20.2 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΕμπόδια στην επανεκλογή της Φον ντερ Λάιεν

Εμπόδια στην επανεκλογή της Φον ντερ Λάιεν

Παραιτήθηκε πριν αναλάβει ο Μάρκους Πίπερ από την υψηλόμισθη θέση του αλλά το σκάνδαλο διορισμού στην Κομισιόν πλήττει το προφίλ της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στην τελική ευθεία για τις ευρωκάλπες.

Παραιτήθηκε μια ημέρα πριν αναλάβει επίσημα τα καθήκοντα του εκπροσώπου της Κομισιόν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο «εκλεκτός» της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, Μάρκους Πίπερ.

Η απόφαση της προέδρου της Κομισιόν να διορίσει στη συγκεκριμένη υψηλόμισθη θέση τον Γερμανό ευρωβουλευτή, που προέρχεται από την ίδια πολιτική οικογένεια με την Φον ντερ Λάιεν, προκάλεσε «θύελλα» αντιδράσεων και καταγγελίες για ευνοιοκρατία.

Σε δήλωσή του που αναρτήθηκε στο X, ο Μάρκους Πίπερ δήλωσε ότι η θέση χρησιμοποιείται για “κομματικούς και πολιτικούς λόγους” και κατηγόρησε τον Επίτροπο Εσωτερικής ΑγοράςΤιερί Μπρετόν ότι “μποϊκοτάρισε” τον διορισμό του.

“Τα πράγματα θα αλλάξουν μετά τις ευρωεκλογές με τις νέες ισορροπίες δυνάμεων”, πρόσθεσε ο Πίπερ, υπονοώντας ότι οι μελλοντικοί διορισμοί αξιωματούχων της Επιτροπής θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τις εκλογές του Ιουνίου που προβλέπεται να οδηγήσουν σε αύξηση της υποστήριξης των δεξιών κομμάτων.

Πηγές προσκείμενες στον Μπρετόν δήλωσαν ότι οι ισχυρισμοί του Πίπερ ήταν “στην καλύτερη περίπτωση γελοίοι”, ενώ ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Επιτροπής Έρικ Μαμέρ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ωστόσο, ο Μαμέρ ήταν ειλικρινής ότι η προεκλογική περίοδος έπαιξε ρόλο στην ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο, αφού οι ευρωβουλευτές ψήφισαν 382-144 υπέρ της ανάκλησης του διορισμού.

“Το πλαίσιο μέσα στο οποίο εξελίχθηκε όλη αυτή η διαδικασία τις τελευταίες εβδομάδες δεν είναι ειρηνικό”, δήλωσε ο Μαμέρ. “Μετά το τέλος της προεκλογικής περιόδου η διαδικασία θα μπορεί να διεξαχθεί σε ένα καλύτερο περιβάλλον”, κατέληξε.

Η πρόσληψη του Πίπερ προκάλεσε αντιδράσεις, δεδομένου ότι υπάρχουν ισχυρισμοί ότι σημείωσε χειρότερη βαθμολογία στα τεστ αξιολόγησης από άλλους υποψηφίους, και δεν υποστηρίχθηκε από τον Τιερί Μπρετόν, τον αρμόδιο Επίτροπο για το χαρτοφυλάκιο, σε προφανή αντίθεση με τις επίσημες κατευθυντήριες γραμμές για τους διορισμούς ανώτερων στελεχών.

Το Piepergate έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή

Το σκάνδαλο ξέσπασε σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία στις Βρυξέλλες, με αλλαγές να έρχονται τόσο στην Επιτροπή όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διεξάγει επί του παρόντος εκστρατεία για μια δεύτερη πενταετή θητεία στο αξίωμα, ως υποψήφια του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, το ΕΛΚ πιθανότατα θα έρθει πρώτο, αλλά είναι απίθανο να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία. Για να επανεκλεγεί, η Ούρσυολα φον ντερ Λάιεν θα χρειαστεί λογικά τη στήριξη ευρωβουλευτών που σήμερα είναι αντίπαλοί της.
Και αυτοί οι Ευρωβουλευτές σίγουρα θα «θυμηθούν» το Piepergate την κρίσιμη ώρα.

Η Φον ντερ Λάιεν “το παράκανε” με τον διορισμό του Πίπερ και “η παραίτησή του ήταν η μόνη διέξοδος από την αφόρητη κατάσταση” που η ίδια και το ΕΛΚ δημιούργησαν, ανέφερε ανάρτηση στο Χ των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος του Κοινοβουλίου. Το ΕΛΚ δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα για σχολιασμό.

Αν και το Piepergate δεν σχετίζεται με τα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας των Ευρωπαίων, τα σκάνδαλα διορισμών στην ΕΕ πολλές φορές στο παρελθόν απέκτησαν υπέρμετρη επίδραση.

Το 1999, ο τότε πρόεδρος της Επιτροπής, Ζακ Σαντέρ, αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά από ένα σκάνδαλο κατά το οποίο ένας από τους επιτρόπους του προσέλαβε έναν οδοντίατρο σε ανώτερη συμβουλευτική θέση.

Και σε ομιλία του την περασμένη εβδομάδα, η Διαμεσολαβητής της ΕΕ, αρμόδιος για τη διερεύνηση περιπτώσεων κακοδιοίκησης, επισήμανε “ορισμένες αιτίες ανησυχίας” όσον αφορά την πολιτικοποίηση των επίσημων ρόλων

Αν και δεν αναφέρθηκε άμεσα στην υπόθεση Πίπερ, η Διαμεσολαβήτρια Emily O’Reilly δήλωσε ότι “υπήρξε απροκάλυπτη πολιτική επιρροή” ανώτερου οργάνου λήψης αποφάσεων της Επιτροπής και προειδοποίησε ότι “αυτή η διολίσθηση προς την απροκάλυπτη πολιτικοποίηση μπορεί να επεκταθεί βαθύτερα στη λειτουργία του συστήματος”.

Ο Μάμερ δήλωσε ότι “δεν υπάρχει κανένας λόγος” για Διαμεσολαβήτρια να διερευνήσει περαιτέρω την υπόθεση Πίπερ, καθώς η Επιτροπή “σεβάστηκε όλες τις σχετικές διαδικασίες κατά τη διαδικασία επιλογής”.

Πηγή:euronews.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ