19.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΔραματικές εκτιμήσεις για την καταστροφή στην Εύβοια

Δραματικές εκτιμήσεις για την καταστροφή στην Εύβοια

Οι πρώτες εκτιμήσεις για το μέγεθος της καταστροφής είναι αποκαρδιωτικές, με τον αντιδήμαρχο Μαντουδίου να κάνει λόγο για 1.000 καμένα σπίτια μόνο στον δήμο του.
Ο κ. Γιώργος Σταμούλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε πως «στον δήμο Μαντουδίου έχουν καεί 450.000 στρέμματα» από τα συνολικά 550.000 στρέμματα στα οποία εκτείνεται ο Δήμος.
«Στον δήμο Μαντουδίου, η φωτιά μπήκε μέσα σε όλους τους οικισμούς, εκτός από το Μαντούδι και το Προκόπι. Τα καμένα σπίτια είναι 1.000 μόνο στον δήμο μας» συμπλήρωσε.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στις εκκλήσεις που έκαναν οι ντόπιοι για εναέρια μέσα, οι οποίες όμως δεν εισακούστηκαν, όπως είπε.
Καταλήγοντας, είπε πως επείγει τώρα η αποκατάσταση και η στήριξη των πολιτών που δεν έχουν πού να μείνουν, ενώ προειδοποίησε πως «έρχονται πλημμύρες μετά από λίγους μήνες».
Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ως το μεσημέρι της Κυριακής είχαν καεί περίπου 460.000 στρέμματα στην Εύβοια σε σύνολο. Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις του Πληροφοριακού Συστήματος για τις Δασικές Πυρκαγιές στην Ευρώπη (European Forest Fire Information System – EFFIS), που επικαλείται το ΕΑΑ στην Εύβοια περίπου το 38% των καμένων περιοχών είναι δασικές εκτάσεις και το 24% άλλες φυσικές εκτάσεις.
Το πλήρες μέγεθος της καταστροφής απομένει να ιδωθεί μετά την πλήρη κατάσβεση των μετώπων, ωστόσο, την ίδια, ώρα οι καταγγελίες από πλευράς τοπικών αξιωματούχων και κατοίκων συνεχίζονται.
«Η Πυροσβεστική ήταν ανύπαρκτη» είπε ο Γιάννης Τριανταφύλλου, Πρόεδρος της Κοινότητας Λίμνης, στο Mega, και τόνισε πως δεν υπάρχει πια μέλλον για τους νέους στη Βόρεια Εύβοια.
«Προσπαθούμε να βοηθήσουμε όλα τα χωριά. Τρέχαμε πανικόβλητοι, δεν ξέραμε ποιον να πρωτοβοηθήσουμε… Τώρα θα κάνουμε καταγραφή των σπιτιών που έχουν καταστραφεί. Μείναμε πίσω να σώσουμε την περιουσία μας. Δεν περιγράφεται με λόγια αυτά που ζήσαμε» σημείωσε και εκτίμησε πως στη Λίμνη έχουν καεί γύρω στα 7 με 8 σπίτια.
Όσον αφορά στους νέους, εκτίμησε πως «δεν υπάρχει μέλλον. Δεν υπάρχει αύριο. Τι θα πεις σε αυτόν που καλλιεργεί ρητίνη;».
Θα ερημώσει η περιοχή, είπε και τόνισε πως η καταστροφή για τους παραγωγούς είναι ανυπολόγιστη.
«Αυτό που πρέπει να ακουστεί είναι ότι η Πυροσβεστική ήταν ανύπαρκτη. Ό,τι έγινε, το έκαναν οι εθελοντές. Μία απαξίωση. Ήταν άσχετοι, δεν ήξεραν την ιδιαιτερότητα του κάθε μέρους. Υπάρχει μερίδιο ευθύνης και στην κυβέρνηση, και στην Πυροσβεστική, και στην Πολιτική Προστασία. Νιώθουμε ότι είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας!» ξέσπασε και κατέληξε: «Είναι διπλά ανίκανοι, κάηκε και η Βαρυμπόμπη, και η Βόρεια Εύβοια».

«Μας εγκατέλειψαν στο έλεος της φωτιάς»
Παράλληλα, κάτοικος της Αγίας Άννας, περιοχή από την οποία χρειάστηκε η εκκένωση εκατοντάδων ατόμων από θαλάσσης, συγκλόνισε με τη μαρτυρία της.
«Είμαστε σε κατάσταση σύγχυσης, όλα έγιναν από τη μία στιγμή στην άλλη. Ήταν εκεί το παιδί μου και η μητέρα μου. Έφυγαν. Βοήθησαν οι άνθρωποι που είχαν βάρκες και το Λιμενικό. Νιώθουμε μεγάλη απογοήτευση, μας εγκατέλειψαν στο έλεος της φωτιάς. Πήραμε εντολή εκκένωσης και φύγαμε όλοι για παραλία, περιμέναμε τις βάρκες για να μας πάνε στο Μαντούδι. Έμεινε πίσω κόσμος, και όποιοι έμειναν έσωσαν και τα σπίτια τους. Εμάς κάηκε ολοσχερώς το σπίτι μας. Πήγαμε εχτές, και δεν υπάρχει τίποτα από το σπίτι μας. Για εμάς ήταν το εξοχικό μας. Τα κοσμήματα και τις οικογενειακές μας φωτογραφίες πήραμε και τίποτα άλλο. Σκεφτόμουν ότι καίγεται το σπίτι μου, τι να πάρω. Στο δικό μου χωριό δεν υπήρχε ούτε αεροπλάνο, ούτε επίγειες δυνάμεις. Ό,τι έκανε ο κόσμος από μόνος του. Έγινε πολύ γρήγορα το κακό» είπε η κα Μαρία Σταμέλου στο Mega.
«Κατεβήκαμε στην παραλία πολύς κόσμος και περιμέναμε να έρθουν βάρκες να μας πάρουν. Υπάρχει μεγάλη απογοήτευση. Ακούμε τόσο καιρό για την ατομική ευθύνη για τον κορoνοϊό. Υπακούσαμε, τηρήσαμε τα μέτρα, εμβολιαστήκαμε. Τώρα η κυβέρνηση δεν έπρεπε να δείξει ευθύνη, παρά να πάρουμε πάλι εμείς το βάρος; Έπρεπε να μας στείλουν αεροπλάνα, δεν μπορούμε να εξηγήσουμε για ποιο λόγο δεν μας έστειλαν αεροπλάνα. Έλεγαν ότι επιχειρούν 10 αεροσκάφη, και υπήρχε μόνο ένα Σινούκ» συμπλήρωσε και κατέληξε: «Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα για την περιοχή. Πρέπει να γίνει αποκατάσταση και στήριξη της περιοχής. Δεν υπάρχει αντικείμενο εργασίας για τους ανθρώπους εκεί. Πάνε οι μελισσοκόμοι, οι ρετσινάδες, οι τουριστικές επιχειρήσεις. Και έχουμε και το φόβο για τις πλημμύρες. Πρέπει να έχουν καεί γύρω στα 10-15 σπίτια στο χωριό μας, και οι ελαιώνες, τα πάντα, δεν υπάρχει τίποτα».
Πηγή: Sputniknews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ