Δεν χρειάζεται τεστ κορονοϊού πριν το αντιγριπικό εμβόλιο

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 25 Σεπτεμβρίου 2020

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΛΛΑΔΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ,

Διευκρινίσεις για το αντιγριπικό εμβόλιο έδωσε το Υπουργείο Υγείας το πρωί της Παρασκευής.
Με δήλωσή της η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ξεκαθαρίζει ότι δεν απαιτείται τεστ κορονοϊού για όσους θέλουν να κάνουν αντιγριπικό εμβόλιο.
«Με αφορμή δηλώσεις που έγιναν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, σχετικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό και τη διενέργεια του τεστ κατά του κορονοϊού Sars-CoV-2, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι δεν απαιτείται έλεγχος για COVID-19 πριν τον αντιγριπικό εμβολιασμό, σύμφωνα και με τις συστάσεις Διεθνών Οργανισμών και Επιστημονικών Φορέων» δήλωσε η κα Θεοδωρίδου.
Λουράντος: Ο γιατρός θα πρέπει να ελέγξει αν ο εμβολιαζόμενος είναι θετικός στον κορονοϊό
Σύμφωνα πάντως με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κωνσταντίνο Λουράντο, οι γιατροί θα πρέπει να ελέγχουν αν οι εμβολιαζόμενοι είναι ασθενείς κορονοϊού.
«Επειδή απαιτείται ιατρική συνταγή για τη χορήγηση του εμβολίου, ο γιατρός θα πρέπει να ελέγξει αν ο εμβολιαζόμενος είναι θετικός στον κορονοϊό, συμπτωματικός ή όχι και αν είναι, θα πρέπει να αναβληθεί ο εμβολιασμός αργότερα» δήλωσε ο κ. Λουράντος στον ΑΝΤ1.
Λουράντος: Μεγάλες λίστες αναμονής για το αντιγριπικό εμβόλιο
Για μεγάλη λίστα αναμονής για το αντιγριπικό εμβόλιο φέτος έκανε λόγο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κωνσταντίνος Λουράντος.
Όπως τόνισε στο MEGA, τα εμβόλια για τη γρίπη θα είναι διαθέσιμα από την ερχόμενη Δευτέρα με Τρίτη, ωστόσο, «τουλάχιστον 500 άτομα» μόνο στο δικό του φαρμακείο βρίσκονται σε λίστα αναμονής, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι θα κάνουν όλοι το εμβόλιο καθώς «αυτό εξαρτάται από το πόσα εμβόλια θα πάρει το κάθε φαρμακείο».
«Όλοι αγωνιούν τι θα γίνει με το εμβόλιο της γρίπης και θέλουν να το κάνουν. Το ίδιο και άτομα που αρχικά δεν σκέφτονταν να εμβολιαστούν. Και αυτό δημιουργεί το πρόβλημα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λουράντος.
Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι θα υπάρξει και δεύτερη και τρίτη παρτίδα του εμβολίου καθώς δεν είναι δυνατόν όλοι να εμβολιαστούν με την πρώτη.
Παράλληλα, σημείωσε ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός δεν μπορεί να γίνει σε άτομα που μπορεί να είναι θετικοί στον κορονοϊό, με βάση, όπως είπε, παγκόσμια οδηγία.
Το εμβόλιο κατά της γρίπης, σύμφωνα με τον πρόεδρο, θα χορηγείται με ιατρική συνταγή αφού πρώτα εξεταστεί από γιατρό αυτός που θέλει να το κάνει.
Πηγή sputniknews.gr