32.5 C
Athens
Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑ"Εξωγήινο" κρασί  για τη γεύση  και τη προέλευσή του πωλούν οι Christie’s 

“Εξωγήινο” κρασί  για τη γεύση  και τη προέλευσή του πωλούν οι Christie’s 

Ενα κιβώτιο κόκκινου κρασιού Petrus 2000 είχε μια διαφορετική πορεία, από αυτή που συνήθως φανταζόμαστε για ένα ακριβό κρασί. Τον Ιανουάριο επέστρεψαν στη γη μετά από μία παραμονή περισσότερο του ενός έτους στο διάστημα!
Τώρα ο οίκος Christie’s θέτει προς πώληση ένα από αυτά τα “εξωγήινα” κρασιά. Σύμφωνα με τους ειδικούς πρόκειται για εξαίσια και ιδιαιτέρως αισθησιακά για έναν απαιτητικό ουρανίσκο.
Την 1η Μαρτίου, καμμιά δωδεκαριά από τους κορυφαίους του κόσμου δοκιμαστές κρασιών στο Ινστιτούτο Οίνου και Οινοποιίας Bordeaux του ομώνυμου Πανεπιστημίου, συγκεντρώθηκαν για να δοκιμάσουν αυτά τα ξεχωριστά κρασιά.
Σε ένα κοινό δημοσιογράφων όλου του πλανήτη, οι δοκιμαστές με κλειστά μάτια, είχαν  μπροστά τους δύο ποτήρια κρασιού.
Το ένα περιείχε 30 ml  Petrus 2000 που είχε διατηρηθεί σε γήινο κελλάρι. Το άλλο επίσης περιείχε 30ml του ίδιου κρασιού αλλά με μία παραμονή 438 ημερών στο διάστημα. Για να είμαστε ακριβείς το κιβώτιο προσγειώθηκε στις 14 Ιανουαρίου αφού είχε περάσει 14 μήνες γύρω από την τροχιά της γης μέσα σε μία κάψουλα με ταχύτητα 17.000μιλίων την ώρα.
Στη δοκιμή οι εμπειρογνώμονες του οίνου παρατήρησαν ότι το κρασί όχι μόνο είχε διατηρηθεί σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας με σχεδόν 180 εκατομ. μίλια ταξιδιού αλλά ανέπτυξε ένα διαφορετικό χρώμα, άρωμα, γεύση από τα αντίστοιχα γήινα.
Μερικοί είπαν ότι η γεύση των “εξωγήινων” κρασιών έμοιαζε με ροδοπέταλα, μύριζε καπνό και είχε πορτοκαλί λάμψεις.
Σε μία από ομάδα των εμπειρογνωμόνων φάνηκε ότι είχε δύο ή και τρία χρόνια περισσότερη παλαιότητα.”Υπήρχαν περισσότερα αρωματικά στοιχεία, και οι τανίνες ήταν απαλότερες και πιο εξισορροπημένες” συμπλήρωσε η εμπειρογνώμων του κρασιού.
Το ιστορικό
Το κρασί Petrus δεν στάλθηκε στο διάστημα μόνο για λόγους περιέργειας. Είναι το πρώτο βήμα σε ένα πείραμα έξι σταδίων που καθοδηγείται από την εταιρεία Space Cargo Unlimited και μελετά  πώς οργανικά υλικά θα ανταπεξέρθουν σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον.
Τα σταφύλια ήταν η πρώτη επιλογή επειδή είναι πολύ ευαίσθητα σε μικρές μεταβολές κατά την διατήρησή τους.
Ενα άλλο αξιοσημείωτο εύρημα είναι ότι τα αμπέλια αναπτύσσονται γρηγορότερα στο διάστημα παρά την έλλειψη φωτός και νερού!
“Ποιός ξέρει, ίσως αυτό το πείραμα αποτελέσει την αρχή μιας διαστημικής αμπελουργίας ή ακόμα να μιλάμε και για “αρειανό” Merlot ανέφερε ο ειδικός Tim Triptree MW.
Εκπρόσωπος τύπου ανέφερε ότι το κρασί Petrus αγοράστηκε από ένα μεσάζοντα στο Μπορντώ και το επέλεξαν γιατί παράγεται από την ποικιλία Merlot
Το Petrus 2000 είναι ένα από τα καλύτερα κρασιά του είδους του παγκοσμίως και ωριμάζει κάτω από τις καλύτερες συνθήκες εδώ στη Γη.συμπλήρωσε ο Tim Triptree MW,  παγκόσμιος Διευθυντής Οίνων και αλκοολούχων στους Christie’s. Το συγκεκριμένο κρασί έχει  πολλές νότες και η παραμικρή αλλαγή θα γινόταν αισθητή.
Τρία μπουκάλια χρησιμοποιήθηκαν για δείγμα, ενώ άλλα οκτώ φυλάσσονται για περαιτέρω εργαστηριακή έρευνα.
“Είναι πραγματικά συναρπαστικό να κατανοήσουμε πώς η μηδενική βαρύτητα, η αλλαγή θερμοκρασίας, υγρασία επιδρούν στο κρασί σε  μοριακό επίπεδο αναφέρει ο Triptree. Και ποιός ξέρει ίσως αυτό γίνει η αρχή της διαστημικής αμπελουργίας .
Το δωδέκατο μπουκάλι  Petrus 2000 που προέρχεται από το διάστημα μαζί με ένα “γήινο” Petrus 2000, δύο κρυστάλλινα ποτήρια, καράφα και τυρμπουσό φτιαγμένο από μετεωρίτη που βρέθηκε στο Βόρειο πόλο, εκτιμάται ότι θα πουληθούν στην τιμή 1 εκατομμυρίου δολλαρίων από τους Cristie’s. Αλλωστε είναι η πρώτη φορά που πωλείται διαστημικό κρασί.  Eνα μπουκάλι κρασιού Petrus 2000 στην αγορά έχει περίπου 7.000 δολλάρια.
“Φανταστείτε τη επόμενη φορά, που θα κάνετε πρόποση με ένα ποτήρι κρασί, προερχόμενο από το διάστημα με τους φίλους σας. Πρόκειται για την στιγμή που η ανθρωπότητα επιτυγχάνει κάτι απίστευτο πέρα από τον πλανήτη μας . Για τί πρόποση μιλάμε αναφέρει ο Triptree.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ