23.6 C
Athens
Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΗ Ελλάδα στρατηγικός εταίρος στον διάδρομο επικοινωνίας μεταξύ Ευρώπης και Ινδίας

Η Ελλάδα στρατηγικός εταίρος στον διάδρομο επικοινωνίας μεταξύ Ευρώπης και Ινδίας

Το συνέδριο ήταν το αποτέλεσμα συνεργασίας τριών από τα μεγαλύτερα ελληνικά Πανεπιστήμια (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος) με το ινδικό Πανεπιστήμιο Jawaharlal Nehru (JNU) και την έδρα Ελληνικών Σπουδών που αυτό διαθέτει, υπό τη διεύθυνση του Anil Kumar Singh, αποφοίτου του Πανεπιστημίου Ιωάννινων.

Στο πλαίσιο του «Greece and India: History, Society, Science & Enterpreneurship», που ολοκληρώθηκε με συνεδρίες σε τέσσερα επιστημονικά πεδία που διεξάγονταν παράλληλα με επιχειρηματικό forum και με πάνω από 50 ανακοινώσεις, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τις πρυτανικές αρχές του JNU, του Indian Institute of Technology, και του Amity University και συζητήθηκαν προοπτικές συνεργασίας και ανάπτυξης κοινών προγραμμάτων σπουδών.

Εξάλλου, με τη συνδρομή και την εποπτεία της Ελληνικής Πρεσβείας στο Νέο Δελχί διευρύνθηκε το πεδίο επαφών και συνεργασιών των ελληνικών ΑΕΙ με μεγάλα Πανεπιστήμια της Ινδίας (ιδιωτικά ή κρατικά) που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συνεργασία αλλά και για τη δημιουργία Εδρών Ελληνικών Σπουδών, ενώ συζητήθηκαν και οι δυνατότητες υποτροφιών σε σπουδαστές από την Ινδία που ενδιαφέρονται να σπουδάσουν στα ελληνικά Πανεπιστήμια.

Οι σχέσεις Ελλάδας – Ινδίας μέσα από ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων

Το συνέδριο άνοιξε με χαιρετισμούς της υπουργού Εξωτερικών και Πολιτισμού της ινδικής κυβέρνησης Meenakshi Lekhi, του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Ιωάννη Χρυσουλάκη, του Γενικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Οδυσσέα Ζώρα και της πρέσβεως της Ελλάδας στην Ινδία Αλίκης Κουτσομητοπούλου.

Το συνέδριο επικαιροποίησε την ιστορική πραγματικότητα των μακραίωνων επαφών ελληνικού κόσμου και Ινδίας φέρνοντας σε επαφή ακαδημαϊκούς από έναν ευρύ αριθμό επιστημονικών πεδίων (Ιστορία, Πολιτισμός, Τουρισμός, Διεθνείς Σχέσεις, Διπλωματία, Πληροφορική, Τεχνολογία, Καινοτομία, Γεωπονία, Αγροτεχνολογία και Περιβάλλον) αλλά και ομάδες επιχειρηματιών από τις δύο χώρες, με σκοπό, όχι μόνο να αναλύσουν πτυχές τις ιστορικής επικοινωνίας, αλλά και για να ενισχύσουν τρέχουσες συνεργασίες ή να ανιχνεύσουν περαιτέρω περιοχές συνέργειας ανάμεσα στους δύο λαούς, στους τομείς της σύγχρονης επιστήμης και της οικονομίας.

Τα ελληνικά Πανεπιστήμια εκπροσωπήθηκαν από ακαδημαϊκούς-ανώτατα στελέχη των διοικήσεών τους (Καθηγητής Ευστράτιος Στυλιανίδης – Συμβούλιο Διοίκησης ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Θωμαΐδης – Συμβούλιο Διοίκησης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Χρήστος Καραγιάννης – Αντιπρύτανης Έρευνας, Καινοτομίας και Διά Βίου Μάθησης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Κωνσταντίνος Διαμαντάρας – Αντιπρύτανης Διεθνοποίησης, Δημοσίων Σχέσεων και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΔΙΠΑΕ) και από καθηγητές που διεξάγουν καινοτόμο και πρωτοπόρο έρευνα στα προαναφερθέντα επιστημονικά πεδία.

Κατά την πρώτη μέρα του συνεδρίου, ο διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ανατολικής Μεσογείου (India-Middle East Corridor) είχε την τιμητική του στην συνεδρία που ήταν αφιερωμένη στην Ιστορία, τις Διεθνείς Σχέσεις και τη Γεωπολιτική.

Από την ινδική πλευρά ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η ανακοίνωση του απόστρατου αντιστράτηγου και υπαρχηγού του ινδικού ΓΕΣ (Lt. General) Philip Campose, ο οποίος παρουσίασε συνεκτικά τους λόγους για τους οποίους Ελλάδα και Ινδία είναι συμπληρωματικές, η μία προς την άλλη, στον στρατηγικό θαλάσσιο διάδρομο επικοινωνίας Ευρώπης και Ινδίας. Αντίστοιχες ήταν και οι προσεγγίσεις των πρέσβεων ε.τ. Amb. Anil Trigunayat (πρώην πρέσβη της Ινδίας στην Ιορδανία, Λιβύη και Μάλτα) και του Amb. Amrit Lugun (πρώην πρέσβη της Ινδίας στην Ελλάδα). Ιδιαίτερα τονίστηκε επίσης και η σημασία της ύπαρξης της έδρας Ελληνικών σπουδών στο JNU για την προώθηση της κατανόησης και συνεργασίας ανάμεσα στους δύο λαούς.

Η σημασία της Ελλάδας στις επαφές της Ινδίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση τονίστηκε από από τον καθηγητή Ummu Salma Bava (Διευθυντή του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών στη Σχολή Διεθνών Σχέσεων του JNU) ενώ οι καθηγητές Sheetal Sharma της Πολιτιστικής Διπλωματίας και Kaushal Kumar Sharma (Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών επιστημών) προσέγγισαν τις επαφές Ελλάδας-Ινδίας υπό το πρίσμα των κοινών Ινδο-Ευρωπαϊκών τους γλωσσών και παραδόσεων, των ιστορικών τους επαφών και διερεύνησαν τομείς όπου σύγχρονες μορφές συνεργασίας θα μπορούσαν να επεκταθούν. Από ελληνικής πλευράς, παρουσιάστηκαν θέματα που αφορούν την καινοτόμο έρευνα στα ελληνικά πανεπιστήμια, καθώς και τα διεθνή προγράμματα σπουδών που αυτά προσφέρουν.

Κατά τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου παρουσιάστηκαν συγκριτικές μελέτες της εθνικής διασποράς τόσο της Ελλάδας στο εξωτερικό όσο και της Ινδίας. Υπήρξαν παρουσιάσεις των στρατηγικών και των δράσεων της Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, καθώς και μελέτες της δομής και οργάνωσης της ελληνικής διασποράς στην Αμερική και των αμφίδρομων σχέσεων με το ελληνικό κράτος. Φοιτητές και καθηγητές του Τμήματος Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου JNU ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τις δράσεις της Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας στην προσπάθειά τους να μελετήσουν και να προτείνουν πολιτικές για την ινδική πολυπληθή διασπορά (πάνω από 80 εκατομμύρια).

Στην Ελλάδα, τον Δεκέμβριο του 2024, το 2ο “ Greece and India: History, Society, Science & Entrepreneurship”

Το συνέδριο ακολούθησε τη μακραίωνη παράδοση ανταλλαγών απόψεων και ιδεών ανάμεσα στον ελληνικό και ινδικό κόσμο. Πολιτισμός, τέχνες, οικονομία, θρησκεία, λογοτεχνία, εμπόριο -σχεδόν παντού Έλληνες και Ινδοί επιστήμονες αντάλλαξαν στοιχεία και επανερμήνευσαν οπτικές, ιδέες και έννοιες.

Αυτός είναι και ο λόγος που ένας δεύτερος γύρος ανακοινώσεων και συνομιλιών θα επαναληφθεί στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2024 με τα τέσσερα Πανεπιστήμια να συνεργάζονται ξανά για την πραγματοποίηση του 2ου Συνεδρίου “ Greece and India: History, Society, Science & Entrepreneurship”.

Απώτερος στόχος είναι η ανίχνευση των προκλήσεων και ευκαιριών μέσα στον 21ο αιώνα, απέναντι στις οποίες Ελλάδα και Ινδία θα μπορούσαν, στα πλαίσια μια ευρύτερης επικοινωνίας Ευρώπης και Ινδίας, να προτάξουν μια κοινή προσέγγιση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ