16.7 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΕρχονται απολύσεις ανεμβολίαστων στον ιδιωτικό τομέα; Τι απαντά ο Χατζηδάκης

Ερχονται απολύσεις ανεμβολίαστων στον ιδιωτικό τομέα; Τι απαντά ο Χατζηδάκης

«Παράθυρο» για την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλους εργαζόμενους από τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη.
Εξηγήσεις για το τι θα ισχύσει με τους ανεμβολίαστους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα έδωσε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, καθώς άλλες πληροφορίες θέλουν να τους επιβάλλονται πρόστιμα και άλλες να απολύονται.
Ο υπουργός τόνισε πως προβλέπονται αναστολές εργασίας μέχρι να εμβολιαστούν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί σε υγειονομικές και προνοιακές μονάδες
«Ηδη έχουν ξεκινήσει από τις 16 Αυγούστου να προχωρούν οι αρμόδιες μονάδες σε αναστολές εργασίας» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως μέχρι τις 12 Αυγούστου είχε εμβολιαστεί περίπου το 75% στις σχετικές δομές υγείας και ότι αυτό το ποσοστό ανεβαίνει.
Παράλληλα, σημείωσε ότι υπάρχει δυνατότητα για κάποιες εξαιρέσεις που ορίζονται αυστηρά από τον νόμο βάση αδειών των υγειονομικών επιτροπών.
Σχετικά με το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας εμβολιασμών και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων εξήγησε πως ο νομός – που πέρασε και είναι σε ισχύ εδώ και λίγες ημέρες – προβλέπει ότι η υποχρεωτικότητα μπορεί να επεκτείνεται και σε άλλους εργαζόμενους με απόφαση του υπουργού Υγείας.
Πρόσθεσε ότι το πώς θα προχωρήσει η κατάσταση δεν το ξέρουμε και πως εάν κριθεί απαραίτητο με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα θα παρθούν τα απαραίτητα μέτρα.
Ποιοι εξαιρούνται από τον εμβολιασμό
Υπενθυμίζεται ότι την 1η Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών. Η απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) καθορίζει τους λόγους απαλλαγής.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, από την εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού εξαιρούνται τα άτομα, για τα οποία συντρέχουν οι εξής λόγοι:
1. Φυσικά πρόσωπα, τα οποία εμφάνισαν σοβαρή αλλεργική αντίδραση (π.χ. αναφυλαξία) μετά τη χορήγηση προηγούμενης δόσης του εμβολίου. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να προσκομίζεται στην αρμόδια υγειονομική επιτροπή γνωμάτευση ειδικού ιατρού αλλεργιολόγου, η οποία πιστοποιεί τη σοβαρότητα της αντίδρασης, τον χρόνο εκδήλωσης και τη διάρκεια αυτής, καθώς και τον συσχετισμό της με συγκεκριμένο εμβόλιο κατά του κορονοϊού COVID-19.
2. Φυσικά πρόσωπα με διαγνωσμένη αλλεργία (με in vivo δερματικές ή in vitro δοκιμασίες διέγερσης βασεοφίλων) σε συστατικό του εμβολίου και ιδίως στα ακόλουθα συστατικά: πολυαιθυλενογλυκόλη (PEG) 2000, για τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech (Comirnaty) και Moderna (Spikevax) και πολυσορβικό 80 (polysorbate 80), για τα εμβόλια των AstraZeneca (Vaxzevria) και Johnson & Johnson (Janssen). Στην περίπτωση αυτή, προσκομίζεται στην αρμόδια υγειονομική επιτροπή γνωμάτευση ειδικού ιατρού αλλεργιολόγου, η οποία πιστοποιεί τη διάγνωση της αλλεργίας και τη σοβαρότητα της αντίδρασης στο κατονομαζόμενο, ανά περίπτωση, συστατικό συγκεκριμένου τύπου εμβολίου κατά του κορονοϊού COVID-19.
3. Φυσικά πρόσωπα που εμφάνισαν σύνδρομο θρόμβωσης με θρομβοπενία (Thrombosis with Thrombocytopenia Syndrome -TTS) μετά την πρώτη δόση των εμβολίων Astra Zeneca και Janssen/Johnson & Johnson κατά του κορονοϊού COVID-19. Στην περίπτωση αυτή, προσκομίζεται στην αρμόδια υγειονομική επιτροπή γνωμάτευση ειδικού ιατρού, η οποία πιστοποιεί την εμφάνιση του συνδρόμου θρόμβωσης, καθώς και τον χρόνο εκδήλωσής της μετά την πρώτη δόση εμβολίου κατά του κοροναϊού COVID-19. Ως αντένδειξη και λόγος εξαίρεσης από τον εμβολιασμό, μπορεί να εξετάζεται από την επιτροπή άλλη, ισοδύναμα σοβαρή με τις ανωτέρω, ανεπιθύμητη ενέργεια, που αποδίδεται χρονικά από τον θεράποντα ιατρό με συγκεκριμένη επιστημονική τεκμηρίωση στην πρώτη δόση του εμβολίου. Στην περίπτωση αυτή, η αρμόδια επιτροπή αξιολογεί τη σοβαρότητα της ανεπιθύμητης ενέργειας, καθώς και τον συσχετισμό της με συγκεκριμένο τύπο εμβολίου ή με όλα τα υφιστάμενα εμβόλια.


4. Φυσικά πρόσωπα με ιστορικό θρομβοπενίας οφειλόμενης στην ηπαρίνη (heparininduced thrombocytopenia), ή με ιστορικό αντιφωσφολιπιδικού συνδρόμου (antiphospholipid syndrome-APS), ή με σύνδρομο διαφυγής τριχοειδών (capillary leak syndrome). Στην περίπτωση αυτή προσκομίζεται στην αρμόδια υγειονομική επιτροπή γνωμάτευση ειδικού ιατρού, η οποία πιστοποιεί την ύπαρξη του συνδρόμου, την επίπτωσή του στην υγεία του αιτούντος και την αντένδειξη συγκεκριμένου ή κάθε τύπου εμβολίου κατά του κορονοϊού COVID-19, με συγκεκριμένη επιστημονική τεκμηρίωση.
5. Φυσικά πρόσωπα με ιστορικό μυοκαρδίτιδας πριν από τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού COVID-19, εφόσον προσκομίζεται ιατρική βεβαίωση από ειδικευμένο ιατρό καρδιολόγο με πλήρη αναφορά της βαρύτητας της πάθησης, της εξέλιξης της αποκατάστασης και παράλληλη αναφορά ειδικών λόγων εξαίρεσης ή εξαίρεσης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που αξιολογούνται από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή. Φυσικά πρόσωπα με ιστορικό περικαρδίτιδας πριν τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού COVID-19 δεν εξαιρούνται από αυτόν.
6. Φυσικά πρόσωπα με διάγνωση περικαρδίτιδας ή μυοκαρδίτιδας μετά την 1η δόση mRNA εμβολίου κατά του κορονοϊού COVID-19 προσκομίζουν ιατρική βεβαίωση από ειδικευμένο ιατρό καρδιολόγο, με πλήρη αναφορά της βαρύτητας της πάθησης και της πορείας υποχώρησης των συμπτωμάτων και παράλληλη αναφορά ειδικών λόγων πλήρους εξαίρεσης ή εξαίρεσης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από τη δεύτερη δόση του εμβολίου που αξιολογούνται από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή.
Αδ. Γεωργιάδης: «Η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού έχει προβλήματα συνταγματικότητας»
Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, έκανε κι εκείνος αναφορά για απολύσεις ανεμβολίαστων στον ιδιωτικό τομέα. Λίγο αργότερα διευκρίνισε ότι δεν έκανε καμία προτροπή για απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, αλλά ότι ήταν προσωπική του εκτίμηση.
«Δεν κάνω καμία προτροπή για απολύσεις, αντιθέτως ζητώ οι επιχειρήσεις να μην απολύσουν και να εξαντλήσουν κάθε διαθέσιμο μέσο» διευκρίνισε.
Τέλος, ερωτηθείς για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού δήλωσε ότι πρόκειται για μια πολύ δύσκολη απόφαση που έχει και προβλήματα συνταγματικότητας και γι’ αυτό το λόγο η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει αυτή τη στιγμή μια τέτοια απόφαση.
Πηγή: Sputniknews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ