16.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΔιπλή συλλεκτική έκδοση του περιοδικού «Μέλισσα» με κείμενα από το 1821

Διπλή συλλεκτική έκδοση του περιοδικού «Μέλισσα» με κείμενα από το 1821

Δύο εκδόσεις που λειτουργούν ως χρονοκάψουλες, φέρνοντας τον αναγνώστη σε απευθείας επαφή με τις πραγματικές συνθήκες, που επικρατούσαν στους πνευματικούς κύκλους του ελληνισμού κατά το ξέσπασμα της Επανάστασης, κυκλοφόρησαν τον Σεπτέμβριο του 2021, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από το 1821.
Η σειρά Lux Orbis των εκδόσεων iWrite σε συνεργασία με τη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας επανέκδωσε το τρίτο τεύχος του περιοδικού «Μέλισσα» -πρωτοεκδόθηκε το 1821 στο Παρίσι- σε φωτομηχανική ανατύπωση, το οποίο μεταφέρει στον αναγνώστη τις σκέψεις και τις επιδιώξεις των ριζοσπαστών Ελλήνων Διαφωτιστών της εποχής, με αυθεντικές καταγραφές, που εμπνέονταν από τις ιδέες του Αδαμάντιου Κοραή.
«Δεν πρόκειται για νέα μελέτη και αξιολόγηση εκείνης της περιόδου από κάποιον σύγχρονο ιστορικό, ούτε για τα απομνημονεύματα κάποιου ήρωα, αλλά για ένα κείμενο που έρχεται απευθείας, χωρίς φιλτράρισμα κάποιου είδους, από το έτος το οποίο ξεσπάει η Επανάσταση», επισημαίνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Μηνάς Παπαγεωργίου, διευθυντής της σειράς Lux Orbis.
Σε συνεργασία με την Κίνηση Ελλήνων Πολιτών για την Εκκοσμίκευση του Κράτους (ΚΕΠΕΚ), η σειρά Lux Orbis αναβίωσε και τον ανολοκλήρωτο διαγωνισμό που είχε προκηρυχτεί στο τρίτο τεύχος της Μέλισσας του 1821, δίνοντας μάλιστα πανομοιότυπα έπαθλα στον Κώστα Κατσάπη, τον πρώτο νικητή.
Την άνοιξη του 1821, τη στιγμή που οι πρώτες εστίες της Ελληνικής Επανάστασης άναβαν στην Πελοπόννησο, οι συντάκτες του Διαφωτιστικού περιοδικού «Μέλισσα» από το Παρίσι, προκήρυξαν στο τρίτο και τελευταίο τεύχος του εντύπου τους -το περιοδικό ανέστειλε τη λειτουργία του, λόγω της έναρξης του Αγώνα- ένα διαγωνισμό με θέμα «Τα κακά που έχουν προξενήσει στο Γένος οι αρχιερείς».
«Εμείς λειάναμε λίγο τη διατύπωση του διαγωνισμού, τον επεκτείναμε χρονικά από τον 9ο μέχρι το 19ο αιώνα που ήταν, για την περίοδο από τον 4ο αιώνα μέχρι τον 21ο αιώνα», εξηγεί ο κ. Παπαγεωργίου. Το ιστορικό τεκμήριο τέθηκε ως θέμα προβληματισμού για τους σύγχρονους ιστορικούς ερευνητές.
«Από ένα ατράνταχτο ιστορικό τεκμήριο και στην προσπάθειά μας να αναδείξουμε τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούσαν το 1821 στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά τη διακίνηση των ιδεών και τη στάση της ανώτατης ιεραρχίας της εκκλησίας απέναντι στην Επανάσταση θελήσαμε να αναβιώσουμε αυτόν τον ανολοκλήρωτο διαγωνισμό, όπως ανολοκλήρωτος θεωρούμε ότι έχει μείνει ο Διαφωτισμός στη χώρα μας», σημειώνει ο διευθυντής της σειράς Lux Orbis.
Η προκήρυξη του νέου διαγωνισμού (https://diagonismos1821.gr) έγινε πέρυσι τον Σεπτέμβριο, με διορία μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2021 και στη συνέχεια η επιτροπή που συστάθηκε γι’ αυτόν τον σκοπό αξιολόγησε τα κείμενα. Την επιτροπή απαρτίζουν ο Παναγιώτης Γεννηματάς, επιτ. αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων), ο Γιώργος Οικονόμου, Δρ. Φιλοσοφίας, ο Αλέξανδρος Σακελλαρίου, Δρ. Κοινωνιολογίας της Θρησκείας και ο Μηνάς Παπαγεωργίου.
Ως αποτέλεσμα, προέκυψε η έκδοση του συλλογικού τόμου «Ο αμφιλεγόμενος ρόλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ελλάδα (4ος-21ος αιώνας)», που εμπεριέχει τις δέκα διακριθείσες εργασίες, αλλά και τον δημόσιο διάλογο που αναπτύχθηκε μεταξύ της ΚΕΠΕΚ και της μητρόπολης Πειραιά, με αφορμή την προκήρυξη του σύγχρονου διαγωνισμού.
Δήμητρα Κεχαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ