Είναι λάθος η στρατηγική «άνοιξε – κλείσε»;

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 9 Μαρτίου 2021

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , ,

Το τρίτο κύμα της πανδημίας χτυπά τη νότια Ελλάδα και την Αττική, ενώ, όπως λέει στο Sputnik ο τομεάρχης των ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, «η Πολιτεία ουσιαστικά έχει εναποθέσει τις ελπίδες της μόνο στο εμβόλιο και όχι στην οργάνωση ενός συστήματος Υγείας το οποίο θα περιορίσει τον ιό».
Η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Αττικής, όσον αφορά τις νοσηλείες περιστατικών COVID-19, αναμφίβολα θυμίζει τις τραγικές ημέρες του περασμένου Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου που επικρατούσε στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας.
Μάλιστα, ο ίδιος χαρακτηρίζει λάθος και μη υγειονομική στρατηγική την επιλογή της Πολιτείας για το σύστημα του «ακορντεόν» δηλαδή του «άνοιξε – κλείσε» οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων και επισημαίνει ότι στην Αθήνα ο κορονοϊός έχει μολύνει ολόκληρες οικογένειες.
«Τώρα φαίνεται ότι η πανδημία χτυπά τη νότια Ελλάδα. Δεν είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς να ξαναπεριγράφουμε τα ίδια πράγματα. Δηλαδή το είχαμε προβλέψει και είχαμε μιλήσει για τρίτο κύμα. Είχαμε πει τι πρέπει να γίνει και δεν έγιναν πολλά πράγματα για να έχουμε φτάσει στο τρίτο κύμα. Δηλαδή είναι λάθος η στρατηγική μας με το άνοιξε – κλείσε. Δεν είναι υγειονομική συνταγή αυτή. Οταν κλείνεις περιορίζεις μεν το ιικό φορτίο, δεν το εξολοθρεύεις όμως. Οταν αναγκάζεσαι και ανοίγεις γιατί δεν μπορείς να κλείνεις τον κόσμο συνέχεια σε τέσσερις τοίχους, έξω υπάρχει ιικό φορτίο, οπότε με του που βγαίνουν έξω οι άνθρωποι μολύνονται περισσότερο κι έχουμε αυτές τις μικρές ή μεγάλες εκρήξεις. Παίζουμε ουσιαστικά με τη φωτιά. Δεν είναι υγειονομική στρατηγική αυτή» είπε ο κ. Καπραβέλλος.
Ο τομεάρχης των ΜΕΘ του «Παπανικολάου» ανέφερε ότι η Πολιτεία δεν άκουσε τους υγειονομικούς και δεν εφαρμόστηκαν υγειονομικά πρωτόκολλα (σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, χώρους εργοστασίων κλπ), ενώ επισήμανε και την μη αλλαγή συμπεριφοράς πολιτών έναντι των μέτρων προστασίας, «με αποτέλεσμα η μόλυνση να έχει πάει και μέσα στις οικογένειες. Ολόκληρες οικογένειες στην Αθήνα – όπως είχαμε κι εμείς στη Θεσσαλονίκη – να έρχονται στα νοσοκομεία μολυσμένες».
Εμβολιασμοί και μεταλλάξεις
Ο κ. Καπραβέλος εξέφρασε την ανησυχία του για τα όσα δεν έχουν γίνει στο χώρο της δημόσιας υγείας, αλλά και για την πορεία των εμβολιασμών, οι οποίες μπορεί να επηρεαστούν από τις μεταλλάξεις του ιού.
«Θέλησα με όλη μου την ψυχή να επηρεάσω τις αποφάσεις της Πολιτείας, αλλά η Πολιτεία ουσιαστικά έχει εναποθέσει τις ελπίδες της μόνο στο εμβόλιο και όχι στην οργάνωση ενός συστήματος Υγείας το οποίο θα περιορίσει τον ιό. Και ξέρετε αυτή η υπερβολή της ευφορίας όπως την ονομάζω, του εμβολιασμού, είναι αυτή που στο τέλος μπορεί και να μας καταστρέψει γιατί ο εμβολιασμός γίνεται για να πετύχουμε την ανοσία της αγέλης. Δεν έχει νόημα να είμαστε εσύ κι εγώ εμβολιασμένοι, διότι ο ιός δεν είναι ότι μολύνει τον διπλανό σου, διασπειρόμενος μεταλλάσσεται. Η μεγάλη μας αγωνία δεν είναι πλέον να γλιτώσουμε τις μολύνσεις μέσα στην κοινότητα, τους θανάτους και τις επιπτώσεις κλπ, αλλά να απαλλαγούμε και από τις μεταλλάξεις που είναι ο φόβος και ο τρόμος διότι ο ιός μεταλλασσόμενος μπορεί να αχρηστεύσει και τα εμβόλια. Και αυτή είναι η μεγαλύτερη αγωνία μας. Αυτό (σ.σ. ο εμβολιασμός) πρέπει να γίνει σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα, διότι όταν αυτό παρατραβήξει ο ιός θα βρει την άμυνά του και στο τέλος θα είναι δέκα βήματα μπροστά πάλι. Δηλαδή θα αχρηστεύσει τα εμβόλια» τόνισε.
Η εικόνα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας είναι πλέον πολύ καλύτερη, όπως είπε ο κ. Καπραβέλος, ωστόσο πρόσθεσε ότι καταγράφεται μια μικρή αύξηση η οποία όμως δεν έχει καμία σχέση με την περίοδο του περασμένου Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, όπου δεκάδες άτομα συνέρρεαν κάθε μέρα στα νοσοκομεία και το σύστημα Υγείας είχε βρεθεί εκτός ορίων.
Μάλιστα, ο κ. Καπραβέλλος ανέφερε η Βόρεια Ελλάδα πλήρωσε βαρύ τίμημα με «περίπου 4.000 νεκρούς», ότι οι τέσσερις πόλεις όπου καταγράφησαν οι περισσότεροι -κατά αναλογία πληθυσμού- θάνατοι από κορονοϊό, «250 ανά 100.000 κατοίκους» ήταν η Δράμα, η Πέλλα, η Κατερίνη και η Κοζάνη.
«Στη Θεσσαλονίκη η αναλογία ήταν 120 ανά 100.000 κατοίκους, ενώ οι θάνατοι στην Αθήνα είναι 15-20 ανά 100.000 κατοίκους» κατέληξε ο κ. Καπραβέλλος.
Πηγή: Sputniknews, Φανή Χαρίση