Εγκαίνια για ρωσική εκκλησία σε ελληνική βραχονησίδα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 20 Οκτωβρίου 2021

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , ,

Εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου στην ακατοίκητη βραχονησίδα Σφακτηρία αναστηλωμένη ρωσική εκκλησία.
Χρειάστηκαν δύο χρόνια προετοιμασίας και δύο μήνες εργασιών για να ολοκληρωθεί η αναστήλωση της ρωσικής εκκλησίας σύμβολο της βραχονησίδας Σφακτηρία που συνδέθηκε με την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου.
Στη βραχονησίδα της Μεσσηνίας, κοντά στην Πύλο η εκκλησία ανεγέρθη από την Ομογένεια της Ρωσίας πριν από σχεδόν τρεις δεκαετίες και κινδύνευε με κατάρρευση λόγω υγρασίας. Μόλις επτά άτομα υλοποίησαν το σχέδιο αναστήλωσης μιας παραδοσιακής ξύλινης ρωσικής εκκλησίας, μέσα σε μόλις δύο μήνες.
Το σχέδιο ήρθε αντιμέτωπο με μια σειρά γραφειοκρατικών δυσκολιών και εμποδίων, όπως εξηγεί στο Sputnik η Δώρα Γιαννίτση, διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π.
Εκκλησία σύμβολο της ελληνορωσικής φιλίας
«Θα είναι μια εκκλησία σύμβολο της ελληνορωσικής φιλίας και η αναστήλωση της συμβολίζει την ενότητα των δύο λαών -του ελληνικού και του ρωσικού- σε πολιτισμικό, πνευματικό και ιστορικό επίπεδο» τονίζει η κα Γιαννίτση και προσθέτει:
«Έπρεπε να σώσουμε την εκκλησία από τη διάβρωση καθώς μεταξύ άλλων αποτελεί φόρο τιμής στον αγώνα των Ρώσων ναυτικών που συνέβαλαν στην απελευθέρωση της Ελλάδας στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου, βοηθώντας στην ίδρυση του ελληνικού κράτους».
Σημειώνεται ότι η αναστήλωση εντάχθηκε, από τη ρωσική πλευρά, στις επίσημες εκδηλώσεις του Αφιερωματικού Έτους Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας 2021.
Η κα Δώρα Γιαννίτση αναφέρθηκε στο νέο βιβλίο της ύστερα από ενδελεχή ιστορική έρευνα σε επίσημα κρατικά ρωσικά αρχεία με τίτλο: «200 χρόνια της Εθνικοαπελευθερωτικής Επανάστασης των Ελλήνων του 1821. Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου στα αρχεία της Κρατικής Βιβλιοθήκης της Ρωσίας».
«Εκεί θα βρείτε τον πρώτο χάρτη της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου και ντοκουμέντα από ιστορικούς, περιηγητές, ναυτικούς και αξιωματικούς που συμμετείχαν και διεξήγαγαν τις ναυτικές διαδρομές των Ρώσων σε Αιγαίο και Ιόνιο» αναφέρει η συγγραφέας.
Ποιοι συνέβαλαν στο εγχείρημα της αναστήλωσης
«Αναφορικά με την αναστήλωση, τίποτα δεν θα είχε γίνει χωρίς τις διευκολύνσεις του δήμου Πύλου Νεστόρος και του δημάρχου Παναγιώτη Καρβέλα που ανέλαβε τη μεταφορά των κοντέινερ 30 κυβικών μέτρων με τα υλικά της αναστήλωσης, καθώς και τη μεταφορά των εργατών» αναφέρει η κα Γιαννίτση.
Ταυτόχρονα, ευγνωμοσύνη εκφράζει για όλη την αναστηλωτική ομάδα και ειδικά για τον αρχιτέκτονα Βλαντίμιρ Νόσοβ.
Ευχαριστίες σπεύδει να δώσει και στον εμπνευστή και επικεφαλής του όλου εγχειρήματος Ιγκόρ Πρόχορτσουκ για την προσπάθεια και την προσωπική εργασία που κατέθεσε και στον στον βασικό χρηματοδότη του εγχειρήματος, τον Κύριλ Γκρόμοβ.
Η Δώρα Γιαννίτση συνέβαλε με την ιδιότητα της ως εκπρόσωπος της μεσσηνιακής αμφικτυονίας για τη Ρωσία και πρόεδρος της οργάνωσης για την Ευρώπη.
Όσον αφορά το βιβλίο η συγγραφέας αναφέρει ότι εκδόθηκε με τη χρηματοδότηση του ομογενούς επιχειρηματία Ανδρέα Ηλιόπουλου.
Λάμπρος Ζαχαρής