21.8 C
Athens
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΔημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης:Το ταξίδι της Μύρτιδος στην Κοβεντάρειο

Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης:Το ταξίδι της Μύρτιδος στην Κοβεντάρειο

Στον μαγικό κόσμο των βιβλίων της «Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης» βρίσκεται αυτή την περίοδο η Μύρτιδα. Μετά από πρόσκληση του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Κοζάνης, η μικρή Αθηναία που έζησε τον 5ο αι. π. Χ. και το πρόσωπό της αναπλάστηκε από την επιστημονική ομάδα του επίκουρου καθηγητή Ορθοδοντικής του ΕΚΠΑ Μανώλη Παπαγρηγοράκη, «ταξίδεψε» έως την Κοζάνη και την ξεχωριστή βιβλιοθήκη της. Εκεί θα παραμείνει έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023, παρουσιάζοντας την περιοδεύουσα έκθεσή της «Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν», πρώτη φορά μαζί με την ανανεωμένη με νέα έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών Πινακοθήκη – Γλυπτοθήκη της. «Η νέα αυτή εικαστική έκθεση με θέμα ‘Μνήμες και μορφή Μύρτιδος’ έχει σκοπό να ενεργοποιήσει έναν διάλογο ανάμεσα στην τέχνη και την ιστορική μνήμη», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μ. Παπαγρηγοράκης.
«Η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης (ΚΔΒΚ) αποτελεί το μεγάλο στοίχημα του Δήμου μας. Μια κιβωτός πολιτισμού που περιλαμβάνει το πρώτο και μοναδικό Μουσείο βιβλιοθήκης στην Ελλάδα. Εκεί εκατοντάδες εκθέματα θα προβάλλουν τον πλούτο και την μοναδικότητα της ΚΔΒΚ. Η Βιβλιοθήκη μας διανύει μια ιδιαίτερη περίοδο. Προχωρούμε σε νέες συνεργασίες, νέες δράσεις και εκδηλώσεις πολιτισμού υψηλού επιπέδου. Το όραμά μας είναι η ΚΔΒΚ να γίνει ένας πολιτιστικός οργανισμός διεθνούς εμβέλειας και να δεχτεί επισκέπτες από κάθε γωνιά της γης», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δήμητρα Τσότσιου – Τσάγια, αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΚΔΒΚ. «Η έκθεση της Μύρτιδος “Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν”, καθώς και η εικαστική έκθεση που τη συνοδεύει με τίτλο “Μνήμες και μορφή Μύρτιδος”, θεωρούμε ότι συνάδουν απόλυτα με την νέα αυτή εικόνα της βιβλιοθήκης μας. Μια σημαντική συνεργασία που συνδυάζει την πρωτοπορία -βλέπετε η Μύρτις μετά το ταξίδι της σε πολλούς εμβληματικούς φορείς, πρώτη φορά επισκέπτεται μια βιβλιοθήκη και δη το μουσειακό της χώρο- με τη μάθηση, καθώς η παρακολούθηση του αντικειμένου της έκθεσης προσφέρεται ως ενδεικτική δραστηριότητα διαθεματικής και διεπιστημονικής γνώσης», προσθέτει η ίδια.
«Επί πέντε χρόνια με τον Σύλλογό μας προσπαθούσαμε να κάνουμε πράξη μία ιδέα που μας είχε συναρπάσει και αφορούσε τη Μύρτιδα. Εν τέλει το πετύχαμε στα τέλη του 2022 με τις αποτελεσματικές ενέργειες της διοίκησης της Κοβενταρείου και της Δημοτικής Αρχής. Αρκετοί στη χώρα μας δεν γνωρίζουν τη Μύρτιδα, ενώ μερικοί από όσους γνωρίζουν δεν έχουν αντιληφθεί, ίσως, τη σπουδαιότητά της για την επιστήμη, την ιστορία, τους οικουμενικούς συμβολισμούς της. Το πώς συνδέεται με τα παιδιά, τους πολέμους και ιδιαίτερα τους εμφυλίους, τις πανδημίες. Πώς συνδέεται με τη σύγχρονη εποχή», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Ιωακείμ, Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Βιβλιοθήκης Κοζάνης. Η Μύρτιδα είναι «μια Αρχαία Ελληνίδα, οικουμενικό σύμβολο της επιστήμης και των κοινών πανανθρώπινων αξιών, που συνοδεύουν τον άνθρωπο από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Με αυτή της την ιδιότητα στέλνει μήνυμα στους ηγέτες του κόσμου ζητώντας τους να σώσουν τις ζωές εκατομμυρίων παιδιών που πεθαίνουν από πολέμους και αρρώστιες σαν αυτή που σκότωσε και την ίδια. Αξίζει η ‘Φίλη των Στόχων της Χιλιετίας’, όπως την έχουν ονομάσει τα Ηνωμένα Έθνη, να επισκεφθεί κάθε πόλη στη χώρα μας και ως πρέσβειρα της Ελλάδας τις μεγάλες τουλάχιστον πόλεις του εξωτερικού», συμπληρώνει ο Γ. Ιωακείμ.
«Σε ένα κτίριο φουτουριστικό στεγάζεται η ιστορία, η κληρονομιά και η παρακαταθήκη των προγόνων μας. Μια κοιτίδα πολιτισμού για το παρόν και το μέλλον του τόπου. Τα πολύτιμα κειμήλια και η σπουδαία συλλογή χαρτών αναδεικνύουν την ιστορική διαδρομή της Κοζάνης, της Δυτικής Μακεδονίας και της βόρειας Ελλάδας στο σύνολό της, διαχρονικά. Ο πλούτος των Κοζανιτών του εξωτερικού επέστρεψε και φιλοξενείται εδώ, προσδίδοντας στη Βιβλιοθήκη μας τη μοναδικότητά της», πληροφορεί το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Λάζαρος Μαλούτας, δήμαρχος Κοζάνης, πρόεδρος του ΔΣ της ΚΔΒΚ. «Η ΚΔΒΚ δεν είναι απλά ένα έργο υποδομής. Είναι ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο που δίνει στην πόλη μας μια ευκαιρία. Η υποδειγματική λειτουργία της ως χώρου γνώσης, έκφρασης και πολιτισμού, η ανάδειξή της σε βασικό αναπτυξιακό πυλώνα είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί. Το οφείλουμε ως φόρο τιμής στις γενιές που προηγήθηκαν, το οφείλουμε ως κληρονομιά τις γενιές που έπονται. Στόχος μας η ΚΔΒΚ να ταυτιστεί με την εικόνα της Κοζάνης του μέλλοντος. Και τον στόχο αυτόν υπηρετούμε με ευθύνη», υπογραμμίζει ο δήμαρχος Κοζάνης, προσθέτοντας ότι «στα τέλη του Νοέμβρη η Βιβλιοθήκη άνοιξε τις πύλες της για να υποδεχθεί τη Μύρτιδα. Ένα 11χρονο κορίτσι που πέθανε στον μεγάλο λοιμό των Αθηνών τον 5ο αι. π.Χ. έρχεται να μας αφηγηθεί την ιστορία του. Συνομιλώντας με έργα τέχνης εμπνευσμένα από την ίδια, μας αποκαλύπτει όσα βίωσε στη σύντομη αλλά τόσο ενδιαφέρουσα για όλους εμάς ζωή της: Ένα οδοιπορικό στην αρχαία Αθήνα μέσα από το βλέμμα ενός κοριτσιού. Η έκθεση της Μύρτιδας φιλοξενήθηκε από εμβληματικούς πολιτιστικούς οργανισμούς προσελκύοντας εκατοντάδες χιλιάδες επισκεπτών, ενώ η ιστορία της εντάσσεται στα Νέα Προγράμματα Σπουδών των ελληνικών σχολείων. Η έλευσή της αποτελεί προπομπό για όσα θα ακολουθήσουν. Η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης αλλάζει. Προχωρά σε εμβληματικές συνεργασίες με αναπτυξιακό πρόσημο, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή στην οποία εισέρχεται την ίδια στιγμή που ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 100 της χρόνια», καταλήγει ο Λάζαρος Μαλούτας.
Στην έκθεση στην ΚΔΒΚ συμμετέχουν οι ζωγράφοι Αγγελίδου Όλγα, Αγγελίδης Πασχάλης, Ανδρεόπουλος Βαγγέλης, Αντωνάτου Μαρία, Γαρδέλη Παρασκευή, Γρηγορά Άννα, Δεβετζής Αντρέας, Δελή Ελένη, Διονυσοπούλου Γλύκα, Δουλγερίδης Μιχάλης, Ερζένια Ιωάννα, Ζούνη Όπυ, Καλακαλλά Θεοφανώ, Καλοπαστά Μαρίνα, Μάρα Μάγδα, Μαδένης Μιχάλης, Μαναβή Πένη, Μαρούδα Κατερίνα, Μητράκας Ιωάννης, Ξενίας Αλέξιος, Ξένος Χάρης, Οικονομόπουλος Ηλίας, Παναγιωτοπούλου Μαρία, Παπαγρηγοράκης Δημήτρης, Παπαδόπουλος Κωστής, Παπαδουλή Αφροδίτη, Παπακωνσταντίνου Αλέξανδρος, Πλατανιώτη Εμμανουέλα Σεβαστάκης Δημήτρης, Σερφιώτη Μάρη, Σούτογλου Έφη, Σπηλιόπουλος Αθανάσιος, Σπυριούνης Κωνσταντίνος, Ταμουτσέλης Νικόλαος, Τζίκα Έφη, Φωλίνας Στέφανος, Χατζή Αγάπη. Επίσης οι γλύπτες Βαμβακάρη Στέλλα, Γαβαλάς Στέλιος, Γερογιάννη Γεωργία, Γεωργίου Κωστής, Δερμάτης Μπάμπης, Ζoυρούδη Στεφανία, Καλακαλλάς Ανδρέας, Καλαμάρας Φίλιππος, Παναγιωτόπουλος Στέλιος, Ράλλης Τάσος, Ρήνας Βαγγέλης, Σταματόπουλος Γιώργος, Jean Francois R?veillard, Φόρτωμας Νίκος, Φωλίνας Στέφανος και art video Ψαρράς Βασίλης.

Ελένη Μάρκου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ