Cypria Auction:Εσπερινή δημοπρασία με εκπλήξεις

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 27 Νοεμβρίου 2021

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , ,

Το Παλιό Έθιμο του Γάμου είναι ένας σαγηνευτικός πίνακας του σπουδαιότερου Κύπριου ναϊφ του 20ου αιώνα Μιχάλη Κάσιαλου (1885 – 1974). «Λατρεύω αυτόν τον πίνακα του Κάσιαλου όπως αγαπώ κάθε τι αυθεντικό και αμίμητο. Ο καμβάς του προσφέρει την εμπειρία μιας μνήμης που παρότι είναι αποτυπωμένη με ακρίβεια εντούτοις φαντάζει αιθέρια και απόλυτα σαγηνευτική,» λέει η Ρίτσα Κυριάκου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Cypria.
Το συναρπαστικό Παλιό Έθιμο του Γάμου (εκτ €22 000 – 35 000) συγκαταλέγεται στα έργα που αναμένεται ότι θα ηγηθούν του Fine Art Auction της Cypria. Η εσπερινή δημοπρασία θα γίνει το βράδυ της Δευτέρας 29 Νοεμβρίου στο χώρο της Cypria/Gallery K στη Λευκωσία.
Το sale της Cypria αριθμεί 146 έργα προς δημοπράτηση ανάμεσα στα οποία υπάρχουν εμβληματικά έργα τέχνης Ελλήνων, Κυπρίων και Ευρωπαίων καλλιτεχνών από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα. Η μοναδική συλλογή της Cypria περιλαμβάνει επίσης σπάνιους χάρτες και εκδόσεις καθώς και υπέροχα κεραμικά.
Τα έργα προς δημοπράτηση παρουσιάζονται στην Γκάλερι Κ και το κοινό θα έχει την ευκαιρία να τα δει από κοντά μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας 29 Νοεμβρίου. Η δημοπρασία θα γίνει στον στο χώρο της Cypria/Gallery K στη Λευκωσία και θα μεταδίδεται ζωντανά μέσω της διεθνούς διαδικτυακής πλατφόρμας www.invaluable.com όπου επενδυτές και συλλέκτες από οπουδήποτε στον κόσμο θα μπορούν να συμμετάσχουν με online bidding.
Ανάμεσα στα εμβληματικότερα έργα προς δημοπράτηση της Cypria ο σπανιότατος Σταυρός Επίσκεψης Τέμπλου (εκτ €25 000 – 40 000) ο οποίος τον 18ο αιώνα είχε κοσμήσει το εικονοστάσι που οδηγεί στο βωμό σε μια ελληνική ενοριακή εκκλησία πιθανότατα στην Μικρά Ασία αναμένεται ότι θα συγκεντρώσει το ενθουσιώδες ενδιαφέρον των συλλεκτών. Ο πολύτιμος εσταυρωμένος του ελληνικού ορθόδοξου κόσμου είναι ο ίδιος ένα έργο τέχνης καθώς και ένα από τα πολυτιμότερα έργα της δημοπρασίας.
Στα έργα με υψηλή εκτιμώμενη τιμή περιλαμβάνονται επίσης οι Κανάτα και Μήλα (εκτ €8 000 – 12 000) του μεγάλου Γάλλου ζωγράφου Jean Souverbie (1891 – 1981) και Νεκρή Φύση με Αστακό (εκτ €7 000 – 12 000) του Περικλή Πανταζή που θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες Ιμπρεσιονιστές του 19ου αιώνα. Μια Παρτίδα Σκάκι (εκτ €4 000 – 6 000) του διάσημου Βρετανού ζωγράφου Terry Frost αποτελεί μια εξίσου μεγάλη επενδυτική ευκαιρία. Ο Frost χειρίζεται επιδέξια το μπλε και το μαύρο καταφέρνοντας να φτάσει στην αφαίρεση. Η λυρική νεκρή φύση του Τηλέμαχου Κάνθου (1910 – 1993) με τον τίτλο Ασπρη μαντηλιά, φρούτα στην πήλινη τσούκα (εκτ €4 500 – 7 000) και η Καθιστή Γυναίκα (εκτ €4 000 – 6 000) μια κυβιστική σύνθεση με καθαρές γραμμές του Χριστόφορου Σάββα αναμένεται επίσης να προσελκύσουν μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Παρόμοιο ενδιαφέρον αναμένεται ότι θα δείξει το κοινό για το έργο Αρένα
Ν1 (εκτ €5 000 – 7 500) του Απόστολου Γιαγιάνου και Φιγούρες σε Κόκκινο (εκτ €6 500 – 10 000) του Δημήτρη Μυταρά.
Ξεχωρίζουν
Greek Iconostasis Crucifix – Circa 1750, Gesso, φύλλο χρυσού και χρυσό βερνίκι σε ξύλο, 155 x 127 x 10 εκ. Προέλευση: Christie’s Λονδίνο, Ιδιωτική Συλλογή Η.Β. (εκτιμώμενη αξία €25 000 – 40 000)
Αυτός ο εξαιρετικά σπάνιος Σταυρός Επίσκεψης Τέμπλου που τον 18ο αιώνα στεφάνωνε το εικονοστάσι που οδηγούσε στο βωμό σε μια ελληνική ενοριακή ορθόδοξη εκκλησία πιθανότατα κάπου στην Μικρά Ασία αποτελεί το απόλυτο συλλεκτικό έργο και το ακριβώτερο έργο τέχνης της δημοπρασίας. Το άψυχο σώμα του Ιησού επάνω στον Σταυρό πλαισιώνεται από τις Αποκαλυπτικές προσωποποιήσεις των Ευαγγελιστών. Ο Σταυρός πλαισιώνεται από εκτεταμένα ξύλινα σκαλίσματα τα οποία εναλλάσσονται με επίχρυσα φυλλώματα τα οποία παραπέμπουν σε ελληνικά εικονογραφικά και στυλιστικά χαρακτηριστικά εκκλησιών της Μικράς Ασίας του 18ου αιώνα.
Παλιό Έθιμο Γάμου – Μιχαήλ Κάσιαλος (1885-1974) λάδι σε καμβά 72 x 102 εκ (εκτιμώμενη αξία €22 000 – 35 000)
Ο Κάσιαλος διακρίνεται για τον αυθορμητισμό με τον οποίο δημιουργεί τις μορφές που κυριαρχούν στην σύνθεση δίνοντας πάντοτε την αίσθηση ότι αιωρούνται σε ένα επίπεδο χώρο. Τα θέμα του είναι η αγροτική Κύπρος του 20ου αιώνα. Το προσεγγίζει με διάθεση να το οργανώσει σε κοινωνική εμπειρία ενώ καθοδηγούμενος από το καλλιτεχνικό του ένστικτο προσπαθεί να αποκαλύψει αυτό που πάντα διαφεύγει από την αντίληψη μας. Υπάρχει μια θρησκευτικότητα στον τρόπο που ο Κάσιαλος προσεγγίζει το Παλιό Έθιμο Γάμου την οποία αποπνέει έντονα η απόκοσμη φιγούρα της λευκής νύφης. Οι κόκκινες γραμμές που «προσομοιώνουν» την οπτική διαδρομή του φωτός που εκπέμπεται από την λάμπα της οροφής μοιάζουν να απο-ϋλοποιούν τον χώρο μεταφέροντας την σύνθεση σ’ ένα αιθέριο πεδίο. Υπάρχει μια «ησυχία» στον συγκεκριμένο πίνακα που δημιουργεί μια ατμόσφαιρα οικειότητας ανάμεσα στις μορφές και τον θεατή καθιστώντας το έργο ένα από τα ωραιότερα της σειράς των Παλιών Εθίμων του Γάμου που ζωγράφισε ο Κάσιαλος.
Pretty Woman – Δημήτρης Μυταράς (1934-2017) ακρυλικό σε καμβά, 100 x 100 εκ (εκτιμώμενη αξία €9 000 – 15 000)
Ο Μυταράς θεωρείται βιρτουόζος στην τέχνη της αρμονικής συνύπαρξης αντιφατικών στοιχείων και αυτή την επιδίωξη του κατακτά πλήρως στην σαγηνευτική Pretty Woman. Το έργο συνδυάζει την μαγική τρυφερότητα της γυναικείας μορφής με το αρχέτυπο αρπακτικό που προσωποποιεί και μυθεύει η μορφή του δράκου. Το πλούσιο, εκρηκτικό χρώμα του καλλιτέχνη προσθέτει μεγαλύτερη ένταση στην παραδοξότητα του θέματος που σταδιακά χάνει την τραχύτητα του καθώς ο θεατής γοητεύεται από την ανεμελιά που αποπνέει το εν τέλει τρυφερό αγκάλιασμα της γυναίκας και του δράκου.
Pichet et Pommes (Κανάτα και Μήλα) – Jean Souverbie (1891-1981) λάδι σε καμβά, 47 x 38.5 εκ, Προέλευση: Christie’s London, Ιδιωτική Συλλογή Η.Β. (εκτιμώμενη αξία €8 000 – 12 000)
Κατά την διάρκεια της ζωής του, ο Souverbie υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της Γαλλίας. Άφησε πίσω του ένα μνημειώδες έργο. Πολλά από τα έργα του φυλάσσονται σε μουσεία στην Ευρώπη και την Αμερική ενώ ο ίδιος είχε αναλάβει την υλοποίηση τεραστίων διαστάσεων έργων σε όλο το κόσμο. Στη δεκαετία του 1920, ο Souverbie είχε στραφεί στον κυβισμό επηρεασμένος κυρίως από το έργο του Braque. Μια ανάλυση του Pichet et Pommes, της υπέροχης νεκρής φύσης που ζωγράφισε το 1963, αποκαλύπτει τις κυβιστικές επιρροές του ζωγράφου. Η χρωματική ένταση της σύνθεσης
έρχεται σε αντίθεση με το πιο «ήσυχο» φόντο τονίζοντας έτσι το δραματικό στοιχείο και αποδίδοντας στο έργο μια μυστικιστική ποιότητα.
Νεκρή Φύση με Αστακό – Περικλής Πανταζής (1849-1884) ακουαρέλα σε χαρτί, 35,5 x 50 εκ (εκτιμώμενη αξία €7 000 – 12 000)
Το 1872 ο Έλληνας Ιμπρεσιονιστής Περικλής Πανταζής εγκαταστάθηκε στις Βρυξέλλες όπου γνώρισε τον ζωγράφο Guillaume Vogels και ήρθε σε επαφή με τα καλλιτεχνικά ρεύματα της Ευρώπης του 19ου αιώνα. Το έργο του περιλαμβάνει κυρίως σκηνές της καθημερινότητας, νεκρές φύσεις και πορτρέτα. Η μετα-ιμπρεσιονιστική Νεκρή Φύση με Αστακό γοητεύει τον θεατή με την πλούσια χρωματική της γκάμα. Οι γρήγορες πινελιές δημιουργούν μια χορευτική σχεδόν κίνηση που «ζωντανεύει» ολόκληρη την σύνθεση ενώ ο τρόπος που ο ζωγράφος χειρίζεται τα πράσινα και κίτρινα χρώματα δημιουργεί μια αίσθηση αιώρησης προς τα πάνω που θυμίζει αναγέννηση αποδίδοντας στο έργο ένα μυστηριακό φως.