«Πράξη αγάπης» που εξελίσσεται σε έναν πράσινο τρόπο δημιουργίας ταινιών και διοργάνωσης κινηματογραφικών φεστιβάλ χαρακτηρίστηκε το Evia Film Project, το οποίο παρουσιάστηκε στο πλαίσιο των Agora Talks του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Το Evia Film Project, η πρώτη βιώσιμη κινηματογραφική δράση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2022 στη βόρεια Εύβοια, στην Αιδηψό, τη Λίμνη και την Αγία Άννα και περιελάμβανε προβολές, ανάπτυξη νέων κινηματογραφικών σχεδίων, πράσινες δράσεις, ανοιχτές συζητήσεις, masterclasses, εργαστήρια για παιδιά και φοιτητές και συναυλία.
«Ήταν μία ιδέα που γεννήθηκε από επείγουσα ανάγκη αλλά θα παραμείνει μαζί μας. Ήταν ένα ταξίδι που είχε ως αφετηρία την προστασία του περιβάλλοντος, τις καλύτερες πράσινες πρακτικές και τερματισμό την αγάπη των ανθρώπων και την ανθρώπινη βιωσιμότητα» τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ορέστης Ανδρεαδάκης.
«Είναι μέρος της προσπάθειας για την αποκατάσταση της περιοχής της βόρειας Εύβοιας, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές. Όμως εξελίσσεται σε κάτι ακόμη ευρύτερο, έναν πιο πράσινο τρόπο δημιουργίας ταινιών και διοργάνωσης φεστιβάλ και εκδηλώσεων, που ελπίζουμε να διαρκέσει τα επόμενα χρόνια» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι ήταν ένα από τα πρώτα φεστιβάλ που διοργανώθηκαν με πράσινο τρόπο, τόσο όσον αφορά τις ταινίες, και τα πρότζεκτ του προγράμματος όσο και στην παραγωγή του.
«Για εμάς το Evia Film Project δεν είναι ένα φεστιβάλ, ούτε μία εκδήλωση του κλάδου: είναι μία πράξη αγάπης. Μοιραζόμαστε αυτή την αγάπη με τους κατοίκους της Εύβοιας και με την κινηματογραφική βιομηχανία στην Ελλάδα και το εξωτερικό» υπογράμμισε.
«Ήρθατε κοντά μας μετά από την πιο δύσκολη στιγμή της νεότερης ιστορίας του τόπου μας, την περιβαλλοντική καταστροφή του Αυγούστου του 2021. Ήταν η μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά που έπληξε την χώρα μας τα τελευταία 200 χρόνια» είπε ο δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού, Γιάννης Κοντζιάς.
«Η αλληλεγγύη από τους ανθρώπους του πολιτισμού εκφράστηκε από την πρώτη στιγμή, αλλά οργανωμένα και συντεταγμένα το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ήρθε κοντά μας, με μία πολύ ζωντανή και ζεστή πρόταση» ανέφερε.
Το Evia Film Project, το Φεστιβάλ Πράσινου Κινηματογράφου, ταιριάζει απόλυτα στον τρόπο με τον οποίο έχουμε μεγαλώσει, σε ένα καταπράσινο περιβάλλον με δάση παρθένα και βιώσιμα, υπογράμμισε. «Έχουμε μάθει να βλέπουμε τον κόσμο πράσινο. Έτσι το Evia Film Project, είναι αυτό που ταιριάζει καλύτερα από οπουδήποτε αλλού στη βόρεια Εύβοια και στη λουτρόπολη της Αιδηψού» επισήμανε ο κ. Κοντζιάς. Ο ίδιος εξέφρασε την επιθυμία, το φεστιβάλ να γίνει θεσμός, διαβεβαιώνοντας ότι θα κάνει τα πάντα ώστε να διοργανωθεί και φέτος και τον επόμενο χρόνο και στο μέλλον, και να γίνει ένα σύγχρονο think tank για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών κρίσεων.
Ήταν το πρώτο βήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης προς μία πιο πράσινη και βιώσιμη ταυτότητα, ανέφερε η σύμβουλος βιωσιμότητας του Evia Film Project, Έμμα Δοξιάδη. Μηδενικά απόβλητα, πρακτικές κυκλικής οικονομίας, βιώσιμος τρόπος κατανάλωσης νερού ήταν μεταξύ άλλων κεντρικοί στόχοι των διοργανωτών, είπε, διευκρινίζοντας ότι αποφεύχθηκε η χρήση 2.600 πλαστικών μπουκαλιών μιας χρήσης, η οποία ισοδυναμεί με 150,8 kg CO2 που δεν εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα. Η συνολική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της διοργάνωσης, εκτιμήθηκε στο ποσοστό του 7,6%, σημείωσε τονίζοντας ότι το Evia Film Project έθεσε τις βάσεις για τα μελλοντικά βήματα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου στον δρόμο της βιωσιμότητας.
Κ.Γ.
Evia Film Project, η πρώτη βιώσιμη κινηματογραφική δράση του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ