18.1 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑDominique de Villepin: Το 2019, η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει μία από τις...

Dominique de Villepin: Το 2019, η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει μία από τις πιο δύσκολες περιόδους της ιστορίας της

 

Εξαιρετικός στην αναλυτική του προσέγγιση ήταν ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Dominique de Villepin, κατά τη 22η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με την ελληνική κυβέρνηση, που διεξάγεται για 2η ημέρα στο Λαγονήσι από τον Economist.Ο κύριος de Villepin έκανε ιδιαίτερο λόγο για την έλλειψη συναίνεσης για τα μείζονα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σήμερα».
Μίλησε για τις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η Ευρώπη και αφορούν τόσο τις εσωτερικές εντάσεις όσο και την αυξανόμενη αστάθεια από στενούς φίλους και συνεργάτες. «Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έχει αποδυναμωθεί από την άνοδο του λαϊκισμού και η ευρωπαϊκή ακεραιότητα έχει τεθεί σε κίνδυνο λόγω του Brexit (2016) και της τάσης υπέρ της ανεξαρτησίας στην Καταλονία (2017), που αναδύουν κινδύνους για την συνοχή της Ευρώπης… Το 2019, η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει μία από τις πιο δύσκολες περιόδους της ιστορίας της λόγω διαπραγματεύσεων περί Brexit και κρίσιμων εκλογών σε Ελλάδα και Πολωνία», ανέφερε, για να τονίσει ότι ο κίνδυνος προέρχεται και από το εξωτερικό.
«Χρειαζόμαστε ρεαλιστικές προοπτικές συνεργασίας. Φυσικά, όλοι θέλουμε περισσότερη ανάπτυξη, αλλά η προτεραιότητα είναι να τεθεί τέλος στη λιτότητα. Θέλουμε επίσης να μεταρρυθμίσουμε την Ευρωζώνη, αλλά πάνω απ’ όλα πρέπει να εξηγήσουμε το στόχο και το όφελος μιας τέτοιας κατάστασης», πρόσθεσε, για να καταλήξει ότι σήμερα μπορεί να υπάρξει μια ευκαιρία για την Ευρώπη, να κάνει η Ελλάδα ένα comeback. «Ο πρόεδρος Μακρόν πέρυσι έδειξε μια προοπτική δράσης, διότι πρέπει να δημιουργήσουμε μια νέα ορμή για τα πράγματα», υπογράμμισε ο πρώην Γάλλος πρωθυπουργός.
Ερωτηθείς για το θέμα της Κίνας τόνισε ότι «πρόκειται για ευκαιρία αλλά και κίνδυνο. Μπορεί να είμαστε μπροστά σε μία παγίδα. Πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να μην είναι το όλο ζήτημα ο Τραμπ. Βιώνουμε μια ιστορική στιγμή. Οι ΗΠΑ έχουν μπει σε μια μάχη για να επιβραδύνουν τον ρυθμό ανάπτυξης της Κίνας κι αυτό είναι το πρόβλημα. Η Κίνα ως το 2049 θα είναι η κορυφαία οικονομία, με τρεις φορές μεγαλύτερο ΑΕΠ από αυτό των ΗΠΑ».
Λόρδος Ashdown: Ωρολογιακή βόμβα τα Βαλκάνια
«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η σωστή αντίδραση στις περιστάσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη και το οπλοστάσιο των συνεργασιών μας. Θα είναι τραγωδία να μην το συνειδητοποιήσουμε”, τόνισε από το βήμα του Economist ο πρώην ηγέτης των Φιλελευθέρων Δημοκρατικών (Liberal Democrats) και πρώην Υπατος Εκπρόσωπος για τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη Λόρδος Ashdow, ο οποίος ανέφερε ότι η ατζέντα του προέδρου Μακρόν μπορεί να μην είναι σωστή σε ειδικά θέματα, αλλά σε γενικές γραμμές βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση.


Ζήτησε αλλαγή αρχιτεκτονικής στη στρατηγική διαχείρισης του μεταναστευτικού και εστίασε στα προβλήματα με την ενταξιακή πορεία των βαλκανικών χωρών, σημειώνοντας ότι η εικόνα της κατάστασης είναι αυτή μιας ωρολογιακής βόμβας, της οποίας το φιτίλι καίει σήμερα…. «Κάποιοι θεωρούν ότι η κατάσταση βελτιώνεται. Δεν είναι έτσι. Πρέπει να βελτιώσουμε για παράδειγμα τη δομή εντός της οποίας λειτουργεί το Κόσοβο για να βελτιωθεί το περιβάλλον. Αλλο θέμα είναι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπου παρατηρούμε μια αντίστροφη τάση από πορεία ένταξης στην ΕΕ σε πορεία απομάκρυνσης από την ΕΕ… Ορατός είναι ο κίνδυνος για θρησκευτικές και πολιτικές εσωτερικές διαμάχες, που υπονομεύει τη μακροπρόθεσμη προοπτική της ένταξης στην ΕΕ», ανέφερε για να εξηγήσει: «Δεν μπορώ να δω πώς θα εξασφαλίσουμε το μέλλον των Βαλκανίων αν κάνουμε ό,τι έφερε τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη πριν μερικά χρόνια σε πολεμική κατάσταση…». Σχολίασε επίσης ότι όταν δημιουργείς δυσλειτουργικά κράτη μετά είναι δύσκολο να παρέμβεις σε αυτά. «Και για το ισλαμικό χαρτί, που παίζεται τώρα, ανησυχώ διότι είναι άκαιρο…», πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο Λόρδος Ashdown.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ