Ελεύθερη είσοδος στην ΕΕ μετά από πλήρη εμβολιασμό

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 19 Μαΐου 2021

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , , , ,

Η ΕΕ συμφώνησε στο άνοιγμα των συνόρων της σε όλους τους ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Christian Wigand.
«Οι πρέσβεις της ΕΕ συμφώνησαν να επικαιροποιήσουν την προσέγγισή τους όσον αφορά στα ταξίδια στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το Συμβούλιο προτείνει πλέον στα κράτη-μέλη της ΕΕ να χαλαρώσουν μερικούς από τους περιορισμούς, ειδικότερα, για όσους έχουν εμβολιαστεί» επεσήμανε ο ίδιος.
Οι διπλωμάτες, που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες, συμφώνησαν, επίσης, να αυξηθεί το όριο των κρουσμάτων που έχει μία χώρα πριν κηρυχθεί «μη ασφαλής».
Πρόκειται για μέτρο που θα επιτρέψει την είσοδο στην ΕΕ πολιτών από περισσότερες χώρες.
Ειδικότερα, όπως γίνεται γνωστό, ο αριθμός των περιστατικών που θα καταγράφει μία χώρα σε περίοδο δύο εβδομάδων θα αυξηθεί από 25 σε 75, ανά 100.000 κατοίκους.
«Το Συμβούλιο, επίσης, αναμένεται να επεκτείνει τη λίστα των χωρών εκτός ΕΕ με καλή επιδημιολογική από τις οποίες επιτρέπονται τα ταξίδια» είπε, ακόμη, ο Wigand.
Σημειώνεται, ωστόσο, πως οι συζητήσεις της Τρίτης που υπήρξαν αναφορικά με το πράσινο πιστοποιητικό δεν έβγαλαν «λευκό καπνό».
Το πιστοποιητικό αυτό θα διευκολύνει τις μετακινήσεις των ταξιδιωτών και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα αποκαταστήσει το θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών της ΕΕ στην ελεύθερη κυκλοφορία, την αποφυγή διακρίσεων.
«Καθώς η συμφωνία για το «Πιστοποιητικό COVID-19» επείγει, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει την εφαρμογή της επείγουσας διαδικασίας προκειμένου να εγκριθεί η χρήση του Μέσου Υποστήριξης Εκτακτης Ανάγκης, μαζί με τον κανονισμό για το Πιστοποιητικού COVID-19, στη Σύνοδο της Ολομέλειας του Ιουνίου» επεσήμανε το Ευρωκοινοβούλιο, ζητώντας την επίσπευση των συζητήσεων για να υπάρξει εγκαίρως συμφωνία πριν από τη θερινή περίοδο.
Πηγή: Sputniknews