Έρευνα: Από τον Σεπτέμβριο του 2019 φαίνεται πως κυκλοφορούσε στην Ιταλία ο κορονοϊός

Από τον Σεπτέμβριο του 2019 φαίνεται πως κυκλοφορούσε στην Ιταλία ο κορονοϊός όπως αναδεικνύει μελέτη του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου του Μιλάνο.
Πιθανώς ο κορονοϊός να είχε εξαπλωθεί εκτός Κίνας νωρίτερα από τις εκτιμήσεις, καθώς μια έρευνα του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου του Μιλάνου κατέληξε στο ότι ο νέος ιός κυκλοφορούσε στην Ιταλία από τον Σεπτέμβρη του 2019, δηλαδή πολύ πριν από την έξαρση του ιού στη χώρα στις αρχές Μαρτίου. Υπενθυμίζεται ότι ο «ασθενής μηδέν» στην Ιταλία εντοπίστηκε στις 21 Φεβρουαρίου στην περιοχή της Λομβαρδίας.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, «δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα ο ιός να κυκλοφορούσε σιωπηρά αλλού», αν και με βάση τα δεδομένα ο SARS-COV 2 ήταν άγνωστος πριν το ξέσπασμα της επιδημίας στην Γουχάν, στην κεντρική Κίνα, στα τέλη Δεκέμβρη του 2019. Σήμερα, ο Οργανισμός ανέφερε ότι εξετάζει τις νέες πληροφορίες που έρχονται από τη μελέτη, ενώ ζητά περαιτέρω διευκρινίσεις.
Τα ευρήματα των Ιταλών ερευνητών, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Tumori Journal» έδειξαν ότι το 11,6% των 959 υγιών εθελοντών, που συμμετείχαν σε έναν δοκιμαστικό έλεγχο για καρκίνο των πνευμόνων από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως και τον Μάρτιο του 2020 είχαν αναπτύξει αντισώματα στον κορονοϊό πολύ πριν τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος στη χώρα.
Σε επιπλέον τεστ αντισωμάτων που έγιναν από το Πανεπιστήμιο της Σιένα για την ίδια έρευνα, εντοπίστηκαν τέσσερις περιπτώσεις που χρονολογούνται έως την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου και οι οποίες είχαν αντισώματα στον νέο ιό. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι μολύνθηκαν τον Σεπτέμβριο, δήλωσε στο Reuters ο Τζοβάνι Απολόνε, ένας από τους συντάκτες της επιστημονικής μελέτης.
«Αυτό σημαίνει ότι ο νέος κορονοϊός μπορεί να κυκλοφορεί στον πληθυσμό για πολύ καιρό και με χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας, όχι επειδή εξαφανίζεται, μόνο για να σημειώσει και πάλι έξαρση» δήλωσε ο Απολόνε.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα επικοινωνήσει με τους συντάκτες της μελέτης «για να συζητήσει και να προγραμματίσει περαιτέρω αναλύσεις των διαθέσιμων δειγμάτων και την εξακρίβωση των αποτελεσμάτων της εξουδετέρωσης».
Πηγή: Sputniknews