Φόβοι για νέο κύμα COVID και «ισχυρή» γρίπη

Μπορεί τα κρούσματα να πέφτουν, η πανδημία να βρίσκεται σε ύφεση και οι εμβολιασμοί να συνεχίζονται, ωστόσο οι υγειονομικές αρχές προετοιμάζονται από τώρα για το φθινόπωρο και για το σενάριο ενός νέου επιδημικού κύματος.
Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στο Sputnik, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος COVID-19 σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, ειδικά στις ηλικίες που βρίσκονται κοντά στα 30.
Φόβοι ότι η γρίπη θα επιστρέψει πιο «δυνατή»
Την ίδια ώρα αυτό που αποτελεί γρίφο για τις υγειονομικές αρχές είναι το σενάριο της επανεμφάνισης του ιού της γρίπης που δεν εκδηλώθηκε στα χώρα μας τον προηγούμενο χειμώνα.
Στις ανησυχίες τους ειδικότερα συμπεριλαμβάνεται το ενδεχόμενο να επανεμφανιστεί ο ιός, δυνατότερος από τα προηγούμενα χρόνια.
Στο Υπουργείο Υγείας, αν και ελάχιστοι θεωρούν ότι θα υπάρχει το πρόβλημα στις ΜΕΘ που υπήρχε στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας επειδή οι εμβολιασμοί προχωρούν, θέτουν όλα τα ενδεχόμενα πάνω στο τραπέζι.
Για το λόγο αυτό εξετάζονται ενδελεχώς οι ελλείψεις του προηγούμενου διαστήματος με σχέδιο αναδιάταξης των δυνάμεων του ΕΣΥ.
Βασικός πυλώνας του σχεδίου είναι να μοιραστεί ισόποσα το εξειδικευμένο προσωπικό στα νοσοκομεία αναφοράς COVID-19.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να ζητηθεί αναλυτικός κατάλογος από τις ΥΠΕ που θα καταγράφει όλες τις ελλείψεις των νοσοκομείων, όπως διαμορφώθηκαν κατά το τελευταίο διάστημα.
«Στο 97% η θνητότητα στις αυτοσχέδιες ΜΕΘ»
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε για μία ακόμα φορά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, μιλώντας στο Sputnik, ενώ επισήμανε ότι δεν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ένα νέο κύμα της πανδημίας.
Οπως αναφέρει αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ΜΕΘ στο κόκκινο, αφού τα περιστατικά έχουν λιγοστέψει. «Ομως σίγουρα δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μια επανεμφάνιση του ιού, αν δεν εξοπλιστούμε» τονίζει χαρακτηριστικά.
«Δεν είναι μόνο το νοσοκομείο του Αγρινίου όπου πέθαναν άνθρωποι. Κατά το περασμένο διάστημα η θνητότητα στις αυτοσχέδιες ΜΕΘ έφτασε το 97%. Στον Πύργο Ηλείας για παράδειγμα πέθαναν σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα 4 άτομα από τα 5 που νοσηλεύτηκαν. Την ίδια στιγμή στην Εδεσσα πέθαναν όλοι όσοι νοσηλεύτηκαν σε αυτοσχέδιες ΜΕΘ».
Παράλληλα τονίζει ότι σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπήρχε Μονάδα Αυξημένης φροντίδας.
«Γενικότερα δεν υπάρχουν οι υποδομές και δεν βλέπω να γίνονται κάτι για να εξοπλιστούν».
Οι αιτίες των θανάτων όπως αναφέρει, είναι η απουσία του εξιδεικευμένου προσωπικού που διασωληνώνει τους ασθενείς, αλλά και ο χρόνος αναμονής για να βρει κάποιος ΜΕΘ.
«Δεν υπάρχουν εντατικολόγοι και άλλες ειδικότητες. Αν δεν βιαστούμε να μειώσουμε τις ελλείψεις τότε το σύστημα θα βρεθεί ξανά προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Οι ΜΕΘ θα κοκκινήσουν ξανά».
Πηγή: Sputniknews