20.4 C
Athens
Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕικαστική Εκθεση του «Ορίζοντα Γεγονότων» στο Επιγραφικό Μουσείο της Αθήνας

Εικαστική Εκθεση του «Ορίζοντα Γεγονότων» στο Επιγραφικό Μουσείο της Αθήνας

Δύο χρόνια μετά την παρθενική «καθέλκυσή» του στα καλλιτεχνικά νερά της πόλης, «Το Μεγάλο Βιβλίο» είναι και πάλι έτοιμο να χαράξει νέες μνημονικές πορείες στον χώρο και τον χρόνο.

Οι καλλιτέχνες ως καραβομαραγκοί, καλαφάτες και αρμαδούροι φρόντισαν με αγάπη αυτήν την ιδιότυπη κάψουλα μνήμης στον ταρσανά της Κεραμεικού 88 και αναλαμβάνουν, τώρα πια ως «πλήρωμα», να μας συνοδεύσουν στο Επιγραφικό Μουσείο, σε μία πρωτότυπη αναγνωστική και αναγνωριστική περιπέτεια-διάλογο με τις εγχάρακτες φωνές της ελληνικής αρχαιότητας. Η διάρκεια της έκθεσης «To Mεγάλο Βιβλίο-Με αυτό Αρμενίζουμε» είναι από τις 22 Ιουνίου έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2020.

Το «Μεγάλο Βιβλίο» είναι ένα πειραματικό συλλογικό εγχείρημα εγκατάστασης ενός «μεγαβιβλίου» που πιάνει το νήμα της παράδοσης των εικαστικών βιβλίων (artist’s book). Κάθε σελίδα του είναι το έργο ενός διαφορετικού καλλιτέχνη που ψηλαφεί με το δικό του ξεχωριστό τρόπο τα αυλάκια της μνήμης. Εχοντας ως βάση την πλάτη ενός ξύλινου διάτρητου εξώφυλλου, τα έργα ανοίγουν στον χώρο όπως ανοίγει ένα ακορντεόν όταν παίζει μουσική και ξεδιπλώνονται σε ποικιλόμορφους σχηματισμούς στρέφοντας την πυξίδα σε διαφορετικά σημεία του ορίζοντα.

Μετά τις …προσαράξεις στον εκθεσιακό χώρο του «Ορίζοντα Γεγονότων» και τη Στοά του Βιβλίου (2018, 2019), το φιλόξενο «λιμάνι» του Επιγραφικού Μουσείου της Αθήνας προσφέρει μία μοναδική ευκαιρία συνομιλίας αυτού του πρωτότυπου έργου με τους αρχαίους προγόνους του, που δεν είναι άλλοι από τους «ομιλούντες» λίθους. Στην πιο πλούσια αρχαία βιβλιοθήκη, οι πέτρινες επιγραφές, στιβαρές και ακίνητες, δεξιώνονται το ευπαθές και εύκαμπτο σώμα του Μεγάλου Βιβλίου, προτείνοντας στον επισκέπτη, μέσα από την αντίστιξη των αντιθέσεων, μια γόνιμη -και τόσο αναγκαία στις μέρες μας- σύνθεση. Ενωμένες προσωπικές φωνές και δημόσιος μνημειακός λόγος σε μία κοινή απόπειρα ενάντια στη λήθη. Παράλληλα, το «Μεγάλο βιβλίο» καταγράφει τη μνήμη ως πορεία αυτογνωσίας της ίδιας της καλλιτεχνικής ομάδας του «Ορίζοντα Γεγονότων», καθώς στην πλάτη των έργων ο θεατής-αναγνώστης θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα χρονικό της διαδρομής του καλλιτεχνικού οργανισμού από το 2007 που δημιουργήθηκε έως σήμερα.

Συμμετέχουν οι Ρένα Αβαγιανού, Κωνσταντίνος Αγγέλου, Γιάννα Αλεξοπούλου, Μαρία Αντωνάτου, Μαρία Αργυρακοπούλου, Ειρήνη Βαζούκου, Ανδρέας Γαβριλιάδης, Πέτρος Γεωργαρίου, Μαρία Δουκάκη, Θαλασσινή Δούμα, Ευτύχης Ευθυμίου (σχεδιασμός και κοπή εξώφυλλου), Τζίμης Ευθυμίου, Ράνια Καραμούζη, Ελισάβετ Κεχαγιά, Σπύρος Κόικας, Ειρήνη Κουκουλέτσου, Ειρήνη Κουτρίδου, Μαρία Λιάκου, Λυδία Μαργαρώνη, Κλεοπάτρα Μουρσελά, Γεωργία Μπλιάτσου, Ομάδα «Made in Athens», Δέσποινα Πανταζή, Κωνσταντίνανα Παρασκευοπούλου, Αννα Πιάτου, Κατερίνα Ριμπατσιού, Παύλος Σουφλής (καλλιτεχνική βιβλιοδεσία), Διαμαντής Σταγγίδης, Κωνσταντίνος Σταμούλης, Ιορδάνης Στυλίδης, Αθηνά Σφαιροπούλου (κείμενο), Κερασιά Τουλιάτου, Δημήτρης Τρακαδάς, Ευτυχία Τζανετουλάκου (γραφιστικά κειμένων), Στάθης Φώτης, Σέντη Χανιαδάκη, Αθηνά Χατζή, Αννα Μαρία Χατζηστεφάνου, Γιώργος Χουρχούλης, Ιωάννα Χριστάκου.

Την έκθεση επιμελήθηκαν οι Τζίμης Ευθυμίου, Λυδία Μαργαρώνη, Αθηνά Σφαιροπούλου και Αννα Μαρία Χατζηστεφάνου.

Σημειώνεται, ότι το ωράριο λειτουργίας του Μουσείου είναι από Τετάρτη έως Δευτέρα, από τις 9:00 έως τις 16:00 (Τρίτη κλειστά). Μετά τα έκτακτα μέτρα λόγω κορονοϊού, ισχύει ειδικό πρωτόκολλο ασφαλείας για τις αίθουσες, οι οποίες, λόγω περιορισμένης χωρητικότητας, δεν μπορούν να φιλοξενήσουν πάνω από επτά άτομα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ