα και με υψηλούς φορολογικούς συντελεστές να δημιουργείς τη δυνατότητα για μεγιστοποίηση των κερδών και επομένως και των εσόδων του κράτους».

«Το online gaming δίνει αισίως πάνω από 350 εκατομμύρια ευρώ άμεσα έσοδα στο Δημόσιο και περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ τζίρο στις εταιρείες για την υλοποίηση της εμπορικής επικοινωνίας. Πάνω από το 95% των μικτών εσόδων “ggr” επιστρέφει στους παίκτες. Είναι μια οικονομική βιομηχανία εκατοντάδων εκατομμυρίων που υπόκειται σε έλεγχο και υπακούει σε κανονιστικές διατάξεις ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εποχή της ψηφιακής επικοινωνίας και του διαδικτύου. Είναι το ανάχωμα απέναντι σε κάθε παράνομη δραστηριότητα τυχερών παιγνίων που επιφέρει τεράστια ζημία στο δημόσιο ταμείο και συχνότατα βαθιές ρωγμές στις ζωές όσων απρόσωπα και υπόγεια εκμεταλλεύεται ο παράνομος τζόγος και ως τέτοιο πρέπει να εκλαμβάνεται. Επομένως, το μεγάλο στοίχημα που έχουμε να κερδίσουμε είναι πως μέσα από την επωφελή συνεργασία για τα μέρη, του κλάδου και του κράτους, θα μπορέσουμε να μεγιστοποιήσουμε σε ασφαλές περιβάλλον τα κέρδη και του κλάδου και του Δημοσίου, ταυτόχρονα, όμως, αφήνοντας και ένα σοβαρό κοινωνικό αποτύπωμα», κατέληξε ο κ. Βασιλειάδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ