29 C
Athens
Παρασκευή, 19 Αυγούστου, 2022
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΗ Ελλη Βασιλείου συνεχίζει το ταξίδι στον κόσμο των παραμυθιών που ξεκίνησε...

Η Ελλη Βασιλείου συνεχίζει το ταξίδι στον κόσμο των παραμυθιών που ξεκίνησε από την έκτη δημοτικού

Εγραψε το πρώτο παιδικό παραμύθι της σε μορφή ποιήματος όταν ήταν και η ίδια παιδί, μαθήτρια της έκτης δημοτικού. Ακολούθησε το δεύτερο παραμύθι της στην πρώτη λυκείου με τίτλο «Η Ελλη ταξιδεύει» και μόλις κυκλοφόρησε το τρίτο βιβλίο της «Η Ελλη και τα επαγγέλματα», που συμπίπτει με την αποφοίτησή της από το σχολείο.
Τα τρία παιδικά βιβλία της Ελλης Βασιλείου (Εκδόσεις Kultia AE, με την υποστήριξη των καταστημάτων Public) έχουν μία συνέχεια μεταξύ τους. Γραμμένα με μία ιδιαίτερη ευαισθησία ταξιδεύουν τους μικρούς αναγνώστες στη γνώση, με ευρηματικούς τρόπους που βρίσκει η νεαρή συγγραφέας: Από την Αρχαία Ελλάδα, στο πρώτο βιβλίο της με τίτλο «Ελλη» και στη γνωριμία με τους Ελληνες φιλόσοφους Σωκράτη, Πλάτωνα και Αριστοτέλη, σε τόπους κοντινούς και μακρινούς, με το δεύτερο βιβλίο της, περιγράφοντας με την παιδική ματιά της όχι μόνο τα βασικά αξιοθέατα των πόλεων αλλά και κουλτούρες και γεύσεις, με την εξαιρετική εικονογράφηση της Θεανούς Πετρίδου. Για να μας μεταφέρει στο τελευταίο βιβλίο της στον θαυμαστό κόσμο των επαγγελμάτων, απαντώντας σε ένα από τα πρώτα ερώτημα που τα παιδιά ξεκινούν να ακούν: «Τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;». Η Ελλη Βασιλείου μάς μεταφέρει σε περιβάλλοντα όπου εργάζονται γιατροί, δάσκαλοι, τραγουδιστές, οι σεφ και κάποιοι ακόμα, περιγράφοντας με την προσωπική ματιά της τις απαιτήσεις κάθε επαγγέλματος για να καταλήξει, στο παραμύθι της, να επιλέξει το επάγγελμα της συγγραφέως.
Θα είναι όμως και το επάγγελμα που θα ακολουθήσει στη ζωή της; «Οι περιπέτειες της Ελλης του παραμυθιού πάντα θα συνεχίζονται καθώς είναι στα σχέδιά μου να συνεχίσω το γράψιμο», αναφέρει. Επαγγελματικά, όμως, φαίνεται ότι την κερδίζουν οι νευροεπιστήμες, είναι άλλωστε και το αντικείμενο των σπουδών της που ξεκινά από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στο Brown University στις ΗΠΑ, καθώς, όπως σημειώνει, οι γνώσεις που θα αποκτήσει σε αυτόν τον τομέα μπορούν να τη οδηγήσουν σε μία ποικιλία επαγγελμάτων.
Πηγή έμπνευσής της για τα παιδικά παραμύθια αποτελεί ο πατέρας της, καθώς όταν ήταν μικρή περνούσαν μαζί ώρες διαβάζοντας, αλλά και τα χαμόγελα των παιδιών όταν η ίδια τους διαβάζει όσα έχει γράψει. Τις αρέσουν οι ξένες γλώσσες, μιλά αγγλικά γαλλικά και κινεζικά, ενώ ασπάζεται από μικρό παιδί δράσεις εθελοντισμού, καθώς πιστεύει ότι είναι απαραίτητο να δείχνουμε ενδιαφέρον στους άλλους κάνοντάς τους χαρούμενους. Σε αυτό το πλαίσιο, κατά τη διάρκεια της πανδημίας δημιούργησε και την ηλεκτρονική βιβλιοθήκη της (https://www.peripetiesmetinellie.com/) με ελεύθερα προσβάσιμα τα δύο πρώτα βιβλία.
Ενα νέα κορίτσι με όνειρα που δεν θέλει να χάνει ούτε στιγμή από τον χρόνο της προκειμένου να κάνει νέα πράγματα, όπως λέει. Δεν είναι τυχαίο ότι το αγαπημένο της ποίημα είναι το «Κεριά», του Κωνσταντίνου Καβάφη, όπου μέσα από ένα μελαγχολικό συναίσθημα για το πέρασμα του χρόνου τ’ αναμμένα κεριά δίνουν έναν πιο φωτεινό και αισιόδοξο τόνο στο ξεκίνημα: «Του μέλλοντος οι μέρες στέκοντ’ εμπροστά μας σα μια σειρά κεράκια αναμμένα -χρυσά, ζεστά, και ζωηρά κεράκια».
Τα έσοδα από τα βιβλία της Ελλης Βασιλείου θα διατεθούν στην Οργάνωση «Μαζί Για Το Παιδί»
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ