15.6 C
Athens
Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ«Η Ελλάδα πρότυπο ψηφιοποίησης»

«Η Ελλάδα πρότυπο ψηφιοποίησης»

Ο Τύπος για την ψηφιοποίηση στην Ελλάδα, την συνέντευξη Μητσοτάκη στο BBC για τα γλυπτά του Παρθενώνα και τα 100 χρόνια από την γέννηση της Μαρίας Κάλλας.

«Η Ελλάδα εξελίσσεται σε χώρα πρότυπο στην ψηφιοποίηση. Χάρη σε ειδικές εφαρμογές, το κινητό μετατρέπεται σε ψηφιακό πορτοφόλι. Επιπλέον ολοένα και περισσότερες επαφές με το δημόσιο διεκπεραιώνονται ψηφιακά», σημειώνει το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο RND σε ανταπόκριση από την Αθήνα.

Το RND παρατηρεί: «Πολύ σύντομα οι οδηγοί στην Ελλάδα θα χρειάζεται να δείχνουν, σε περίπτωση ελέγχου, στους αστυνομικούς μόνο το κινητό τους, όπου θα βρίσκονται αποθηκευμένα: Άδεια οδήγησης, ασφάλιση και ο τελευταίος έλεγχος ΚΤΕΟ. Ο αστυνομικός που διενεργεί τον έλεγχο θα μπορεί να δει ακόμα κι αν έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας.

Το 2021, 500 εκατομμύρια διαδράσεις μεταξύ πολιτών και δημοσίου πραγματοποιήθηκαν ψηφιακά. Πέρυσι έσπασαν το φράγμα των 1,2 δισεκατομμυρίων. Κατά μέσο όρο κάθε Έλληνας έκανε 120 φορές χρήση των ψηφιακών υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης. Οι ειδικοί του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπολόγισαν ότι έτσι κάθε πολίτης “γλίτωσε” πέρυσι 130 επισκέψεις σε δημόσιες υπηρεσίες. Ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Παπαστεργίου προτίθεται να αυξήσει τον αριθμό των προσφερόμενων ψηφιακών υπηρεσιών από περίπου 1.500 σήμερα σε 5.000 μέχρι το 2027».

«Η Αθήνα θα επιμείνει στην επιστροφή των γλυπτών»

«Στην επιστροφή της περίφημης ζωφόρου του Παρθενώνα από τη Μεγάλη Βρετανία θα επιμείνει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνάντηση με τον βρετανό ομόλογό του Ρίσι Σούνακ», γράφει η Der Standard.

Η αυστριακή εφημερίδα σημειώνει: «Το γεγονός ότι περισσότερα από τα μισά γλυπτά της ζωφόρου βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο είναι σαν να είχε χωριστεί στα δύο η διάσημη Μόνα Λίζα και κάθε μισό να εκτίθεται σε διαφορετικό τόπο, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε συνέντευξη στο BBC. Η Ελλάδα καταβάλλει εδώ και δεκαετίες προσπάθειες για την επιστροφή 56 τμημάτων της ζωφόρου από το Βρετανικό Μουσείο. Τα γλυπτά, συνολικού μήκους 75 μέτρων, αποκολλήθηκαν από την εξωτερική επιφάνεια του Παρθενώνα στις αρχές του 19ου αιώνα από τον τότε βρετανό πρεσβευτή Λόρδου Έλγιν και μεταφέρθηκαν στη Μεγάλη Βρετανία με σύμφωνη γνώμη της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η Αθήνα αντιμετωπίζει την απομάκρυνση των γλυπτών ως κλοπή. Κατά την άποψη που στηρίζει το Λονδίνο αυτά αποκτήθηκαν νόμιμα. Τα μάρμαρα του Παρθενώνα αποτελούν εδώ και δεκαετίες σημείο τριβής μεταξύ των δύο χωρών. Τον Ιανουάριο, η βρετανική κυβέρνηση απέκλεισε τη μόνιμη επιστροφή τους στην Ελλάδα, όταν μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για την πιθανότητα ενός δανείου».

«Η Μαρία Κάλλας χαρακτηρίζεται “θεϊκή” και “απόλυτη υψίφωνος”: μια εξαιρετική σοπράνο με απίστευτο χάρισμα, γοητεία, εκρηκτικό χαρακτήρα και μια ιδιωτική ζωή που βρισκόταν συνεχώς σε πρωτοσέλιδα. Στις 2 Δεκεμβρίου κλείνουν 100 χρόνια από την γέννησή της το 1923», γράφει ο Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο RND με τίτλο: «Δεν είμαι είδωλο, είμαι άνθρωπος». Η διάσημη ντίβα πέθανε στο Παρίσι το 1977 σε ηλικία 53 ετών, μόνη και “συντετριμμένη”, όπως λένε ακόμα και σήμερα πολλοί θαυμαστές της.

Μπορεί να ειπωθεί η ιστορία της Μαρίας Κάλλας χωρίς τη μοιραία ερωτική της σχέση με τον εφοπλιστή Αριστοτέλη Ωνάση; Οι επιμελητές του νέου Μουσείου Μαρία Κάλλας, που άνοιξε τις πύλες του τον Οκτώβριο στην Αθήνα, θεωρούν πως μπορεί. Καμία φωτογραφία, βίντεο ή άλλο ντοκουμέντο που να κατονομάζει τον πάμπλουτο playboy. Μόνο μια κομψή πρόσκληση προς τη Μαρία Κάλλας σε δείπνο στη Βενετία τον Σεπτέμβριο του 1957 εκτίθεται σε μια γυάλινη βιτρίνα. “Σε αυτό το δείπνο γνωρίστηκε με τον Ωνάση “, αποκαλύπτει υπάλληλος του μουσείου.

Η Κάλλας υπέφερε όχι μόνο από τον χωρισμό, που την πλήγωσε βαθύτατα, αλλά και από τα πρωτοσέλιδα. Όταν ρωτήθηκε γιατί δεν ήθελε να είναι είδωλο, δήλωσε: “Φοβάμαι. Πολλοί χρειάζονται τα είδωλα, τα οποία όμως είναι πολύ εύκολο να καταστρέψει κανείς. (…) Δεν είμαι είδωλο, είμαι άνθρωπος. Δεν είμαι πάντα τέλεια».

Πηγή:DW
Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ