Φταίνε τα κορονοπάρτι που οι πολίτες 30-39 ετών θα προηγηθούν στους εμβολιασμούς από τους 40-49;

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 22 Απριλίου 2021

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΛΛΑΔΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , ,

Φταίνε τα κορονοπάρτι που οι πολίτες 30-39 ετών θα προηγηθούν στους εμβολιασμούς από τους 40-49; Από την κυβέρνηση δεν καταφέραμε να λάβουμε μια σαφή απάντηση, ενώ και οι ειδικοί δεν βρίσκουν επιστημονικά ερείσματα για τη συγκεκριμένη επιλογή.
Δεν είναι τυχαίο που μας ονόμασαν «Generation Χ», σχολιάζουν στο facebook 40χρονοι, που ξαφνικά άκουσαν από τα πρωθυπουργικά χείλη (χτεσινό διάγγελμα Μητσοτάκη) ότι ως γενιά …παρακάμπτονται, προκειμένου να εμβολιαστούν οι 30-39 ετών (η πλατφόρμα τους ανοίγει τη Μεγάλη Τρίτη, ενώ θα έχει προηγηθεί, το Σάββατο, το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις ηλικίες 50-54).
Κόρη γνωστού κινηματογραφικού σκηνοθέτη στα social media, που έχουν πάρει «φωτιά», μετά τις σχετικές ανακοινώσεις, σχολίασε, με σαρκασμό: «Αυτή η δεκαετία των 40 ρε παιδί μου… μακριά από τη σύνταξη, μακριά από τα εμβόλια, μακριά από το σεξ στην πυλωτή… καμία συγκίνηση δεν προβλέπεται, καμία χαρά…» Ενώ γνωστός 40+ κινηματογραφικός κριτικός έδωσε τη δική του ερμηνεία: «Παιδιά, εμείς οι 40-49, ζήσαμε Τσερνομπιλ στο Δημοτικό, μόνο το Sputnik (V) πιάνει».
Ωραία η σάτιρα, αλλά το ερώτημα επιμένει: Τι ακριβώς συνέβη και το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας «πήδηξε», κυριολεκτικά, μια δεκαετία;
«Για να μην πάνε χαμένες οι δόσεις του AstraZeneca»
Την απάντηση εν μέρει για το άνοιγμα των εμβολιασμών στους νεότερους των 40αρηδων δίνει ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αποκαλύπτοντάς μας ότι οι εμβολιασμοί στην ηλικιακή κατηγορία 30-39 θα γίνουν με τα εμβόλια της AstraZeneca, που ξέμειναν ως απόθεμα μετά από τις ακυρώσεις που προηγήθηκαν, λόγω του ντόρου που έχουν προκαλέσει τα εξαιρετικά ελάχιστα στατιστικά περιστατικά αιματικών θρομβώσεων, με το συγκεκριμένο φαρμακευτικό σκεύασμα.
Και πηγές από την κυβέρνηση μάς επιβεβαιώνουν ότι ανοίγει αναπάντεχα η ηλικιακή ομάδα των 30-39 «για να μην πάνε χαμένες» οι δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, προσθέτοντας ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, καθώς τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις ηλικιακές κατηγορίες 40-44 και 45-49. Κανείς δεν μπορεί να μας προσδιορίσει χρονικά, ωστόσο, το πότε.
Κανείς, επίσης, δεν απαντά στο ερώτημα γιατί το αποθεματικό των εμβολίων προκρίθηκε να χορηγηθεί στους 30-39, αν και «φωτογραφίζονται» εμμέσως με ενοχοποιητική απόχρωση τα γνωστά κορονοπάρτι. «Μην ανησυχείτε. Οι 40ρηδες «ανοίγουν» αμέσως μετά τους 30ρηδες. Ο πρωθυπουργός επέλεξε στην παρούσα φάση να εμβολιαστούν και οι νεότεροι» μας λένε από γραφείο Τύπου υπουργείου, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.
Σορβίνος: «Δεν μπορώ να βρω επιστημονικό λόγο για την προτεραιοποίηση των 30ρηδων»
Επικοινωνήσαμε με τον Γιώργο Σορβίνο, καθηγητή κλινικής Ιολογίας και μέλους του ΔΣ του ΕΟΔΥ. «Δεν μπορώ να βρω επιστημονικό λόγο, πάρα μόνο τεχνικό, πίσω από την προτεραιοποίηση των 30ρηδων έναντι των 40ρηδων. Τον οποίο δεν γνωρίζω» μας σχολιάζει, προσθέτοντας ότι τα κορονοπάρτι, δεν μπορούν να αποτελούν το αίτιο, καθώς, «έχουν ήδη γίνει και επομένως έχει μεταδοθεί ο ιός, δεν προλαμβάνεται κάτι με τον εκ των υστέρων εμβολιασμό, εκτός κι αν υπάρχει πληροφόρηση ότι αναμένονται και νέα κορονοπάρτι».
Ο λοιμωξιολόγος κ. Τόφας, εκτιμά ότι «θα εμβολιαστούν οι 30-39 άμεσα γιατί είναι ενεργοί πολίτες» προσθέτοντας: «Είναι ενεργοί και οι δυο βεβαίως (σ.σ.: εννοώντας και τους 40-49 ετών). Πραγματικά δεν μπορώ ούτε κι εγώ να καταλάβω γιατί προηγούνται τελικά οι 30-39».
«Ίσως είναι ένας παράγοντας τα κορονοπάρτι που συνέβαλε σε αυτή την απόφαση» επισημαίνει, χωρίς να μπορεί να μας διαφωτίσει περισσότερο. «Όποια μέρα πάντως και αν ανοίξει ο εμβολιασμός σας, μην το αμελήσετε, εμβολιαστείτε όλοι, για να σωθούμε» μάς ενθαρρύνει ο γνωστός λοιμωξιολόγος.
Πηγή: Sputniknews, Ιωάννα Κλεφτόγιαννη