30.4 C
Athens
Παρασκευή, 26 Ιουλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΔήμαρχος Αν. Κονδύλης για παραλία Αλίμου: Η συμφωνημένη χρήση δεν ήταν για...

Δήμαρχος Αν. Κονδύλης για παραλία Αλίμου: Η συμφωνημένη χρήση δεν ήταν για νυχτερινό κλαμπ

Όταν το βασικό επιχείρημα του επιχειρηματία είναι: Ο χώρος πάρκινγκ δεν ήταν κοινόχρηστος αλλά τουριστικό δημόσιο κτήμα μπορεί να βρει το δίκιο του ο πολίτης, ο Δήμος που αγωνίζεται για ελεύθερους χώρους και απρόσκοπτη μετακίνηση των πολιτών;

Το θέμα της εκμετάλλευσης της παραλίας Αλίμου έφερε για μία ακόμη φορά σε αντιπαράθεση τον δήμαρχο Ανδρέα Κονδύλη και τον όμιλο Σταθοκωστόπουλου – Τι δηλώνουν στο NouPou οι δύο πλευρές οι σχέσεις του δημάρχου Αλίμου, Ανδρέα Κονδύλη, με τον επιχειρηματία Βλάση Σταθοκωστόπουλο και την ΕΤΑΔ για το θέμα της εκμετάλλευσης της παραλίας Αλίμου. Το NouPou παρακoλούθησε τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αλίμου την Τετάρτη 5 Ιουνίου, ενώ συνομίλησε και με υψηλόβαθμα στελέχη του ομίλου Σταθοκωστόπουλου, προκειμένου να παρουσιάσει ολοκληρωμένα την εικόνα των όσων λαμβάνουν χώρα μεταξύ των δύο πλευρών το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στο δημοτικό συμβούλιο το βράδυ της Τετάρτης, με τον κύριο Κονδύλη να υποστηρίζει ότι η ΕΤΑΔ αμφισβητεί την ύπαρξη κοινόχρηστου χώρου επισημαίνοντας ότι η επιχείρηση Ανάπλαση Παραλίας Αλίμου ΕΠΕ, συμφερόντων του ομίλου Σταθοκωστόπουλου, παρανομεί. «Τι μας λέει δηλαδή η ΕΤΑΔ, ότι ολόκληρη η παραλία από την Ποσειδώνος και κάτω είναι ιδιωτική; Η κοινοχρησία του χώρου προκύπτει από το προεδρικό διάταγμα του 2004 που περιγράφει ότι απαγορεύονται οι περιφράξεις και ότι επιτρέπεται η πρόσβαση των πολιτών. Ήδη ενόψει του δικαστηρίου του Σεπτεμβρίου με την ΕΤΑΔ, έχω δώσει την εντολή στη νομική υπηρεσία να προσκαλέσει όλους τους δήμους στη δίκη από το Φάληρο έως το Σούνιο για να δούμε εάν ο χώρος της παραλίας Αλίμου είναι κοινόχρηστος ή όχι. Οι δήμοι Καλλιθέας και Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης θα μας υποστηρίξουν. Δεν ξέρω αν έχουν καταλάβει στην ΕΤΑΔ τι μέτωπο πάνε να ανοίξουν, ισχυριζόμενοι κάποιοι εγκέφαλοι ότι η παραλία είναι ιδιωτικός χώρος», είπε μεταξύ άλλων ο Ανδρέας Κονδύλης.

Ανδρέας Κονδύλης: Η συμπεριφορά του μισθωτή γινόταν ολοένα και πιο παραβατική

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του δημάρχου, το δημοτικό συμβούλιο και το δημοτικό συμβούλιο της ΑΔΗΠΑΛ (Αξιοποίηση Δημοτικής Περιουσίας Αλίμου) έλαβαν την απόφαση να καταγγείλουν τη σύμβαση με την εταιρεία Ανάπλαση Παραλίας Αλίμου ΕΠΕ του ομίλου Σταθοκωστόπουλου «προκειμένου να απεμπλακούν από μία συμβατική σχέση που έχει εξελιχθεί όλως ανώμαλα». Όπως ανέφερε ο κύριος Κονδύλης, η συμπεριφορά του μισθωτή γινόταν ολοένα και χειρότερη, ολοένα και πιο παραβατική, «καθώς αθετούσε τις συμβατικές του υποχρεώσεις με αποτέλεσμα να ανταλλάσσουμε εξώδικα από το 2017 και να φτάσουμε πέρυσι και φέτος με δύο αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, να οδηγηθούμε στη λύση της σύμβασης».

Οι λόγοι που επικαλέστηκε μεταξύ άλλων ο Ανδρέας Κονδύλης την απόφαση λύσης της σύμβασης είναι ότι κατά τον ίδιο ο όμιλος Σταθοκωστόπουλου παραβιάζει την υποχρέωση να φροντίζει και να φυλάσσει το παραλιακό μέτωπο. Οι εργασίες, όπως είπε, ανέρχονται σε οικονομική υποχρέωση 120.000 ευρώ τον χρόνο, ισχυριζόμενος ότι ο μισθωτής δεν τις υλοποιεί. «Δεύτερον ο ανάδοχος κάνει κακή χρήση του μίσθιου. Η συμφωνία ήταν να παραλάβει τον χώρο του παραλιακού μετώπου και να υλοποιήσει εργασίες διαμόρφωσης όπως φυτεύσεις κλπ. Στη συνέχεια θα κρατούσε τα δύο καταστήματα -Penarrubia και Μαριδάκι- και θα απέδιδε το ενοίκιο, ενώ θα δαπανούσε 120.000 ευρώ ετησίως για τη συντήρηση του χώρου όπως υποχρεούται. Αυτό που κάνει είναι να καταλαμβάνει επιπλέον χώρους από αυτούς που του έχουν παραχωρηθεί. Το κατάστημα ενώ δικαιούται 670 τ.μ. είχε φτάσει να καταλαμβάνει 2.070 τετραγωνικά μέτρα. Πλήρωνε και κάποια μέτρα στην ΕΤΑΔ και έκανε κατάληψη δημοτικού χώρου στο Penarrubia. Αντίστοιχα έκανε κατάληψη στο Μαριδάκι και στο παραλιακό πάρκινγκ και εισέπραττε χρήματα από τον κοινόχρηστο χώρο, παρά το γεγονός ότι δεν δικαιούνταν να εισπράττει χρήματα και να παραλαμβάνει κλειδιά.  Ανακαταλάβαμε τον χώρο του πάρκινγκ. Ταυτόχρονα η ίδια επιχείρηση κατέστρεφε το πράσινο και τη διαμόρφωση που είχε φτιαχτεί».

«Η επιχείρηση είχε δυσανεξία στους ελέγχους και την επιβολή κυρώσεων. Με αποτέλεσμα να δεχτούμε εξώδικα. Έχουμε περάσει πολύ δύσκολα αλλά δεν κάνουμε πίσω», συμπλήρωσε ο κύριος Κονδύλης.

«Επίσης η ΕΤΑΔ μας είπε ότι κακώς δεν θέλει ο δήμος Αλίμου τις αυθαίρετες κατασκευές που έχει κάνει η επιχείρηση του ομίλου Σταθοκωστόπουλου, υποστηρίζοντας ότι αυγατίζει τη δημόσια περιουσία. Ωστόσο η ΕΤΑΔ έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Δεν μπορεί να έρχεται μία τέτοια εταιρεία με το ιδιαίτερο status και το ιδιαίτερο χαρτοφυλάκιο που έχει και να λέει πως ό,τι παράπηγμα φτιάχνει μέσα στην παραλία ο κάθε επιχειρηματίας, το αποδέχεται», σημείωσε ο κύριος Κονδύλης.

«Η συμφωνημένη χρήση δεν ήταν για νυχτερινό κλαμπ»

Μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αλίμου υποστήριξε στη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου ότι γινόταν κακή χρήση του χώρου από πλευράς ανάπτυξης χρήσης. «Η συμφωνημένη χρήση ήταν για αναψυκτήριο και όχι για νυχτερινό κλαμπ. Το νυχτερινό κλαμπ έχει ειδικούς όρους που λειτουργεί. Ωστόσο το συγκεκριμένο κατάστημα (Penarrubia) διοργάνωνε οχληρά πάρτι στον δημόσιο χώρο που είχε καταλάβει, ξεσήκωνε και ενοχλούσε τον κόσμο έως τα ξημερώματα και αυτός που δεχόταν τις ύβρεις και τις διαμαρτυρίες την επόμενη μέρα ήταν ο δήμαρχος. Οι διαδικασίες που κάναμε ήταν όλες νόμιμες. Ο επιχειρηματίας στράφηκε με ασφαλιστικά μέτρα κατά του δήμου και τα έχασε».

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος, η διοίκηση του δήμου οδηγήθηκε στην καταγγελία της σύμβασης, ζητώντας από τον επιχειρηματία να εγκαταλείψει την έκταση και να παραδώσει τα καταστήματα. «Ο επιχειρηματίας ζήτησε να ακυρωθεί η απόφαση του δήμου περί καταγγελίας. Προσέφυγε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία προστατεύει τον επιχειρηματία και με μία προκλητική απόφαση (40278 του 2024), ακυρώνει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου περί καταγγελίας της σύμβασης, λέγοντας ουσιαστικά ότι ο επιχειρηματίας θα συνεχίσει να βρίσκεται στον συγκεκριμένο χώρο», είπε ο κύριος Κονδύλης.

Τι αναφέρει ο δήμαρχος για την ΕΤΑΔ

Σε ό,τι αφορά την ΕΤΑΔ ο κύριος Κονδύλης είπε ότι η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου μετά την απόφαση λύσης της σύμβασης μεταξύ των δύο πλευρών, ξεκίνησε να υπερασπίζεται τον επιχειρηματία. «Λειτουργούν κάποιοι στην ΕΤΑΔ λες και είναι το λογιστικό γραφείο της επιχείρησης. Ισχυρίζεται εν προκειμένω η ΕΤΑΔ ότι δεν ισχύει η υπογραφείσα σύμβαση επέκτασης της παραχώρησης με τον δήμο του 2017, γιατί δεν έχει περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Πεποίθησή μου όμως είναι ότι η ΕΤΑΔ δεν μπορεί να ισχυριστεί το λάθος της για να απαλλαγεί από την ευθύνη της, γιατί πρόκειται για δικό της σφάλμα σε αυτή την περίπτωση».

Παράλληλα ο δήμαρχος ανέφερε πως «Ισχυρίζεται η ΕΤΑΔ ότι δεν μας έχει παραδοθεί το παραλιακό μέτωπο. Από το 1988 που είχαν δώσει τα κλειδιά στον τότε δήμαρχο Γαβριέλη Ξένο έως σήμερα, επέχει ζήτημα ότι δεν έχουμε παραλάβει την παραλία. Απαντάμε ότι δεν χρειάζεται να μας την ξαναπαναραδώσουν γιατί μας την παρέδωσαν ήδη το 1988. Εμείς δεν την ξαναχτίσαμε από την αρχή και γκρεμίσαμε την προβλήτα; Ισχυρίζεται η ΕΤΑΔ ότι δεν πληρώνουμε το ποσό που οφείλουμε προς αυτήν. Ωστόσο η εταιρεία του κυρίου Σταθοκωστόπουλου αντί να δίνει σε εμάς τα οφειλόμενα, τα δίνει στην ΕΤΑΔ και επομένως η ΕΤΑΔ εισπράττει το συμφωνημένο μίσθωμα που θα έπρεπε να εισπράττει ο δήμος».

Η διαλυτική αίρεση με την ΕΤΑΔ

Ένα ακόμα ζήτημα αποτελεί η διαλυτική αίρεση που είχε υπογραφεί μεταξύ δήμου Αλίμου και ΕΤΑΔ στη σύμβαση παραχώρησης της παραλίας, η οποία όριζε ότι σε περίπτωση που δεν παραδιδόταν από πλευράς του δήμου, μελέτη διαμόρφωσης ζωνών για το παραλιακό μέτωπο σε διάστημα τετραετίας, τότε ο δήμος έχανε την παραχώρηση.

Σύμφωνα με τον κύριο Κονδύλη το 2016 συμφωνήθηκε μεταξύ δήμων Γλυφάδας, Αλίμου και 3Β να τους παραχωρηθούν προς ανάδειξη τα παραλιακά ακίνητα για να συμμετάσχουν οι δήμοι στη γενικότερη ανάπτυξη και αναβάθμιση της Νότιας Αθήνας με επενδύσεις στη Μαρίνα Βουλιαγμένης, τα Αστέρια, τη Γλυφάδα κλπ. «Στον δήμο μας υπάγονται τέσσερις ιδιοκτησίες της ΕΤΑΔ κατά μήκος της παραλίας Αλίμου. Προς τον δήμο Αλίμου έγινε το 2017 η παράδοση του πρώτου τμήματος, της έκτασης στον Ζέφυρο (εκεί που βρίσκονται τα Penarrubia και Μαριδάκι). Ωστόσο για τις υπόλοιπες ιδιοκτησίες δεν έχει υπογράψει η ΕΤΑΔ ούτως ώστε να μας τις παραχωρήσει. Όλα αυτά τα χρόνια ενοχλούσαμε την ΕΤΑΔ με διάφορους τρόπους, προκειμένου να ολοκληρώσει την παραχώρηση. Ζητούσαμε να μας παραχωρήσει και τα τέσσερα παραλιακά ακίνητα για να προβούμε σε ενιαία ανάπλαση, κάνοντας σχετική μελέτη. Για να γίνει η μελέτη έπρεπε να μας παραχωρηθούν τα ακίνητα. Μάλιστα περιγράφαμε τι ακριβώς θέλουμε να κάνουμε. Δηλαδή να φτιάξουμε την πεζογέφυρα, να επισκευάσουμε την τρύπα που είχε δημιουργηθεί κατά την κατάρρευση της προβλήτας στην παραλιακή ζώνη Αλίμου καθώς και τον θερινό κινηματογράφο. Αυτά που έπρεπε να κάνουμε, τα έχουμε κάνει. Για την περαιτέρω ανάπλαση και κατάθεση της σχετικής μελέτης, προϋπόθεση ήταν να πάρουμε και τα τέσσερα ακίνητα του παραλιακού μετώπου και όχι μόνο τα δύο από τα τέσσερα. Επομένως δεν υφίσταται περίπτωση εκπλήρωσης της διαλυτικής αίρεσης».

Τι υποστηρίζει ο όμιλος Σταθοκωστόπουλου

Ο όμιλος Σταθοκωστόπουλου, ο οποίος ανέφερε ότι το 1996 ανέλαβε την έκταση στην παραλία του Αλίμου όπου βρισκόταν επισημαίνοντας ότι η επιχείρηση Ανάπλαση Παραλίας Αλίμου ΕΠΕ, συμφερόντων του ομίλου Σταθοκωστόπουλου, παρανομεί. «Τι μας λέει δηλαδή η ΕΤΑΔ, ότι ολόκληρη η παραλία από την Ποσειδώνος και κάτω είναι ιδιωτική; Η κοινοχρησία του χώρου προκύπτει από το προεδρικό διάταγμα του 2004 που περιγράφει ότι απαγορεύονται οι περιφράξεις και ότι επιτρέπεται η πρόσβαση των πολιτών. Αρχίζει μία μεγάλη υπόθεση, αντίστοιχη με αυτήν που ξεκίνησε για τα ψηλά κτίρια και τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό. Να μου το θυμηθείτε. Ήδη ενόψει του δικαστηρίου του Σεπτεμβρίου με την ΕΤΑΔ, έχω δώσει την εντολή στη νομική υπηρεσία να προσκαλέσει όλους τους δήμους στη δίκη από το Φάληρο έως το Σούνιο για να δούμε εάν ο χώρος της παραλίας Αλίμου είναι κοινόχρηστος ή όχι. Οι δήμοι Καλλιθέας και Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης θα μας υποστηρίξουν. Δεν ξέρω αν έχουν καταλάβει στην ΕΤΑΔ τι μέτωπο πάνε να ανοίξουν, ισχυριζόμενοι κάποιοι εγκέφαλοι ότι η παραλία είναι ιδιωτικός χώρος», είπε μεταξύ άλλων ο Ανδρέας Κονδύλης.

Ανδρέας Κονδύλης: Η συμπεριφορά του μισθωτή γινόταν ολοένα και πιο παραβατική.  Σύμφωνα με τα λεγόμενα του δημάρχου, το δημοτικό συμβούλιο και το δημοτικό συμβούλιο της ΑΔΗΠΑΛ (Αξιοποίηση Δημοτικής Περιουσίας Αλίμου) έλαβαν την απόφαση να καταγγείλουν τη σύμβαση με την εταιρεία Ανάπλαση Παραλίας Αλίμου ΕΠΕ του ομίλου Σταθοκωστόπουλου «προκειμένου να απεμπλακούν από μία συμβατική σχέση που έχει εξελιχθεί όλως ανώμαλα». Όπως ανέφερε ο κύριος Κονδύλης, η συμπεριφορά του μισθωτή γινόταν ολοένα και χειρότερη, ολοένα και πιο παραβατική, «καθώς αθετούσε τις συμβατικές του υποχρεώσεις με αποτέλεσμα να ανταλλάσσουμε εξώδικα από το 2017 και να φτάσουμε πέρυσι και φέτος με δύο αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, να οδηγηθούμε στη λύση της σύμβασης».

Οι λόγοι που επικαλέστηκε μεταξύ άλλων ο Ανδρέας Κονδύλης την απόφαση λύσης της σύμβασης είναι ότι κατά τον ίδιο ο όμιλος Σταθοκωστόπουλου παραβιάζει την υποχρέωση να φροντίζει και να φυλάσσει το παραλιακό μέτωπο. Οι εργασίες, όπως είπε, ανέρχονται σε οικονομική υποχρέωση 120.000 ευρώ τον χρόνο, ισχυριζόμενος ότι ο μισθωτής δεν τις υλοποιεί. «Δεύτερον ο ανάδοχος κάνει κακή χρήση του μίσθιου. Η συμφωνία ήταν να παραλάβει τον χώρο του παραλιακού μετώπου και να υλοποιήσει εργασίες διαμόρφωσης όπως φυτεύσεις κλπ. Στη συνέχεια θα κρατούσε τα δύο καταστήματα -Penarrubia και Μαριδάκι- και θα απέδιδε το ενοίκιο, ενώ θα δαπανούσε 120.000 ευρώ ετησίως για τη συντήρηση του χώρου όπως υποχρεούται. Αυτό που κάνει είναι να καταλαμβάνει επιπλέον χώρους από αυτούς που του έχουν παραχωρηθεί. Το κατάστημα ενώ δικαιούται 670 τ.μ. είχε φτάσει να καταλαμβάνει 2.070 τετραγωνικά μέτρα. Πλήρωνε και κάποια μέτρα στην ΕΤΑΔ και έκανε κατάληψη δημοτικού χώρου στο Penarrubia. Αντίστοιχα έκανε κατάληψη στο Μαριδάκι και στο παραλιακό πάρκινγκ και εισέπραττε χρήματα από τον κοινόχρηστο χώρο, παρά το γεγονός ότι δεν δικαιούνταν να εισπράττει χρήματα και να παραλαμβάνει κλειδιά. Ανακαταλάβαμε τον χώρο του πάρκινγκ. Ταυτόχρονα η ίδια επιχείρηση κατέστρεφε το πράσινο και τη διαμόρφωση που είχε φτιαχτεί».

«Η επιχείρηση είχε δυσανεξία στους ελέγχους και την επιβολή κυρώσεων. Με αποτέλεσμα να δεχτούμε εξώδικα. Έχουμε περάσει πολύ δύσκολα αλλά δεν κάνουμε πίσω», συμπλήρωσε ο κύριος Κονδύλης.

«Επίσης η ΕΤΑΔ μας είπε ότι κακώς δεν θέλει ο δήμος Αλίμου τις αυθαίρετες κατασκευές που έχει κάνει η επιχείρηση του ομίλου Σταθοκωστόπουλου, υποστηρίζοντας ότι αυγατίζει τη δημόσια περιουσία. Ωστόσο η ΕΤΑΔ έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Δεν μπορεί να έρχεται μία τέτοια εταιρεία με το ιδιαίτερο status και το ιδιαίτερο χαρτοφυλάκιο που έχει και να λέει πως ό,τι παράπηγμα φτιάχνει μέσα στην παραλία ο κάθε επιχειρηματίας, το αποδέχεται», σημείωσε ο κύριος Κονδύλης.

«Η συμφωνημένη χρήση δεν ήταν για νυχτερινό κλαμπ»

Μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αλίμου υποστήριξε στη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου ότι γινόταν κακή χρήση του χώρου από πλευράς ανάπτυξης χρήσης. «Η συμφωνημένη χρήση ήταν για αναψυκτήριο και όχι για νυχτερινό κλαμπ. Το νυχτερινό κλαμπ έχει ειδικούς όρους που λειτουργεί. Ωστόσο το συγκεκριμένο κατάστημα (Penarrubia) διοργάνωνε οχληρά πάρτι στον δημόσιο χώρο που είχε καταλάβει, ξεσήκωνε και ενοχλούσε τον κόσμο έως τα ξημερώματα και αυτός που δεχόταν τις ύβρεις και τις διαμαρτυρίες την επόμενη μέρα ήταν ο δήμαρχος. […]Οι διαδικασίες που κάναμε ήταν όλες νόμιμες. […] Ο επιχειρηματίας στράφηκε με ασφαλιστικά μέτρα κατά του δήμου και τα έχασε».

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος, η διοίκηση του δήμου οδηγήθηκε στην καταγγελία της σύμβασης, ζητώντας από τον επιχειρηματία να εγκαταλείψει την έκταση και να παραδώσει τα καταστήματα. «Ο επιχειρηματίας ζήτησε να ακυρωθεί η απόφαση του δήμου περί καταγγελίας. Προσέφυγε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία προστατεύει τον επιχειρηματία και με μία προκλητική απόφαση (40278 του 2024), ακυρώνει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου περί καταγγελίας της σύμβασης, λέγοντας ουσιαστικά ότι ο επιχειρηματίας θα συνεχίσει να βρίσκεται στον συγκεκριμένο χώρο», είπε ο κύριος Κονδύλης.

Τι αναφέρει ο δήμαρχος για την ΕΤΑΔ

Σε ό,τι αφορά την ΕΤΑΔ ο κύριος Κονδύλης είπε ότι η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου μετά την απόφαση λύσης της σύμβασης μεταξύ των δύο πλευρών, ξεκίνησε να υπερασπίζεται τον επιχειρηματία. «Λειτουργούν κάποιοι στην ΕΤΑΔ λες και είναι το λογιστικό γραφείο της επιχείρησης. Ισχυρίζεται εν προκειμένω η ΕΤΑΔ ότι δεν ισχύει η υπογραφείσα σύμβαση επέκτασης της παραχώρησης με τον δήμο του 2017, γιατί δεν έχει περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Πεποίθησή μου όμως είναι ότι η ΕΤΑΔ δεν μπορεί να ισχυριστεί το λάθος της για να απαλλαγεί από την ευθύνη της, γιατί πρόκειται για δικό της σφάλμα σε αυτή την περίπτωση».

Παράλληλα ο δήμαρχος ανέφερε πως «Ισχυρίζεται η ΕΤΑΔ ότι δεν μας έχει παραδοθεί το παραλιακό μέτωπο. Από το 1988 που είχαν δώσει τα κλειδιά στον τότε δήμαρχο Γαβριέλη Ξένο έως σήμερα, επέχει ζήτημα ότι δεν έχουμε παραλάβει την παραλία. Απαντάμε ότι δεν χρειάζεται να μας την ξαναπαναραδώσουν γιατί μας την παρέδωσαν ήδη το 1988. Εμείς δεν την ξαναχτίσαμε από την αρχή και γκρεμίσαμε την προβλήτα; Ισχυρίζεται η ΕΤΑΔ ότι δεν πληρώνουμε το ποσό που οφείλουμε προς αυτήν. Ωστόσο η εταιρεία του κυρίου Σταθοκωστόπουλου αντί να δίνει σε εμάς τα οφειλόμενα, τα δίνει στην ΕΤΑΔ και επομένως η ΕΤΑΔ εισπράττει το συμφωνημένο μίσθωμα που θα έπρεπε να εισπράττει ο δήμος».

Η διαλυτική αίρεση με την ΕΤΑΔ

Ένα ακόμα ζήτημα αποτελεί η διαλυτική αίρεση που είχε υπογραφεί μεταξύ δήμου Αλίμου και ΕΤΑΔ στη σύμβαση παραχώρησης της παραλίας, η οποία όριζε ότι σε περίπτωση που δεν παραδιδόταν από πλευράς του δήμου, μελέτη διαμόρφωσης ζωνών για το παραλιακό μέτωπο σε διάστημα τετραετίας, τότε ο δήμος έχανε την παραχώρηση.

Σύμφωνα με τον κύριο Κονδύλη το 2016 συμφωνήθηκε μεταξύ δήμων Γλυφάδας, Αλίμου και 3Β να τους παραχωρηθούν προς ανάδειξη τα παραλιακά ακίνητα για να συμμετάσχουν οι δήμοι στη γενικότερη ανάπτυξη και αναβάθμιση της Νότιας Αθήνας με επενδύσεις στη Μαρίνα Βουλιαγμένης, τα Αστέρια, τη Γλυφάδα κλπ. «Στον δήμο μας υπάγονται τέσσερις ιδιοκτησίες της ΕΤΑΔ κατά μήκος της παραλίας Αλίμου. Προς τον δήμο Αλίμου έγινε το 2017 η παράδοση του πρώτου τμήματος, της έκτασης στον Ζέφυρο (εκεί που βρίσκονται τα Penarrubia και Μαριδάκι). Ωστόσο για τις υπόλοιπες ιδιοκτησίες δεν έχει υπογράψει η ΕΤΑΔ ούτως ώστε να μας τις παραχωρήσει. Όλα αυτά τα χρόνια ενοχλούσαμε την ΕΤΑΔ με διάφορους τρόπους, προκειμένου να ολοκληρώσει την παραχώρηση. Ζητούσαμε να μας παραχωρήσει και τα τέσσερα παραλιακά ακίνητα για να προβούμε σε ενιαία ανάπλαση, κάνοντας σχετική μελέτη. Για να γίνει η μελέτη έπρεπε να μας παραχωρηθούν τα ακίνητα. Μάλιστα περιγράφαμε τι ακριβώς θέλουμε να κάνουμε. Δηλαδή να φτιάξουμε την πεζογέφυρα, να επισκευάσουμε την τρύπα που είχε δημιουργηθεί κατά την κατάρρευση της προβλήτας στην παραλιακή ζώνη Αλίμου καθώς και τον θερινό κινηματογράφο. Αυτά που έπρεπε να κάνουμε, τα έχουμε κάνει. Για την περαιτέρω ανάπλαση και κατάθεση της σχετικής μελέτης, προϋπόθεση ήταν να πάρουμε και τα τέσσερα ακίνητα του παραλιακού μετώπου και όχι μόνο τα δύο από τα τέσσερα. Επομένως δεν υφίσταται περίπτωση εκπλήρωσης της διαλυτικής αίρεσης».

Τι υποστηρίζει η πλευρά του ομίλου Σταθοκωστόπουλου

Το NouPou απευθύνθηκε επίσης στον όμιλο Σταθοκωστόπουλου, ο οποίος ανέφετε ότι το 1996 ανέλαβε την έκταση στην παραλία του Αλίμου όπου βρισκόταν τότε το Ribas, επί εποχής δημάρχου Αργύρη Αργυρίου. Σε μία περιοχή που, όπως υποστηρίζουν, ήταν πλήρως εγκαταλειμμένη. «Το πρώην Ελλάδος Εικόνες και τωρινό Μαριδάκι δημιουργήθηκαν από εμάς. Το παλιό Όστρια (σημερινό Penarrubia), αναλάβαμε να το κατασκευάσουμε ενώ βρισκόταν στα μπετά. Και μετά χτίστηκε το Ελλάδος Εικόνες. Δεν είχε χρήματα ο δήμος για την κατασκευή των συγκεκριμένων χώρων και τα χτίσαμε εμείς. Δημιουργήσαμε την παιδική χαρά και χώρους πρασίνου, τους οποίους συνεχίζουμε να συντηρούμε έως και σήμερα. Στο πλαίσιο της δημοπράτησης, συμβατική μας υποχρέωση αποτελούσε ότι πρέπει να δαπανούμε 120.000 ευρώ τον χρόνο για τη συντήρηση και τον καλλωπισμό της έκτασης και να μας παρέχει ύδρευση ο δήμος. Όλα αυτά τα χρόνια δεν είχαμε προβλήματα με τους δημάρχους Αργυρίου, Αλούκο, Μαντζουράνη και Ορφανό. Όταν επεκτείναμε τα μαγαζιά μας, έγιναν με τη σύμφωνη γνώμη του δήμου και με άδεια λειτουργίας από όλους τους δημάρχους καθώς και από τον κύριο Κονδύλη. Το 2015 πέρασε νόμος του κράτους και βάσει αυτού λάβαμε παράταση για 10 χρόνια στη μίσθωση της έκτασης, ενώ εκδόθηκαν νέες άδειες λειτουργίας από τη διοίκηση Κονδύλη για τη λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, και ενώ είχαν ήδη γίνει επεκτάσεις στα μαγαζιά μας».

«Το 2020 ο κύριος Κονδύλης ξεκίνησε πόλεμο εναντίον μας. Από πλευράς μας πληρώνουμε κανονικά όσα οφείλουμε. Αυτά που δεν καταβάλαμε ήταν τα πρόστιμα του δήμου εναντίον μας, καθώς ήταν όλα παράνομα και γι’ αυτό προσφύγαμε στη δικαιοσύνη. Η διοίκηση Κονδύλη μας έχει επιβάλλει διαδοχικά πρόστιμα και εμείς προσφύγαμε στη δικαιοσύνη για να τα προσβάλλουμε. Ωστόσο αυτό που παρατηρείται στην παραλία του Αλίμου είναι ότι για ανάλογου χαρακτήρα άδειες καταστημάτων με τις δικές μας, υφίσταται διαφορετική μεταχείριση. Εκτός των άλλων, το 2022 δεχτήκαμε καταγγελία από τον δήμαρχο, όπου μας ζητούσε να πληρώσουμε 15 εκατομμύρια ως πρόστιμο για πολεοδομικές παραβάσεις που επικαλούνταν, με τον δήμο να προσφεύγει στο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αυθαιρεσιών (ΣΥΠΟΘΑ). Ο δήμος έχασε τις δίκες που ακολούθησαν και η δικαιοσύνη αποφάσισε ότι τα πρόστιμα εναντίον μας ήταν παράνομα».

Κατά τον όμιλο Σταθοκωστόπουλου ο δήμαρχος Αλίμου επικαλείται ότι «δήθεν δεν τηρούμε τις υποχρεώσεις μας, ενώ εμείς τις τηρούμε στο ακέραιο και δεν έχουμε καμία εκκρεμή υποχρέωση σε κανέναν δήμο στις περιοχές όπου δραστηριοποιούμαστε. Για παράδειγμα, στο δήμο Αθηναίων έχουμε παρουσία τα τελευταία 50 χρόνια και δεν αντιμετωπίσαμε ποτέ πρόβλημα».

«Ο χώρος πάρκινγκ δεν ήταν κοινόχρηστος αλλά τουριστικό δημόσιο κτήμα»

Αναφορικά με τον χώρο στάθμευσης στην παραλία Αλίμου, τον οποίο ο δήμος ανακατέλαβε, ο όμιλος Σταθοκωστόπουλου επισημαίνει ότι δεν ήταν κοινόχρηστος αλλά τουριστικό δημόσιο κτήμα. «Όταν λαμβάνεις μία μίσθωση έχει και ένα σχέδιο. Κατάστημα χωρίς χώρο στάθμευσης δεν υπάρχει. Ο δήμαρχος παρανόμως μας πήρε τον χώρο στάθμευσης. Ωστόσο ο προκάτοχος της ΕΤΑΔ στη διαχείριση των ακινήτων, ο ΕΟΤ, μας είχε παραχωρήσει το 1999 τη συγκεκριμένη ιδιοκτησία, συμπεριλαμβανομένου του χώρου στάθμευσης. Επιπλέον, ενώ πληρώναμε τα τέλη κατάληψης δημοσίου χώρου και ενώ υπάρχει σύμβαση βάσει της οποίας ο δήμος θα έπρεπε να καταβάλει το 20,75% των εσόδων από τη μεταξύ μας μίσθωση, προς την ΕΤΑΔ, από το 2017 έως και σήμερα δεν έχει πληρώσει τίποτα».

«Καμία σύμβαση μεταξύ δήμου και ΕΤΑΔ για την παραχώρηση της παραλίας»

«Ο δήμος μας επιβάλλει πρόστιμα, τα οποία δεν θα εισπράξει ποτέ γιατί είναι παράνομα. Εκτός των άλλων, από το 2017 δεν έχει συνάψει σύμβαση με την ΕΤΑΔ για την παραχώρηση της παραλίας Αλίμου. Έτσι, ενώ η ΕΤΑΔ ζήτησε στον κύριο Κονδύλη να υπογράψει τη σύμβαση για τα 36 στρέμματα της ιδιοκτησίας της στην παραλία Αλίμου στα οποία στεγαζόμαστε, ο δήμαρχος διαφώνησε και δεν υπέγραψε. Επομένως αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται καμία σύμβαση μεταξύ του δήμου Αλίμου και της ΕΤΑΔ για την παραχώρηση της παραλίας καθότι υφίσταται διαλυτική αίρεση, βάσει της οποίας έχει λυθεί η μεταξύ τους σύμβαση.

το Ribas, επί εποχής δημάρχου Αργύρη Αργυρίου. Σε μία περιοχή που, όπως υποστηρίζουν, ήταν πλήρως εγκαταλειμμένη. «Το πρώην Ελλάδος Εικόνες και τωρινό Μαριδάκι δημιουργήθηκαν από εμάς. Το παλιό Όστρια (σημερινό Penarrubia), αναλάβαμε να το κατασκευάσουμε ενώ βρισκόταν στα μπετά. Και μετά χτίστηκε το Ελλάδος Εικόνες. Δεν είχε χρήματα ο δήμος για την κατασκευή των συγκεκριμένων χώρων και τα χτίσαμε εμείς. Δημιουργήσαμε την παιδική χαρά και χώρους πρασίνου, τους οποίους συνεχίζουμε να συντηρούμε έως και σήμερα. Στο πλαίσιο της δημοπράτησης, συμβατική μας υποχρέωση αποτελούσε ότι πρέπει να δαπανούμε 120.000 ευρώ τον χρόνο για τη συντήρηση και τον καλλωπισμό της έκτασης και να μας παρέχει ύδρευση ο δήμος. Όλα αυτά τα χρόνια δεν είχαμε προβλήματα με τους δημάρχους Αργυρίου, Αλούκο, Μαντζουράνη και Ορφανό. Όταν επεκτείναμε τα μαγαζιά μας, έγιναν με τη σύμφωνη γνώμη του δήμου και με άδεια λειτουργίας από όλους τους δημάρχους καθώς και από τον κύριο Κονδύλη. Το 2015 πέρασε νόμος του κράτους και βάσει αυτού λάβαμε παράταση για 10 χρόνια στη μίσθωση της έκτασης, ενώ εκδόθηκαν νέες άδειες λειτουργίας από τη διοίκηση Κονδύλη για τη λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, και ενώ είχαν ήδη γίνει επεκτάσεις στα μαγαζιά μας».

«Το 2020 ο κύριος Κονδύλης ξεκίνησε πόλεμο εναντίον μας. Από πλευράς μας πληρώνουμε κανονικά όσα οφείλουμε. Αυτά που δεν καταβάλαμε ήταν τα πρόστιμα του δήμου εναντίον μας, καθώς ήταν όλα παράνομα και γι’ αυτό προσφύγαμε στη δικαιοσύνη. Η διοίκηση Κονδύλη μας έχει επιβάλλει διαδοχικά πρόστιμα και εμείς προσφύγαμε στη δικαιοσύνη για να τα προσβάλλουμε. Ωστόσο αυτό που παρατηρείται στην παραλία του Αλίμου είναι ότι για ανάλογου χαρακτήρα άδειες καταστημάτων με τις δικές μας, υφίσταται διαφορετική μεταχείριση. Εκτός των άλλων, το 2022 δεχτήκαμε καταγγελία από τον δήμαρχο, όπου μας ζητούσε να πληρώσουμε 15 εκατομμύρια ως πρόστιμο για πολεοδομικές παραβάσεις που επικαλούνταν, με τον δήμο να προσφεύγει στο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αυθαιρεσιών (ΣΥΠΟΘΑ). Ο δήμος έχασε τις δίκες που ακολούθησαν και η δικαιοσύνη αποφάσισε ότι τα πρόστιμα εναντίον μας ήταν παράνομα».

Κατά τον όμιλο Σταθοκωστόπουλου ο δήμαρχος Αλίμου επικαλείται ότι «δήθεν δεν τηρούμε τις υποχρεώσεις μας, ενώ εμείς τις τηρούμε στο ακέραιο και δεν έχουμε καμία εκκρεμή υποχρέωση σε κανέναν δήμο στις περιοχές όπου δραστηριοποιούμαστε. Για παράδειγμα, στο δήμο Αθηναίων έχουμε παρουσία τα τελευταία 50 χρόνια και δεν αντιμετωπίσαμε ποτέ πρόβλημα».

«Ο χώρος πάρκινγκ δεν ήταν κοινόχρηστος αλλά τουριστικό δημόσιο κτήμα»

Αναφορικά με τον χώρο στάθμευσης στην παραλία Αλίμου, τον οποίο ο δήμος ανακατέλαβε, ο όμιλος Σταθοκωστόπουλου επισημαίνει ότι δεν ήταν κοινόχρηστος αλλά τουριστικό δημόσιο κτήμα. «Όταν λαμβάνεις μία μίσθωση έχει και ένα σχέδιο. Κατάστημα χωρίς χώρο στάθμευσης δεν υπάρχει. Ο δήμαρχος παρανόμως μας πήρε τον χώρο στάθμευσης. Ωστόσο ο προκάτοχος της ΕΤΑΔ στη διαχείριση των ακινήτων, ο ΕΟΤ, μας είχε παραχωρήσει το 1999 τη συγκεκριμένη ιδιοκτησία, συμπεριλαμβανομένου του χώρου στάθμευσης. Επιπλέον, ενώ πληρώναμε τα τέλη κατάληψης δημοσίου χώρου και ενώ υπάρχει σύμβαση βάσει της οποίας ο δήμος θα έπρεπε να καταβάλει το 20,75% των εσόδων από τη μεταξύ μας μίσθωση, προς την ΕΤΑΔ, από το 2017 έως και σήμερα δεν έχει πληρώσει τίποτα».

«Καμία σύμβαση μεταξύ δήμου και ΕΤΑΔ για την παραχώρηση της παραλίας»

«Ο δήμος μας επιβάλλει πρόστιμα, τα οποία δεν θα εισπράξει ποτέ γιατί είναι παράνομα. Εκτός των άλλων, από το 2017 δεν έχει συνάψει σύμβαση με την ΕΤΑΔ για την παραχώρηση της παραλίας Αλίμου. Έτσι, ενώ η ΕΤΑΔ ζήτησε στον κύριο Κονδύλη να υπογράψει τη σύμβαση για τα 36 στρέμματα της ιδιοκτησίας της στην παραλία Αλίμου στα οποία στεγαζόμαστε, ο δήμαρχος διαφώνησε και δεν υπέγραψε. Επομένως αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται καμία σύμβαση μεταξύ του δήμου Αλίμου και της ΕΤΑΔ για την παραχώρηση της παραλίας καθότι υφίσταται διαλυτική αίρεση, βάσει της οποίας έχει λυθεί η μεταξύ τους σύμβαση».

Πηγή: www.noupou.gr, Γιώργος Λαμπίρης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ