Επίσκεψη Ν. Παππά στο Αρκαλοχώρι:Να δοθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 30 Σεπτεμβρίου 2021

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , ,

Επίσκεψη στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου και χωριά της ευρύτερης περιοχής, που επλήγησαν από τον φονικό σεισμό της Δευτέρας, πραγματοποίησαν ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Παππάς και ο τομεάρχης Εσωτερικών, Κώστας Ζαχαριάδης.
Στην πρώτη του στάση στο συντονιστικό Αρκαλοχωρίου, το κλιμάκιο ενημερώθηκε από τις Αρχές για την κατάσταση που επικρατεί μετά τον σεισμό. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πάνω από 1.000 σπίτια δεν μπορούν να κατοικηθούν άμεσα στην ευρύτερη περιοχή, ενώ περίπου 2.000 άνθρωποι βρίσκονται στον δρόμο.
Οι Νίκος Παππάς και Κώστας Ζαχαριάδης περιόδευσαν στο κέντρο της πόλης, όπου διαπίστωσαν τις εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια και καταστήματα.
Σε δηλώσεις τους, ζήτησαν:
-Την άμεση καταβολή των 600 ευρώ για την κάλυψη των πρώτων αναγκών των σεισμόπληκτων.
-Τη γρήγορη καταγραφή των ζημιών από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών.
-Την τάχιστη δρομολόγηση και καταβολή των 5.000 και 8.000 ευρώ για την αντικατάσταση της οικοσκευής και τις επισκευές σπιτιών και επιχειρήσεων, αντίστοιχα.
-Την κάλυψη του τηλεπικοινωνιακού κόστους των σεισμόπληκτων.
-Την καταβολή έκτακτου επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης.
-Την απαλλαγή των σεισμόπληκτων από τον ΕΝΦΙΑ.
Η επόμενη επίσκεψη των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ήταν στον πρόχειρο καταυλισμό, που στήθηκε για τους πληγέντες από τον σεισμό.
Όπως διαπίστωσαν, μιάμιση μέρα μετά τον σεισμό και πάρα τα δημοσιεύματα περί «άμεσης κινητοποίησης της Πολιτείας» και περί «100αδων σκηνών για τους σεισμόπληκτους», αλλά και της διαβεβαίωσης του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη πως η πλειονότητα του κόσμου τακτοποιήθηκε, οι 80 περίπου σκηνές που στήθηκαν δεν καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών, με τους τελευταίους να κοιμούνται στην άσφαλτο, με μόνη προστασία ένα νάιλον και λίγες κουβέρτες.
Την ευχή τους να διορθωθεί η κατάσταση τις επόμενες ώρες εξέφρασαν στον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, που συνάντησαν στο σημείο.
Λίγο πριν την ολοκλήρωση της περιοδείας τους, επισκέφτηκαν την κοινότητα Μελεσσών του δήμου Αρχανών – Αστερουσίων, οι κάτοικοι της οποίας αντιμετωπίζουν επίσης σημαντικά προβλήματα. Ευτυχώς, ο δήμαρχος Μανώλης Κοκοσάλης επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά για τη φροντίδα των συμπολιτών του με φαγητό και κρεβάτια στο κλειστό γυμναστήριο της κοινότητας.
Σε δηλώσεις του, ο Νίκος Παππάς ζήτησε «να μη γίνει στο Αρκαλοχώρι ό,τι έγινε στο Δαμάσι, να μη βιώσουν οι κάτοικοι την εγκατάλειψη, να δοθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις».