Φωτιά στο Μάτι: Σε δίκη παραπέμπονται Δούρου, Ψινάκης Κολοκούρης και άλλοι 24

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 12 Οκτωβρίου 2021

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΛΛΑΔΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , ,

Καταπέλτης η εισαγγελική πρόταση για το Μάτι. Σε δίκη παραπέμπονται συνολικά 27 άτομα, ανάμεσά τους Ρένα Δούρου, Ηλίας Ψινάκης και Στέφανος Κολοκούρης.
Καταπέλτης η εισαγγελική πρόταση που παραπέμπει σε δίκη συνολικά 27 άτομα για τη φονική φωτιά στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους.
Μεταξύ όσων παραπέμπονται σε δίκη είναι η πρώην περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, ο τότε δήμαρχος της περιοχής Ηλίας Ψινάκης, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας.
Επίσης, ανάμεσά τους είναι και ο πρώην επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, ο σημερινός αρχηγός της Πυροσβεστικής Στέφανος Κολοκούρης, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, και ο 70χρονος που ευθύνεται για την έναρξη της πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.
Ο εισαγγελέας που ανέλαβε την αξιολόγηση του συνόλου της δικογραφίας, Γεώργιος Πολυκράτης, στην πρότασή του αναφέρει τα πάντα: Ποιοι πρέπει να δικαστούν για τους 102 νεκρούς και τους τουλάχιστον 32 τραυματίες, για ποια αδικήματα και κυρίως γιατί επήλθε αυτή η καταστροφή.
Επίσης, ο εισαγγελέας περιγράφει τα εγκληματικά λάθη, τις πλημμέλειες, την ανικανότητα, την ασυνεννοησία και τις αμέλειες που οδήγησαν τόσους ανθρώπους σε θάνατο και δεκάδες σε καταστροφή της περιουσίας τους.
Κωδικοποιημένα τα αίτια της πυρκαγιάς και των τραγικών αποτελεσμάτων της όπως εμφανίζονται, εμπεριστατωμένα, στο εισαγγελικό πόρισμα – πρόταση:


* Δεν υπήρξε η αναγκαία προληπτική εναέρια επιτήρηση
* Ανεπαρκής η κινητοποίηση των αρμοδίων για την καταστολή της πυρκαγιάς
* Δεν διατέθηκαν άμεσα όλες οι διαθέσιμες επίγειες και εναέριες δυνάμεις, λαμβανομένου υπόψιν ότι είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά στην Κινέττα
* Δεν υπήρξε ορθή επιχειρησιακά διαχείριση των εναέριων μέσων
* Άστοχη η αποτίμηση του μεγέθους του κινδύνου
* Καθυστέρηση διάγνωσης της κρισιμότητας της κατάστασης
* Εσφαλμένη επιχειρησιακή προτεραιότητα κατά την αντιμετώπιση πλειόνων πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε μικρή χρονική απόσταση
* Ανετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού
* Μη άμεση χρησιμοποίηση των διαθεσίμων μέσων
* Βαρύτατες αμέλειες που συνετέλεσαν στο βαρύτατο αποτέλεσμα της πυρκαγιάς
Στα συμπεράσματα της εισαγγελικής πρότασης αναφέρεται ότι οι καταστροφικές συνέπειες «Ανάγονται στη σύγχυση έλλειψη σχεδιασμού συντονισμού και αναποτελεσματική συνεργασία των συναρμόδιων κρατικών αρχών που επέδειξαν ανετοιμότητα, αιφνιδιασμό και καθυστέρηση στην κινητοποίηση όλων των υφιστάμενων δυνατοτήτων αρχικά πρόληψης και ακολούθως περιστολής των τραγικών συνεπειών της φωτιάς (έγκαιρη εκκένωση οικισμών, απομάκρυνση και διάσωση πολιτών, άμεση κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης)».
Έτσι, «και οι 27, ο καθένας με το δικό του μερίδιο ευθύνης, παραπέμπονται να δικαστούν» για:
*Ανθρωποκτονίες από αμέλεια κατά συρροή που τελέστηκαν δια παραλείψεων από κατά νόμο υπόχρεους.
*Σωματικές βλάβες από αμέλεια κατά συρροή που τελέστηκαν δια παραλείψεων από κατά νόμο υπόχρεους.
Σημειώνεται πως ο ηλικιωμένος που έβαλε τη φωτιά στο Νταού Πεντέλης διώκεται για εμπρησμό και μόνο ένας απαλλάσσεται, ο συγκυβερνήτης του συντονιστικού ελικοπτέρου.
Η πρόταση τώρα αναμένεται να εξεταστεί από το δικαστικό συμβούλιο που αν συμφωνήσει θα ανοίξει ο δρόμος για τη δίκη μετά από τρία χρόνια.

Πηγή sputniknews.gr