Φρίκη: Τεχνητή μπριζόλα από ανθρώπινα κύτταρα που μπορείτε να φάτε

Επιστήμονες στις ΗΠΑ δημιούργησαν μια ανθρώπινη μπριζόλα από ανθρώπινα κύτταρα και αίμα, που μπορείτε να φάτε.
Η παράξενη δημιουργία ονομάστηκε από τους επιστήμονες «Ouroboros Steak» (Μπριζόλα Ουροβόρος) από το αρχαιοελληνικό σύμβολο του ουροβόρου, του φιδιού που τρώει την ουρά του.
Κι αν όλο αυτό σας μοιάζει παρατραβηγμένο, σύμφωνα με τους επιστήμονες η κατανάλωση τεχνητού κρέατος από ανθρώπινα κύτταρα δεν πρόκειται για κανιβαλισμό.
Μέχρι στιγμής, η μπριζόλα είναι απλά πρωτότυπο, ενώ οι επιστήμονες έχουν παρουσιάσει προς το παρόν μόνο μικρά κομματάκια κρέατος στο μουσείο Design Museum, στο Λονδίνο.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, σκοπός τους ήταν να δείξουν μ’ αυτόν τον ακραίο τρόπο τα προβλήματα που προκύπτουν από το τεχνητό κρέας που παράγεται στο εργαστήριο.
Η παραγωγή κρέατος στο εργαστήριο βασίζεται στη χρήση ορού από έμβρυα βοοειδών για την καλλιέργεια ζωικών κυττάρων.
Το κόστος του συγκεκριμένου ορού κοστίζει περί τα 335 με 780 ευρώ το λίτρο και παράγεται από το αίμα εμβρύων βοοειδών, που λαμβάνεται μετά τη σφαγή εγκύων αγελάδων στη βιομηχανία γάλακτος και κρέατος.
Στην περίπτωση της ανθρώπινης μπριζόλας, χρησιμοποιούνται κύτταρα από το εσωτερικό του στόματος και ορός αίματος από αίμα που έχει λήξει και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί πλέον σε μεταγγίσεις, σύμφωνα με το UNILAD.
«Ο εμβρυικός ορός από βοοειδή κοστίζει πολλά σε χρήματα και ζωές ζώων. Και παρά το γεγονός ότι πολλά εργαστήρια τεχνητού κρέατος ισχυρίζονται ότι έχουν λύσει τα παραπάνω προβλήματα, δεν υπάρχουν ανεξάρτητες μελέτες που να το επιβεβαιώνουν» αναφέρει ο Αντριου Πέλινγκ, επιστήμονας που συμμετείχε στη δημιουργία της ανθρώπινης μπριζόλας.
Οπως αναφέρουν οι επιστήμονες, οραματίζονται τη μέρα που οι άνθρωποι θα μεγαλώνουν τις δικές τους ανθρώπινες μπριζόλες στο σπίτι.
Θα παίρνουν κύτταρα από το εσωτερικό του δικού τους μάγουλου με τη βοήθεια μπατονέτας και θα τα βάζουν σε προ-ανεπτυγμένα τρυβλία Πέτρι με μυκήλιο μανιταριού. Στη συνέχεια τα κύτταρα θα αποθηκεύονται σε ζεστό περιβάλλον και θα «ταΐζονται» με ορό ληγμένου αίματος.
Κι όσο για τον κανιβαλισμό, «τεχνικά δεν θα είναι» λέει στο Dezeen η βιομηχανική σχεδιάστρια Γκρέις Νάιτ, που συμμετείχε στη δημιουργία της ανθρώπινης μπριζόλας.
Πηγή: Sputniknews