Δερμιτζάκης: Πότε θα «πιάσουμε» την ανοσία της αγέλης

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 29 Απριλίου 2021

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , ,

Δεν έχει νόημα να υπάρχουν ακόμα τα sms

Την εκτίμησή του ότι μέσα στον Ιούνιο θα πέσουν τα κρούσματα κάτω από τα 1.000 και θα επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης μέσα στο καλοκαίρι, εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής, Μανώλης Δερμιτζάκης.
Ο καθηγητής Γενετικής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επισήμανε ότι υπάρχει μία «σταθερή, αργή βέβαια, μείωση», συμπληρώνοντας ότι «δεν είμαστε σε μία απελπιστική κατάσταση».
«Φαίνεται ότι βοήθησε το προσεκτικό άνοιγμα δραστηριοτήτων και η αλλαγή ψυχολογίας, αλλά θέλει προσοχή στο πώς θα εξελιχθεί αυτό το άνοιγμα» προειδοποίησε ο καθηγητής, λέγοντας ότι κάθε άνοιγμα δραστηριότητας πρέπει να γίνεται προσεκτικά, «να μην βιαστούμε να τα ανοίξουμε όλα».
Ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε ότι μετά τις αρχές Ιουνίου εκτιμά πως θα πέσουν τα κρούσματα κάτω από 1.000 και ότι θα επιτευχθεί ανοσία της αγέλης το καλοκαίρι.
«Μετά τις αρχές Ιουνίου πιστεύω ότι θα πέσουμε κάτω από τα 1.000 κρούσματα. Ωστόσο, δεν υπάρχει αριθμός πέρα από τον οποίο χαλαρώνουμε γενικά. Για να μπούμε σε ένα είδος κανονικότητας όπως του 2019, θα πρέπει τα κρούσματα να είναι πάρα πολύ λίγα και να ξέρουμε ότι έχουμε μια αρκετά μεγάλη προστασία στον πληθυσμό από τους εμβολιασμούς. Δηλαδή να έχουμε και την ασπίδα και την πραγματοποίηση του αποτελέσματος αυτής της ασπίδας. Αυτή τη στιγμή δεν το έχουμε. Και να πάμε κάτω από τα 1.000, δεν σημαίνει ότι θα χαλαρώσουμε πάρα πολύ, απλώς έχουμε δυνατότητα να χαλαρώσουμε περισσότερο».
Σύμφωνα με τον καθηγητή, πρέπει να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί -όσο αυτό γίνεται με βάση την διαθεσιμότητα-, αλλά χωρίς βιασύνη. «Φοβάμαι μία παρατεταμένη επιπεδοποίηση σε υψηλό αριθμό κρουσμάτων. Αυτό θα σημαίνει ότι η πιθανότητα μόλυνσης είναι αρκετά υψηλή», συμπλήρωσε.
Χωρίς μάσκες και χωρίς SMS
Αναφορικά με τη χρήση των SMS, τόνισε ότι δεν υπάρχει κάποιο νόημα να υπάρχουν ακόμα.
«Νομίζω πια δεν έχει νόημα. Κάποτε είχε και μια έννοια εγρήγορσης του πολίτη ώστε να μην βγαίνει «για να βγαίνει», αλλά εφόσον μπορεί να στέλνει κάποιος 15 μηνύματα, δεν έχει πια πρακτικό νόημα όπως στην πρώτη φάση πέρυσι τον Μάρτιο».
Ο κ. Δερμιτζάκης, σχετικά με την υποχρέωση της χρήσης μάσκας, τόνισε πως «θα μπορούσαμε να συζητάμε για τη μη χρήση μάσκας σε έναν χώρο με άτομα που έχουν εμβολιαστεί».
«Τώρα πια ο εμβολιασμός έχει ανοίξει σχεδόν για όλες τις ηλικιακές ομάδες, σύντομα και για όσους είναι σε ηλικία 20-30, επομένως το να δοθεί ένα ρεαλιστικό κίνητρο, η δυνατότητα να είναι όλοι οι εμβολιασμένοι σε έναν κλειστό χώρο, είναι «δώρο» των εμβολίων. Να τους επιτρέψουμε να μην φοράνε μάσκα επειδή έχουν εμβολιαστεί και προστατεύουν τον εαυτό τους και τους άλλους. Άλλωστε το CDC στις ΗΠΑ έχει κάνει ήδη παρόμοιες συστάσεις».
Τα «όπλα» του καλοκαιριού
Ο καθηγητής επισήμανε ότι φέτος το καλοκαίρι μπορεί να ξεκινάμε με πολύ περισσότερα κρούσματα σε σχέση με πέρυσι, όμως έχουμε και πολύ περισσότερα όπλα.
«Έχουμε τους εμβολιασμούς που έχουν επιταχυνθεί και μπορούμε να φτάσουμε σε ένα επίπεδο 40% με 50% μέχρι τέλος Ιουνίου, έχουμε ήδη κάποιους με ανοσία λόγω ασθένειας. Την ανοσία της αγέλης για το καλοκαίρι θα την πετύχουμε και θα έχουμε επιταχυνόμενο μπλοκάρισμα του ιού το οποίο θα οδηγήσει κρούσματα σε χαμηλά επίπεδα».
Μάλιστα ανέφερε πως «αν κρατηθούμε σε 1.500 με 2.000 κρούσματα για πολλές εβδομάδες θα σημαίνει ότι η πιθανότητα μόλυνσης είναι αρκετά υψηλή, κι επομένως οι μη εμβολιασμένοι θα συνεισφέρουν στις ΜΕΘ, συν το γεγονός ότι είχαμε και σπάνιες μολύνσεις εμβολιασμένων».
Επισήμανε ωστόσο, ότι η ανοσία της αγέλης αφορά μόνο το καλοκαίρι καθώς είναι συνάρτηση του ρυθμού μεταδοτικότητας, των καιρικών συνθηκών, της ηλιοφάνειας και του γεγονότος ότι «λειτουργούμε περισσότερο έξω».
Ο εμβολιασμός των παιδιών
Ο κ. Δερμιτζάκης έκανε λόγο για άνοιγμα της συζήτησης περί εμβολιασμού των παιδιών, ηλικίας από 12 και πάνω από την νέα χρονιά «καθώς ξέρουμε ότι τα εμβόλια όπως της Pfizer είναι απόλυτα ασφαλή και έχουν 100% αποτελεσματικότητα στη νόσηση, ενώ όλα τα εμβόλια ελέγχονται για τα παιδιά».
«Θα πρέπει να γίνει η συζήτηση όταν θα νιώσουμε ότι όλα τα εμβόλια είναι σε τέτοια φάση που να μπορούν να δοθούν στα παιδιά. Το αν θα κάνουν τα παιδιά άνω των 12 ετών εμβόλιο, δεν είναι προτεραιότητα».
Κατέληξε λέγοντας ότι τα εμβόλια στα παιδιά θα τα κάνουν να νιώσουν πιο άνετα στα σχολεία, εφόσον ήδη εμβολιάζονται οι δάσκαλοί τους, και ενδεχομένως να βγάλουν και τη μάσκα.
Πηγή: Sputniknews