21.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕγκαίνια του νέου Κέντρου Εκπαίδευσης της Πυροσβεστικής

Εγκαίνια του νέου Κέντρου Εκπαίδευσης της Πυροσβεστικής

Παρουσία της Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, εγκαινιάστηκε σήμερα το νέο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στις εγκαταστάσεις της πρώην Αμερικάνικης βάσης στη Νέα Μάκρη Αττικής.

Ένα υπερσύγχρονο κέντρο ευρωπαϊκών προδιαγραφών, το οποίο αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες δωρεές του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προς το Πυροσβεστικό Σώμα, ύψους 41 εκατομυρίων ευρώ, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα το 2018.
Εγκαίνια του νέου Κέντρου Εκπαίδευσης της Πυροσβεστικής – Ευρωπαϊκών προδιαγραφών, δωρεά του ΙΣΝ.

Το νέο Κέντρο Εκπαίδευσης κατασκευάστηκε το 2022, εχει συνολική έκταση 38 στρεμμάτων, περιλαμβάνει 20 κτήρια με χώρους διοίκησης και διαβίωσης, αίθουσες διδασκαλίας και πρακτικής εξάσκησης, καθώς και υπαίθριες εκπαιδευτικές δομές.

Στον εξωτερικό χώρο έχουν δημιουργηθεί, πεδίο εκπαίδευσης, έρευνας και διάσωσης από σεισμό, εξομοιωτές πραγματικής πυρκαγιάς και τοίχος αναρρίχησης – καταρρίχησης που προσομοιάζει σε πρόσοψη κτιρίου, ο οποίος χρησιμοποιείται για εξειδικευμένες εκπαιδεύσεις σε ειδικές τεχνικές διάσωσης, ορειβατικά συμβάντα καθώς και σε συνήθεις τεχνικές επέμβασης σε πυρκαγιές πολυκατοικιών, με χρήση ειδικών κλιμάκων.

Εγκαίνια του νέου Κέντρου Εκπαίδευσης της Πυροσβεστικής
Εγκαίνια του νέου Κέντρου Εκπαίδευσης της Πυροσβεστικής

Τον Πρωθυπουργό και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης και το άγημα της πυροσβεστικής. Πραγματοποιήθηκε και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Στη συνέχεια έγινε ο Αγιασμός

Την εκδήλωση άνοιξε ο Αρχηγός του Π.Σ., Αντιστράτηγος, Γιώργος Πουρναράς αναφέροντας ότι «Η παρεχόμενη εκπαίδευση των πυροσβεστών θα τους εφοδιάσει με τα εργαλεία εκείνα προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών. Με τη δημιουργία του κέντρου μπήκαν τα θεμέλια, ας χρίσουμε όλοι πάνω σε αυτά».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος ο οποίος είπε ότι «για να έχουμε ένα πυροσβεστικό σώμα έτοιμο και αξιόμαχο πρέπει να τους προσφέρουμε τα κατάλληλα εργαλεία. Να μην έχουμε την πυροσβεστική μόνο στο μυαλό μας όταν την έχουμε ανάγκη αλλά να είμαστε δίπλα τους. Επίκεντρο ο άνθρωπος αυτός είναι ο τρόπος που σκεφτόμαστε σε κάθε συνεργασία μας».

Έπειτα ανέβηκε στο βήμα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος δήλωσε

«Μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποφάσισε μια ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση της πυροσβεστικής. Ένα μεγάλο τμήμα αυτής της δωρεάς των 25 εκατομμυρίων ευρώ αξιοποιήθηκε για την κατασκευή ενός υπερσύγχρονου κέντρου προκειμένου οι πυροσβέστες να φέρουν την αποστολή που τους έχουμε αναθέσει εις πέρας. Πολλές φορές ξεχνάμε πόσο δύσκολη είναι η δουλειά σας, σε τι κινδύνους εκτίθεστε, πως βουτάτε στην κυριολεξία στη φωτιά. Απαιτήσει να έχετε την πιο άρτια εκπαίδευση που μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να σας προσφέρει. Καταφέραμε να έχουμε ένα σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης το 112 και να έχουμε μια κουλτούρα εκκένωσης. Προετοιμασία τολμώ να πω ότι για πρώτη φορά γίνεται γιατί παλιότερα δεν προνοούσαμε στην πρόληψη. Το επίκεντρο πρέπει να είναι ο άνθρωπος, οι γυναίκες και οι άντρες του πυροσβεστικού σώματος, στους οποίους τόσα πολλά οφείλουμε. Εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας ένα μεγάλο ευχαριστώ».

Εγκαίνια του νέου Κέντρου Εκπαίδευσης της Πυροσβεστικής
Εγκαίνια του νέου Κέντρου Εκπαίδευσης της Πυροσβεστικής

Από την πλευά της Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου τόνισε ότι

«Το άρτιο κέντρο εκπαίδευσης της πυροσβεστικής θα τους προσφέρει σύγχρονα εργαλεία για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Το κλίμα αλλάζει, κάθε χρόνο τεράστιες εκτάσεις γίνονται παρανάλωμα του πυρός κι εδώ έρχεστε εσείς να περιορίσετε τις καταστροφές, να σώσετε εκτάσεις και περιουσίες. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις τραυματισμών και θανάτων πυροσβεστών επί το έργο. Το κέντρο θα συμβάλει στην ουσιαστική αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας στη χώρα μας. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσους έκαναν αυτό το όραμα πραγματικότητα».

Επίδοση αναμνηστικού στον πρόεδρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την σημαντική συνδρομή, το παραδοσιακό πυροσβεστικό κράνος και το παραδοσιακό πυροσβεστικό παλεκίδιο.
Εγκαίνια του νέου Κέντρου Εκπαίδευσης της Πυροσβεστικής – Ευρωπαϊκών προδιαγραφών, δωρεά του ΙΣΝ (φωτογραφίες)

Ειρήνη Κυρίτση
Πηγή: ertnews.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ