16.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑ«Επέλαση» σε χώρες με Οθωμανικό παρελθόν επιδιώκει η Τουρκία

«Επέλαση» σε χώρες με Οθωμανικό παρελθόν επιδιώκει η Τουρκία

Συστηματικό, μεθοδικό, δαπανηρό το πλάνο του κυβερνώντος ΑΚΡ για τη σύγχρονη τουρκική «επέλαση» σε χώρες με οθωμανικό παρελθόν. Πού αποβλέπει;
2016. Ένα σύντομο επαγγελματικό ταξίδι στο Σεράγεβο αποδείχθηκε αποκαλυπτικό –εάν όχι σοκαριστικό– για την εμφανώς συστηματική, μεθοδικότατη, δαπανηρή πολιτική διείσδυσης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πάλαι ποτέ πλέον ανεξίθρησκη, πολυπολιτισμική πόλη της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Όπου απαντούσες σε απόσταση αναπνοής, στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο, όπως σε κανένα άλλο μέρος της υφηλίου, ναούς όλων των θρησκειών και των δογμάτων. Έτσι κυλούσε δίπλα από τον ποταμό Μπόσνα για αιώνες κι η ταραχώδης, «πηχτή» ιστορία της πόλης, που έχει σημαδευτεί από μια δολοφονία που οδήγησε στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη μακρύτερη πολιορκία πρωτεύουσας στην ιστορία του σύγχρονου πολέμου. Μαζί με όλα τα υπόλοιπα… απρόοπτα.
Το 2016, το ιστορικό κέντρο ανήκε πλέον στον μουσουλμανικό πληθυσμό. Μια βόλτα ήταν αρκετή για να το διαπιστώσεις. Δεν επρόκειτο απλώς για την ήττα του σέρβικου πληθυσμού. Ήταν η ήττα της πολυθρησκευτικότητας, της ανεξιθρησκείας, της πολυεθνικότητας, της πολυπολιτισμικότητας, έννοιες ταυτόσημες με την πόλη που έχουν αποκαλέσει «Ιερουσαλήμ της Ευρώπης» κι «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων».
Με απευθείας πτήσεις από την Τουρκία και τις αραβικές χώρες στην κάποτε πόλη-χωνευτήρι κι όλων των μουσικών του κόσμου, άκουγες μόνο ένα «τραγούδι», του μουεζίνη. Γυναίκες με μαντήλα, μπουργκίνι, χιτζάμπ, αμπάγια και τσαντόρ κινούνταν στα γραφικά σοκάκια, που κάποτε περιδιάβαιναν πανκ νεαροί, καλλιτέχνες, μουσικοί… Έξω από το ιστορικό κέντρο είχαν ανεγερθεί τζαμιά. Όταν ρώτησα «με κεφάλαια τίνος;», Σέρβοι κάτοικοι της πόλης μού απάντησαν «του Ερντογάν». Ο Τούρκος Πρόεδρος ενίσχυε στο μεταξύ και τη δημιουργία εδρών Οθωμανικών Σπουδών σε πανεπιστήμια της περιοχής.
Η πολιτική της ήπιας, αλλά βαθιάς διείσδυσης που ακολουθεί η Τουρκία στα Βαλκάνια εν γένει είναι πολυετής, πατάει στο οθωμανικό ιστορικό παρελθόν και περιγράφεται γλαφυρά σε πρόσφατο άρθρο της τουρκικής εφημερίδας «Σαμπάχ», με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αλβανία.
Για ποιον λόγο χτίζει αυτές τις νέες «γέφυρες»; Ποιο είναι το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πλάνο της κυβέρνησης του ΑΚΡ; Η απάντηση συμπεριλαμβάνει και την Ελλάδα;
Η «στρατηγική του βάθους»
«Πρόκειται καταρχάς για κομμάτι μιας μακροπρόθεσμης πολιτικής που είχε ανακοινωθεί και επίσημα και το θεωρητικό πλαίσιο από τον Νταβούτογλου. Είναι η λεγόμενη “στρατηγική του βάθους” που περιλάμβανε την εμπέδωση των θρησκευτικών, πολιτικών και οικονομικών δεσμών με χώρες του μετά-Οθωμανικού κόσμου» αναλύει ο τουρκολόγος και καθηγητής Οθωμανικής και Τουρκικής Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αντώνης Χατζηκυριάκου. Δεν είναι κάτι που συμβαίνει, σύμφωνα με τον ειδικό, μόνο στη Βαλκανική.
«Συμβαίνει και στη Μέση Ανατολή και στον Καύκασο και στη Γεωργία και στη Β. Αφρική και στη Συρία με τον πόλεμο ή στη Λιβύη».
Ως εκ τούτου, η τουρκική παρουσία στη Βαλκανική «δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη», καθότι επιπλέον, «η έμφαση έχει δοθεί στις χώρες με μουσουλμανικό πληθυσμό».
Η διείσδυση στα Βαλκάνια δεν εντάσσεται επακριβώς στο τουρκικό μέτωπο έναντι της Ελλάδας, επισημαίνει ο τουρκολόγος. «Ενώ μπορούμε να πούμε ότι στο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών εντάσεων μπορεί και εντάσσεται και η πολιτική αυτή, εντούτοις δεν υπάρχει λόγω αυτής» διευκρινίζει. «Λειτουργεί επικουρικά, αλλά και αυτόνομα η πολιτική διεύρυνσης για την Τουρκία ως μιας χώρας με ηγετικό ρόλο. Όχι μόνο στον μετά-οθωμανικό χώρο, αλλά εν γένει και του ισλαμικού».
«Ισλαμο-τουρκοποίηση και στα Κατεχόμενα»
Η Άγκυρα επιχορηγεί ακαδημαϊκές έδρες, think tank, την ανέγερση τζαμιών, ξεκινώντας τις απευθείας πτήσεις της Turkish Airlines με την Πρίστινα, το Σεράγεβο κ.ο.κ. «Πρόκειται όντως για ένα από τα πιο διευρυμένα δίκτυα επιρροής στα Βαλκάνια, που χρονολογείται δεκαετίες νωρίτερα καθώς ξεκίνησε από τους υποστηρικτές του Γκιουλέν» επισημαίνει ο κ. Χατζηκυριάκου, προσθέτοντας ότι η έμφαση δινόταν κυρίως στην εκπαίδευση και την ίδρυση των σχολείων, με έντονο ισλαμικό χαρακτήρα που διέδιδαν τις αρχές του κινήματος του Γκιουλέν.
Η τουρκική διείσδυση, σύμφωνα με τον συνομιλητή μας, είναι σοκαριστική και στην Κύπρο, όπου μια κοινωνία απέβαλε τον κοσμικό της χαρακτήρα, έχοντας εξοβελίσει από παντού το αλκοόλ! «Πρόκειται για ένα νέο φαινόμενο στο πλαίσιο της ισλαμο-τουρκοποίησης των Κατεχόμενων», σημειώνει ο κ. Χατζηκυριάκου. «Η συντονισμένη πολιτισμική επίθεση της Άγκυρας επιχειρείται» καταλήγει ο συνομιλητής μας «συστηματικά τα τελευταία χρόνια και μέσα από τις τουρκικές σαπουνόπερες. Εξαγώγιμο προϊόν με τεράστια τηλεθέαση».
Πηγή Sputniknews.gr / Ιωάννα Κλεφτόγιαννη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ