28.3 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΗ Φον ντερ Λάιεν σε αναζήτηση 360+ ψήφων στο ευρωκοινοβούλιο

Η Φον ντερ Λάιεν σε αναζήτηση 360+ ψήφων στο ευρωκοινοβούλιο

Εντός του ΕΛΚ δεν υπήρξαν ενστάσεις – Θα γίνει το ίδιο και στην ευρωβουλή;

Πριν από τις ευρωεκλογές αρκετοί πολιτικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν θα αντιμετώπιζε αρκετές δυσκολίες στην προσπάθειά της να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία της Κομισιόν.

Παρ΄ όλα αυτά, η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική καθώς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε στην απόφαση για τις ηγετικές θέσεις των θεσμών της ΕΕ. Το όνομά της είναι μέσα και το ΕΛΚ προωθεί την υποψηφιότητά της. Το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι, αν η Φον ντερ Λάιεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει την υποστήριξη του ευρωκοινοβουλίου.

Το ΕΛΚ κατέγραψε ισχυρή επίδοση στις ευρωεκλογές γεγονός που παίζει σημαντικό ρόλο στον διάλογο που ξεκίνησε στη Σύνοδο Κορυφής στις 27 Ιουνίου και ολοκληρώθηκε την Παρασκευή.

Η πτώση των ποσοστών των Φιλελευθέρων, που είχαν ενισχύσει την συμμαχία της Φον ντερ Λάιεν στο παρελθόν, καθώς και των Πρασίνων, αναμένεται αλλάξει τα δεδομένα στη νέα ευρωβουλή.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι πιο επικίνδυνο ναρκοπέδιο από ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου ηγείται το ΕΛΚ της Φον ντερ Λάιεν» δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης
Η Φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να εξασφαλίσει στο Στρασβούργο 361 ψήφους – μία παραπάνω από το μισό του συνόλου των 720 ευρωβουλευτών στο Σώμα. Η διαδικασία θα είναι μυστική προκειμένου να μη δημιουργεί στους ευρωνομοθέτες προβλήματα στο ζήτημα της «κομματικής πειθαρχίας».

«Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Φον ντερ Λάιεν χρειάζεται από 40 έως 50 επιπλέον ψήφους. Ο κύκλος της εκτιμά προς το παρόν ότι θα κερδίσει την πλειοψηφία με 399 ευρωβουλευτές, υπολογίζουν σε ένα 15% νομοθετών που ψηφίζουν διαφορετικά από ότι τα κόμματα με τα οποία εκλέχθηκαν» προσθέτει ο διπλωμάτης.

Το 2019, η συμμαχία Χριστιανοδημοκρατών, Φιλελευθέρων και Σοσιαλιστών είχε 444 έδρες και η Φον ντερ Λάιεν διορίστηκε με 383 ψήφους, μόλις εννέα ψήφους πάνω από το απαιτούμενο τότε όριο. Η υποστήριξη τότε προερχόταν από 14 ευρωβουλευτές από το Κίνημα Πέντε Αστέρων της Ιταλίας, 27 από το Πολωνικό κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» και ακόμη 13 βουλευτές από το Fidesz του Βίκτορ Ορμπαν.

Κατά τη διάρκεια εκείνης της διαδικασίας, η Φον ντερ Λάιεν ήταν μια συμβιβαστική υποψήφια, ενώ αυτή τη φορά είναι η κορυφαία υποψήφια του ΕΛΚ, αναζητώντας ψήφους σε ένα πολωμένο Κοινοβούλιο, σε μια ατμόσφαιρα όπου η έντονη προεκλογική συζήτηση έχει κάνει πιο δύσκολη τη δημιουργία συνασπισμού.

Ηδη οι Ρεπουμπλικάνοι της Γαλλίας και οι Δανοί ευρωβουλευτές που συνεργάζονται με το ΕΛΚ έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύουν να υποστηρίξουν την υποψηφιότητά της.

Απρόσμενη βοήθεια

Ποιοι ευρωβουλευτές μπορούν να ρίξουν σανίδα σωτηρίας;

Πρώτον, υπάρχουν οι Πράσινοι, οι οποίοι με 54 ευρωβουλευτές είναι τώρα ανοιχτοί στο να συμμετάσχουν σε μια πλειοψηφία που υποστηρίζει τη Φον ντερ Λάιεν. Σημειώνεται ότι την προηγούμενη φορά δεν την είχαν ψηφίσει.

Στελέχη των Πρασίνων, είπαν στο euronews ότι είναι διατεθειμένοι να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου με το ΕΛΚ.

Από την πλευρά της η επικεφαλής των Σοσιαλιστών ξεκαθάρισε ότι δεν θα έρθει σε συμφωνία με το ΕΛΚ αν η Φον ντερ Λάιεν υποστηριχτεί από το ECR και το ID, παρατάξεις τις οποίες χαρακτηρίζει «ακραίες».

Ωστόσο, μεμονωμένα μέλη του ECR, ιδίως ευρωβουλευτές από χώρες με συντηρητική ηγεσία, όπως ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα (ο οποίος έχει 4 ευρωβουλευτές), θα μπορούσαν να την υποστηρίξουν.

Κρίσιμη υποστήριξη θα μπορούσε να προέλθει και από την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι.

Η Μελόνι θεωρήθηκε ότι κέρδισε τον ρόλο του «βασιλικού παράγοντα» στο πρόσφατο Συμβούλιο, αλλά τελικά αποκλείστηκε από τις συζητήσεις για τις θέσεις των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών. Αφού η Μελόνι παραπονέθηκε για τη διαδικασία και δήλωσε ότι σκέφτεται να απέχει από τους διορισμούς, ο επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ ζήτησε να συμμετάσχει και η Ιταλία στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων.

Η αντίρρηση της Μελόνι δεν αφορούσε τόσο τα ονόματα που προτάθηκαν όσο η διαδικασία επιλογής. Ομως αναλυτές εκτιμούν ότι η αρνητική της στάση μπορεί κάλλιστα να αλλάξει αν προσφερθεί στην Ιταλία ένα σημαντικό πολιτικό χαρτοφυλάκιο.

Μεταξύ των μη εγγεγραμμένων ευρωβουλευτών, η υποστήριξη από το αριστερό κίνημα Sarah Wagenknecht της Γερμανίας (6 ευρωβουλευτές) και το κίνημα Πέντε Αστέρων της Ιταλίας (8 ευρωβουλευτές) είναι απίθανη, εκτός αν ενταχθούν σε μια πολιτική ομάδα που υποστηρίζει τη Φον ντερ Λαίεν. Η σλοβακική Smer, προσωρινά μη εγγεγραμμένη λόγω αναστολής από τη σοσιαλιστική ομάδα (S&D), θα μπορούσε να την υποστηρίξει εάν επανενταχθεί.

Η Αριστερά και η ακροδεξιά ομάδα (ID) είναι εκτός του παιχνιδιού της πλειοψηφίας, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το Fidesz του Orbn (10 ευρωβουλευτές), γνωστό για τις κινήσεις έκπληξη. Επιπλέον, 20 ευρωβουλευτές από το PiS ενδέχεται να αποφασίσουν να την υποστηρίξουν την τελευταία στιγμή, καθώς ενδέχεται να εγκαταλείψουν τη σημερινή συντηρητική τους στέγη και να ακολουθήσουν τον Ορμπαν σε μια νέα ομάδα που θα συνεχίσει στο Κοινοβούλιο την προηγούμενη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, γνωστή ως ομάδα Visegrd (V4).

Υπάρχει επίσης μια ομάδα 42 νεοεκλεγέντων βουλευτών που δεν έχουν ακόμη συμμαχήσει με καμία πολιτική ομάδα.

Πηγή:euronews.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ