Διαφοροποιείται η Εκκλησία της Κρήτης για τον εορτασμό του Πάσχα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 21 Απριλίου 2021

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΛΛΑΔΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ,

Την τέλεση των ιερών λειτουργιών εντός των εκκλησιών με τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων, αλλά και Ανάσταση κανονικά στις 12 τα μεσάνυχτα εισηγείται, μεταξύ άλλων, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης για το Πάσχα, με επιστολή της στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επιστολή, προτείνεται για τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Εβδομάδα της Διακαινησίμου η παρουσία πιστών μέσα στις εκκλησίες, με αναλογία ενός ατόμου ανά 20 τ.μ., υποχρεωτική χρήση μάσκας.
Επιπλέον, η εκκλησία της Κρήτης εισηγείται:
* Αλλαγή ωραρίου και παράταση έως τις 23:00 το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης και Μεγάλης Παρασκευής και έως τις 2 τα ξημερώματα το Μεγάλο Σάββατο, ώστε οι πιστοί να συμμετάσχουν στην Ανάσταση και τις ιερές ακολουθίες που ακολουθούν.
* Περικοπή του Επιταφίου μόνο γύρω από τους ναούς, χωρίς την καθιερωμένη λιτάνευση στις ενορίες.
* Πραγματοποίηση διπλών λειτουργιών, όπου είναι απαραίτητο, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός.
* Χρήση μεγαφώνων για τους εξωτερικούς χώρους με τήρηση πάντα των ενδεδειγμένων αποστάσεων.
* Διενέργεια εβδομαδιαίων τεστ στους κληρικούς, τους ιεροψάλτες, εκκλησιαστικούς συμβούλους και συνεργάτες των Ιερών Ναών.
Υπενθυμίζεται πως η απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ήταν να γίνει η Ανάσταση στις 21:00, με πιστούς στο προαύλιο των ιερών ναών.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας το Μεγάλο Σάββατο και μόνο αναμένεται να ξεκινήσει στις 22:30 και όχι στις 21:00 όπως θα ισχύει για όλες τις άλλες μέρες.
Πηγή: Sputniknews