19 C
Athens
Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου, 2022
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΕξηγήσεις για την τακτική απέναντι στον κορονοϊό έδωσε ο πρωθυπουργός

Εξηγήσεις για την τακτική απέναντι στον κορονοϊό έδωσε ο πρωθυπουργός

Για το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά του κορονοϊού για τους πολίτες 60 ετών και άνω μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ολομέλεια.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι προχώρησε στην απόφαση αυτή λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερα ανησυχητική μετάλλαξη Ομικρον, καθώς και τον μεγαλύτερο κίνδυνο που διατρέχει αυτή η ηλικιακή ομάδα.
Οπως είπε, οι 60 και άνω είναι «πρώτοι σε θύματα COVID-19 και δυστυχώς τελευταίοι στην προθυμία να εμβολιαστούν», αναφέροντας ότι σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα διαπιστώνονται 9 στους 10 θανάτους από κορονοϊό, 7 στους 10 διασωληνωμένους και περισσότεροι από 8 στους 10 δεν έχουν εμβολιαστεί.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η συγκεκριμένη απόφαση τον «απασχόλησε πολύ» και τον «βασάνισε προσωπικά». Υποστήριξε ότι «ως βαθιά φιλελεύθερος, οποιαδήποτε έννοια υποχρεωτικότητας μου είναι δυσκολοχώνευτη».
«Προτιμώ να φανώ πρόσκαιρα αυστηρός αλλά υγειονομικά σωστός» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Για το πρόστιμο των 100 ευρώ, εξήγησε ότι δίνει στη ρύθμιση τον υποχρεωτικό της χαρακτήρα. «Είναι και αντίτιμο υγείας για την ενίσχυση των νοσοκομείων που ήδη δοκιμάζονται» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι στην Αυστρία το ανάλογο πρόστιμο είναι 7.000 ευρώ.
Τόνισε ακόμα ότι ο στόχος θα έχει επιτευχθεί μόνο όταν δεν θα έχει επιβληθεί ούτε ένα πρόστιμο 100 ευρώ.
Μάλιστα, περιγράφοντας τα «αδυσώπητα» επιδημιολογικά δεδομένα και τα ελάχιστα στοιχεία για τη μετάλλαξη Ομικρον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον υπ. Υγείας Θάνο Πλεύρη (ο οποίος ήταν παρών στη Βουλή) να συντομευθεί το διάστημα μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης, να ανοίγει δηλαδή η πλατφόρμα για την αναμνηστική δόση στους τέσσερις μήνες.
«Οι ΜΕΘ δεν γεμίζουν με αστυνομικούς και στρατιωτικούς, από ηλικιωμένους και ηλικιωμένες γεμίζουν» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι από τη στιγμή που ανακοινώθηκε το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού έχουν κλειστεί 20.000 ραντεβού.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι συνταγματικός και πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το έχει αμφισβητήσει αυτό.
Προχώρησε και σε επίθεση προς το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας το για «απεγνωσμένη αντιπολιτευτικότητα», «διγλωσσία» και «φλερτ» με τους αντιεμβολιαστές. Ζήτησε υπεύθυνη αντιπολίτευση και προτάσεις, όχι αντιπαλότητα εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε και στον Παύλο Πολάκη, που μίλησε πριν από τον ίδιο, αναφέροντας ότι «κλείνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές» και πως είναι «πεπατημένη, τετριμμένη και επιστημονικά εσφαλμένη» η άποψη που εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ότι αρρωσταίνουν και πεθαίνουν οι εμβολιασμένοι.
Σημειώνεται ότι η ομιλία του πρωθυπουργού έγινε στο πλαίσιο της ψήφισης του νομοσχεδίου του Υπ. Υγείας με τίτλο: «Σύσταση και οργάνωση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία “Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας”, στρατηγική κεντρικών προμηθειών προϊόντων και υπηρεσιών υγείας».
Τι προβλέπει η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό
Η σχετική τροπολογία για το μέτρο αυτό, το οποίο ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή. «Είναι μία απόφαση που πρέπει να σας πω ότι με βασάνισε προσωπικά» είχε αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης.
Οπως αναφέρεται στην τροπολογία, «για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, εμβολιάζονται υποχρεωτικά κατά του κορονοϊού όλοι όσοι έχουν γεννηθεί έως και την 31η 12 του 1961 και διαμένουν στην Ελλάδα».
Ολοι οι πολίτες από 60 ετών και άνω θα πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό έως και την 16η Ιανουαρίου 2022.
Από το μέτρο αυτό εξαιρούνται:
Οσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση.
Οσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.
Στην περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης του υποχρεωτικού εμβολιασμού επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως.
Εφόσον γίνει η πρώτη δόση έως και τις 15 Ιανουαρίου και ολοκληρωθεί ο εμβολιαστικός κύκλος σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, ειδικά για αυτόν τον μήνα, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ. Σε περίπτωση διενέργειας της πρώτης δόσης από τις 16 Ιανουαρίου και μετά, επιβάλλεται το σύνολο του προστίμου.
Οι κυρώσεις αίρονται από πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης.
Οσον αφορά στον τρόπο που θα επιβάλλεται το πρόστιμο, θα διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ τα απαραίτητα στοιχεία η οποία θα βεβαιώνει την κύρωση και θα εισπράττει το ποσό. Τα χρήματα από τα πρόστιμα θα αξιοποιούνται αποκλειστικά για ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Πηγή Sputniknews.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ