16.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΕλληνική μειονότητα της Αλβανίας: Πριν και μετά το άνοιγμα των συνόρων

Ελληνική μειονότητα της Αλβανίας: Πριν και μετά το άνοιγμα των συνόρων

Μία παρουσίαση που θα συζητηθεί πολύ

Μετά την οριοθέτηση των ελληνοαλβανικών συνόρων από τις Μεγάλες Δυνάμεις το 1913, ο ελληνισμός έμεινε στην Αλβανία ως μειονότητα. Σε όλη εκείνη την περιοχή που έμελλε να λέγεται πλέον Βόρειος Ήπειρος, το αλβανικό κράτος υπολόγιζε ως Έλληνες μόνο τους ελληνόφωνες, σε αντίθεση με τη βυζαντινή αντίληψη της Ελλάδος που θεωρούσε Έλληνες όλους του Χριστιανούς Ορθόδοξους. Ωστόσο εκεί εξακολουθούσαν να λειτουργούν τα ελληνικά σχολεία ως δημοτικά, με έξοδα που τα κάλυπτε η Ελλάδα.
Το 1930 ο τότε Αλβανός Βασιλιάς Αχμέτ Ζώγκου, αποφάσισε να κλείσει όλα τα ιδιωτικά σχολεία, οι Έλληνες της Αλβανίας προσέφυγαν στο δικαστήριο της Κοινωνίας των Εθνών και τα σχολειά ξανάνοιξαν.

Ο ρόλος των Ελλήνων της Αλβανίας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Στον αντιφασιστικό αγώνα κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μεγάλη πλειοψηφία των Βορειοηπειρωτών τάχτηκε με το ΕΑΜ Αλβανίας σε συνεργασία με το ΕΑΜ Ελλάδας, κι έτσι η Ελληνική Μειονότητα βρέθηκε στο πλευρό των νικητών και διατήρησε τα δικαιώματά της, τα οποία όμως, με το πέρασμα του καιρού, το δικτατορικό καθεστώς του Ενβέρ Χοτζα, άρχισε να τα πριονίζει μεθοδικά, καταπολεμώντας κυρίως τα ελληνικά αισθήματα των κατοίκων.

Το 1991, με την πτώση της δικτατορίας και το άνοιγμα των συνόρων, στα πλαίσια του πολυκομματισμού, οι Έλληνες της Αλβανίας δημιούργησαν τη δική τους οργάνωση ΟΜΟΝΟΙΑ με την οποία εκπροσωπούνταν στο αλβανικό Κοινοβούλιο. Ο τότε πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα καταπολέμησε την ΟΜΟΝΟΙΑ με σκοπό να την εξοντώσει, όμως εκείνη άντεξε, αν και βγήκε αρκετά πληγωμένη από όλη τη δικαστική διαμάχη.
Σήμερα στα πατρώα εδάφη έχουν απομείνει πολύ λίγοι μόνιμοι κάτοικοι, κυρίως η τρίτη ηλικία. Ο ελληνισμός εκπροσωπείται μόνο στην τοπική διοίκηση.

Για τον εισηγητή

Ο Τηλέμαχος Κώτσιας γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου 1951 στο χωριό Βρυσερά της περιοχής Άνω Δρόπολης στην Ελληνική Μειονότητα της Αλβανίας, πάνω στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Μετά την αποφοίτηση από το Λύκειο Αργυροκάστρου δεν του επετράπη, λόγω πολιτικών φρονημάτων της οικογένειας, η συνέχιση της εκπαίδευσης και διεγράφη από το πανεπιστήμιο όπου είχε εγγραφεί ως φοιτητής δια αλληλογραφίας και για είκοσι χρόνια εργάστηκε ως απλός αγρότης στον καλούμενο γεωργικό συνεταιρισμό του ολοκληρωτικού καθεστώτος.

Με το άνοιγμα των συνόρων το 1991 μετανάστευσε στην Ελλάδα, μαζί με τη σύζυγο και τα τέσσερα παιδιά, όπου εξέδωσε την πρώτη συλλογή με διηγήματα από τις εκδόσεις Κέδρος. Συνέχισε να εκδίδει νουβέλες και μυθιστορήματα με θεματολογία κυρίως από το χώρο της Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία και από τη ζωή στην Ελλάδα μετά το άνοιγμα των συνόρων.

Ζει στην Αθήνα, είναι μέλος της «Εταιρείας Συγγραφέων» και εργάστηκε μέχρι τη συνταξιοδότηση ως εξωτερικός μεταφραστής στη Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών Ελλάδος.
Εισηγητής: Τηλέμαχος Κώτσιας
Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2023, ώρα 19:30
Join Zoom Meeting
https://us02web.zoom.us/j/82379073939?pwd=MnhCT1hqYVB0dGdwMlFXb0pkZkhvZz09
Meeting ID: 823 7907 3939
Passcode: 861797

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ