16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΕιδικός εξηγεί πώς πρέπει να πούμε τα κάλαντα φέτος

Ειδικός εξηγεί πώς πρέπει να πούμε τα κάλαντα φέτος

Πόσο «επικίνδυνα» μπορεί να είναι τα φετινά κάλαντα εν μέσω πανδημία; Ειδικός δίνει τις απαντήσεις στο Sputnik ενόψει των φετινών γιορτών.
Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, ο κ. Πέτσας δήλωσε πως «τα κάλαντα και όλες αυτές οι διαδικασίες θα πρέπει να μπουν στο πλαίσιο μιας νέας κανονικότητας. Στόχος μας είναι οι επόμενες 7 με 10 ημέρες να τηρηθούν πιστά τα μέτρα ώστε να λήξει το lockdown στην ώρα του και να μην παραταθεί αναίτια».
Πόσο «επικίνδυνα» μπορεί να είναι όμως τα κάλαντα;
Το Sputnik ζήτησε τη γνώμη της Αθηνάς Πετρομιχελάκη, παιδίατρο, επιμελήτρια στο «Παίδων Μητέρα» και συνεργάτη του μαιευτηρίου «Λητώ», η οποία είπε τα εξής: «Θα το χαρακτήριζα «δυνητικά επικίνδυνο» να πουν τα παιδιά τα κάλαντα τις φετινές γιορτές. Ειδικά αν είμαστε ακόμα σε lockdown και δεν ανοίξουν τα σχολεία, η λογική είναι να μην κινούμαστε πέρα από τις απολύτως αναγκαίες συναναστροφές. Εδώ, να κάνω μια μικρή παρένθεση και να πω ότι αυτό σημαίνει ότι μένουμε σπίτι όπως την περασμένη άνοιξη κι όχι με τις εξαιρέσεις για «play dates» και μικρά παρτάκια που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή».
Κατά την κα Πετρομιχελάκη, κάλαντα με τους κολλητούς σημαίνουν επιπλέον συναναστροφή παιδιών και μαμάδων που τα συνοδεύουν και φυσικά σημαίνουν μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης με το τραγούδι.
Γιατί φέτος πρέπει να «τα πούμε» με προσοχή
«Κατά τη διάρκεια του τραγουδιού πετάγονται περισσότερα σταγονίδια και αεροζόλ σε σχέση με την απλή ομιλία» εξηγεί η κα Πετρομιχέλακη και συνεχίζει: «Αυτά τα σταγονίδια εκτοξεύονται στους πιθανώς ηλικιωμένους γείτονες, αλλά και σε επιφάνειες, όπως για παράδειγμα το κουδούνι ή το ασανσέρ. Ακόμα και τα χρήματα που αλλάζουν χέρια ενέχουν κίνδυνο μετάδοσης. Αν μια οικογένεια επιλέξει να πάει για κάλαντα, ίσως είναι πιο ασφαλές να πάνε μόνο τα αδελφάκια σε συγκεκριμένους συγγενείς και καλύτερα να τραγουδούν σε εξωτερικό/ανοιχτό χώρο. Αν πάλι, μέχρι τα Χριστούγεννα έχουν ανοίξει σχολεία, λιανεμπόριο και εστίαση, θα υπάρχει γενικά μια μεγαλύτερη έκθεση όλων μας, και τα κάλαντα θα είναι πολύ μικρό μέρος των συναναστροφών. Και πάλι όμως, θεωρώ ότι είναι καλύτερα να «τα πούμε» (σ.σ. φέτος) με προσοχή. Τι σημαίνει αυτό; Να τα πουν τα παιδιά σε μικρές ομάδες, με αποστάσεις και σε ανοιχτό χώρο. Και μάλλον και με μάσκες. Βέβαια, αν εκείνη την περίοδο είμαστε σε lockdown θα έλεγα να μην τα πουν καθόλου».
Μάλιστα, η κα Πετρομιχελάκη εξηγεί και τον ρεαλιστικό κίνδυνο μιας μαζικής «εξόρμησης» για κάλαντα: «Μη σκέφτεστε μόνο τα μικρά παιδιά. Τα μεγαλύτερα, του Δημοτικού, κυκλοφορούν σε τετράδες-πεντάδες, με τους γονείς να παρακολουθούμε σε απόσταση, ενώ αυτά μπαινοβγαίνουν σε καμία 100άρια σπίτια για 4-5 ώρες».
Δερμιτζάκης: «Να μη βγουν καθόλου έξω τα παιδιά για κάλαντα»
Απαντώντας, πάντως στην ίδια ερώτηση του Sputnik, ο Μανώλης Δερμιτζάκης ήταν κάθετος στο να μην διαδραματιστεί καθόλου φέτος αυτό το έθιμο. Οπως μας είπε: «Ούτε στις 24/12, ούτε στις 30/12, ούτε και 5/1 θα είναι ασφαλές. Να μη βγουν καθόλου έξω τα παιδιά για κάλαντα».
Υπενθυμίζεται σε αυτό το σημείο, ότι σε ρεπορτάζ του Sputnik πριν από κάποιο καιρό, η Αθανασία Λουρίδα, διευθύντρια της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων για τη διαχείριση του κορονοϊού στην Ελλάδα, μάς είχε πει τα εξής: «Τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν ότι ειδικά τα πιο μικρά παιδιά δεν νοσούν εύκολα κι επίσης νοσούν ελαφρά. {…} Οι μελέτες, σε κάθε περίπτωση, παραμένουν αντικρουόμενες: Κάποιες λένε ότι τα μικρά παιδιά μεταδίδουν τον ιό, πολλές άλλες, όμως, όχι. Πηγαίνουμε άρα εμπειρικά. Οι έφηβοι και τα παιδιά Λυκείου σίγουρα μεταδίδουν πιο εύκολα από τα μικρά παιδιά. Οσο ανεβαίνουμε στις ηλικίες τόσο πιο εύκολη η μετάδοση».
Δήμητρα Τριανταφύλλου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ