25 C
Athens
Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022
spot_img
ΑρχικήΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗΔημιουργός εμβολίου AstraZeneca: Δεν μπορούμε να εμβολιάζουμε τον πλανήτη κάθε 6 μήνες

Δημιουργός εμβολίου AstraZeneca: Δεν μπορούμε να εμβολιάζουμε τον πλανήτη κάθε 6 μήνες

Αδύνατο να εμβολιάζεται ολόκληρος ο πλανήτης κάθε έξι μήνες κατά του κορονοϊού, διαμηνύει ο εμπνευστής του εμβολίου της Astrazeneca.
Ένας κορυφαίος εμπειρογνώμονας που βοήθησε στη δημιουργία του εμβολίου του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, AstraZeneca, δήλωσε την Τρίτη ότι η χορήγηση ενισχυτικών εμβολίων σε όλους στον κόσμο πολλές φορές τον χρόνο δεν είναι εφικτή.
«Δεν μπορούμε να εμβολιάζουμε τον πλανήτη κάθε τέσσερις έως έξι μήνες. Δεν είναι βιώσιμο ή οικονομικά προσιτό» δήλωσε στην Daily Telegraph σε συνέντευξή του ο καθηγητής Άντριου Πόλαρντ, διευθυντής της Ομάδας Εμβολίων της Οξφόρδης και επικεφαλής της Επιτροπής Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο Πόλαρντ τόνισε επίσης την «ανάγκη να στοχεύσουμε τους ευάλωτους» στο μέλλον, αντί να χορηγούμε δόσεις σε όλους τους ανθρώπους ηλικίας 12 ετών και άνω. Απαιτούνται περισσότερα δεδομένα για να εξακριβωθεί «αν, πότε και πόσο συχνά όσοι είναι ευάλωτοι θα χρειαστούν πρόσθετες δόσεις» διευκρίνισε.
Επίσης, τόνισε ότι πίστευε ότι χρειάζονταν περαιτέρω στοιχεία προτού να προσφέρει ένα τέταρτο εμβόλιο COVID-19 σε άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο αυτή τη στιγμή κάνει τρίτους εμβολιασμούς σε υγιή άτομα 18 ετών και άνω και σε άτομα υψηλού κινδύνου 16 ετών και άνω.
Ανισότητα στην κατανομή των εμβολίων ανά τον κόσμο
Σε μια ξεχωριστή συνέντευξη στο Sky News την Τρίτη, ο Πόλαρντ ανέφερε επίσης την κραυγαλέα ανομοιομορφία της κυκλοφορίας των εμβολίων σε όλο τον κόσμο.
«Απλώς δεν είναι –από παγκόσμια προοπτική– προσιτό, βιώσιμο ή εφικτό να δίνουμε τέταρτες δόσεις σε όλους στον πλανήτη κάθε έξι μήνες υπογράμμισε ο καθηγητής. «Και να θυμάστε ότι, σήμερα, λιγότερο από το 10% των ανθρώπων σε χώρες χαμηλού εισοδήματος έχουν πάρει ακόμη και την πρώτη τους δόση, επομένως η όλη ιδέα των τακτικών τέταρτων δόσεων παγκοσμίως δεν είναι λογική» συνέχισε.
Το Ισραήλ έχει ήδη ξεκινήσει την κυκλοφορία μιας τέταρτης δόσης εμβολίου, προσφέροντάς το σε όλους τους ιατρούς και σε άτομα 60 ετών και άνω από τη Δευτέρα.
Στα τέλη Δεκεμβρίου, ο Γερμανός υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ δήλωσε στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ZDF ότι οι Γερμανοί «θα χρειαστούν έναν τέταρτο εμβολιασμό» κατά της COVID-19.
Αλλά ο Πόλαρντ άφησε και ένα αισιόδοξο μήνυμα στη συνέντευξή του. «Τα χειρότερα είναι πίσω μας» και ο κόσμος «απλώς πρέπει να περάσει τον χειμώνα» τόνισε.
«Κάποια στιγμή η κοινωνία πρέπει να ανοιχτεί», πρόσθεσε. «Όταν ανοίξουμε, θα υπάρξει μια περίοδος με έξαρση στις λοιμώξεις, γι’ αυτό και ο χειμώνας δεν είναι ίσως η καλύτερη εποχή».
Ολοκλήρωσε στέλνοντας μια αυστηρή προειδοποίηση για τις επικίνδυνες συνέπειες της παραπληροφόρησης για τα εμβόλια, τονίζοντας ότι ακόμη και τα «ακούσια» σχόλια από πολιτικούς μπορούν να προκαλέσουν όλεθρο.
«Ας πούμε απλώς ότι τα σχόλια που έγιναν στην ηπειρωτική Ευρώπη επηρέασαν τους ανθρώπους στην Αφρική» κατέληξε.
Πηγή sputniknews.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ