29.3 C
Athens
Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΥΠΟΔΟΜΕΣΑστικές συγκοινωνίες και Μετρό Θεσσαλονίκης: Όλες οι νεότερες δράσεις

Αστικές συγκοινωνίες και Μετρό Θεσσαλονίκης: Όλες οι νεότερες δράσεις

Στις ενέργειες που έχουν γίνει για την ενίσχυση του στόλου των λεωφορείων ενόψει και της λειτουργίας του Μετρό στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια της ημερίδας με θέμα τον νέο συγκοινωνιακό χάρτη της Θεσσαλονίκης, που διοργάνωσε ο Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ).

Ο κ. Σταϊκούρας χαρακτήρισε μεγάλη πρόκληση να διαμορφωθεί ένας νέος, λειτουργικός και έξυπνος συγκοινωνιακός χάρτης για τη συμπρωτεύουσα, σημειώνοντας πως πρέπει «να συνδυάσουμε τη λειτουργία του Μετρό με τις λεωφορειακές γραμμές, επιτυγχάνοντας το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα για τις μετακινήσεις του πολίτη, στο κέντρο και τα προάστια της πόλης. Τα δύο διαθέσιμα μέσα πρέπει και θα λειτουργούν συμπληρωματικά, συνεργατικά και αλληλοτροφοδοτούμενα, επιτυγχάνοντας την καλύτερη δυνατή, συνδυαστική ή μη, χρήση τους. Ένας καλός σχεδιασμός θα αποφέρει τεράστια οφέλη στη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση, το κυκλοφοριακό και το περιβάλλον».

 

Η τοποθέτηση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών:

Αντικείμενο της σημερινής ημερίδας, που διοργανώνει ο ΟΣΕΘ, είναι η δρομολόγηση και σταδιακή υλοποίηση ενός νέου συγκοινωνιακού χάρτη για τη Θεσσαλονίκη.

Στο παρελθόν, μια ημερίδα με αυτόν τον τίτλο, ενδεχομένως, να είχε, αμιγώς ακαδημαϊκό ενδιαφέρον.

Σήμερα, όμως, αφορά στην πραγματικότητα.

Πραγματικότητα όπως αυτή διαμορφώνεται στη Θεσσαλονίκη.

Πόλη που μεταμορφώνεται!

Πόλη που αποκτά, μετά από χρόνια, σύγχρονα λεωφορεία αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και, σε λιγότερο από τρεις μήνες, θα διαθέτει ένα νέο σύγχρονο μέσο, το Μετρό, και σε λιγότερο από τρία χρόνια μία σύγχρονη εσωτερική περιφερειακή οδό, το Flyover.

Αυτό συμβαίνει γιατί είμαστε συνεπείς στη δέσμευση που είχαμε αναλάβει πριν από περίπου 13 μήνες, στις 28 Ιουλίου 2023, όταν συζητήσαμε για την ουσιαστική ενσωμάτωση του ΟΣΕΘ στον σχεδιασμό του συγκοινωνιακού χάρτη της πόλης.

Τότε είχαμε πει ότι θα εργαστούμε, όλοι μαζί, με σχέδιο, μεθοδικότητα και επιμονή, προκειμένου να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες της δημόσιας συγκοινωνίας και να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των συμπολιτών μας στη Θεσσαλονίκη.

Τι έχει γίνει, λοιπόν, σε αυτό το διάστημα, στο πεδίο των αστικών συγκοινωνιών και ποιες είναι οι επόμενες προκλήσεις;

 

Ως προς τα λεωφορεία:

1ον. Κυκλοφορούν, από τις αρχές Ιουνίου 2024, τα 110 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία, με τα οποία ανανεώθηκε το 1/3 του στόλου του ΟΑΣΘ.

2ον. Είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός του ΟΣΕΘ για τη μίσθωση 220 επιπλέον λεωφορείων, για 10+5 έτη.

3ον. Υπάρχει προσωρινός ανάδοχος στον διαγωνισμό του ΟΑΣΘ για μίσθωση 164 οχημάτων για τρία έτη, με χρονοδιάγραμμα παραλαβής μέσα στο 2025.

4ον. Ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση στον νέο μεγάλο διαγωνισμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για 700 νέα οχήματα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, εκ των οποίων, περισσότερα από 200 προορίζονται για τη Θεσσαλονίκη, όταν βρεθεί η αναγκαία χρηματοδότηση.

5ον. Έγιναν προσλήψεις, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, 190 οδηγών στον ΟΑΣΘ και αυξάνονται σημαντικά οι μη-μισθολογικές παροχές του συνόλου των οδηγών.

Το αποτέλεσμα είναι, σε σχέση με πέρυσι τον Σεπτέμβριο, ο ΟΑΣΘ να δρομολογεί περίπου 40 επιπλέον λεωφορεία, κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση της τάξης του 16%.

Συγκεκριμένα, από περίπου 260 λεωφορεία που δρομολογούσε πέρυσι, φέτος θα δρομολογεί κατ’ ελάχιστο 300.

Ως προς το Μετρό:

1ον. Θα παραδοθεί στους πολίτες η βασική γραμμή, με 13 σταθμούς, στις 30 Νοεμβρίου 2024.

2ον. Δρομολογείται η επέκταση προς την Καλαμαριά με 5 πρόσθετους σταθμούς, το 2ο εξάμηνο του 2025.

Για να φτάσουμε εδώ:

  • Υπεγράφη, τον Οκτώβριο του 2023, η Σύμβαση για τη λειτουργία και τη συντήρηση του έργου.
  • Απελευθερώθηκαν δρόμοι που παρέμειναν κλειστοί για πολλά έτη.
  • Υπεγράφη συμπληρωματική σύμβαση για την υλοποίηση έργων προσβασιμότητας / μετεπιβίβασης στο Σταθμό «Νέα Ελβετία».
  • Ολοκληρώθηκε η Μελέτη Ανάπτυξης Μετρό Θεσσαλονίκης, η οποία αποτελεί τη Γενική Συγκοινωνιακή Μελέτη του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Το δεύτερο ερώτημα, το οποίο έρχεται σήμερα στο προσκήνιο, μετά από τα νέα δεδομένα που πριν λίγο ανέπτυξα και τα οποία ξεδιπλώνονται αυτό το χρονικό διάστημα στη Θεσσαλονίκη, αφορά στη μεγάλη πρόκληση να διαμορφώσουμε έναν νέο, λειτουργικό και έξυπνο συγκοινωνιακό χάρτη για τη συμπρωτεύουσα.

Να συνδυάσουμε τη λειτουργία του Μετρό με τις λεωφορειακές γραμμές, επιτυγχάνοντας το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα για τις μετακινήσεις του πολίτη, στο κέντρο και τα προάστια της πόλης.

Τα δύο διαθέσιμα μέσα πρέπει και θα λειτουργούν συμπληρωματικά, συνεργατικά και αλληλοτροφοδοτούμενα, επιτυγχάνοντας την καλύτερη δυνατή, συνδυαστική ή μη, χρήση τους.

Ένας καλός σχεδιασμός θα αποφέρει τεράστια οφέλη στη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση, το κυκλοφοριακό και το περιβάλλον.

Ένας πρόχειρος σχεδιασμός θα υπονομεύσει όλη την προσπάθεια που έχει γίνει και θα απαξιώσει τους πολύτιμους πόρους που έχει επενδύσει η ελληνική πολιτεία.

Προγραμματίζουμε την αναδιάρθρωση της αστικής συγκοινωνίας και αναμένουμε ο προτεινόμενος ανασχεδιασμός να αναδείξει τον ρόλο και τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας και της χρήσης αξιόπιστων, ποιοτικών, οικονομικών και ασφαλών μέσων μαζικής μετακίνησης.

Δημιουργούμε, με επιμονή, τις συνθήκες εκείνες, ώστε να έχουμε μόνο καθαρό στόλο στη Θεσσαλονίκη, σε τρία χρόνια από σήμερα, όταν μόλις 3 χρόνια πριν η μέση ηλικία του στόλου ήταν στα 17 χρόνια.

Δημιουργούμε και παρεμβαίνουμε ώστε να υπάρχει ηλεκτρονικό εισιτήριο και δίκαιη, ισόνομη τιμολόγηση στις αστικές μετακινήσεις της περιφέρειας.

Διερευνούμε οικονομικά μοντέλα, σύγχρονα και λειτουργικά, για την παροχή του συγκοινωνιακού έργου μέσω σύγχρονων διαγωνιστικών διαδικασιών και Ευρωπαϊκών Κανονισμών.

Σχεδιάζουμε και οικοδομούμε σύγχρονους τερματικούς χώρους, πολύ-τροπικά κέντρα, που όχι μόνο θα ελκύσουν ικανοποιημένους επιβάτες, αλλά θα γίνουν οχήματα ανάπτυξης μεγάλων περιοχών που σήμερα υστερούν.

Από αυτό το βήμα, λοιπόν, καλώ τις διοικήσεις, αλλά και τους εργαζόμενους των συγκοινωνιακών φορέων, να συνεργαστούν, στενά και δημιουργικά, ώστε, την ημέρα που θα ανοίξει τις πύλες του το Μετρό, να έχουμε προνοήσει για την αρμονική ενσωμάτωση του νέου μέσου στο σύστημα των αστικών μετακινήσεων.

Είναι δεδομένο πως ακόμη και άριστος να είναι ο προγραμματισμός, θα χρειαστούν προσθήκες και τροποποιήσεις.

Μαγικές συνταγές και εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν.

Γιατί ο στόχος είναι να γίνει η καθημερινότητα των Θεσσαλονικέων καλύτερη.

Και αυτό απαιτεί ακόμη περισσότερη δουλειά, από όλους μας.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σας διαβεβαιώνω ότι, όπως συνέβη το προηγούμενο διάστημα, θα είναι διαρκώς στη Θεσσαλονίκη.

Όχι για να κάνουμε εξαγγελίες, αλλά για να εποπτεύουμε και να αξιολογούμε το έργο που γίνεται στην πράξη, να συνεργαζόμαστε με όλους τους φορείς και να παρεμβαίνουμε όποτε αυτό είναι αναγκαίο, υπέρ της καλύτερης εξυπηρέτησης του πολίτη.

Ένα καλό, πρώτο βήμα, δρομολογήθηκε σήμερα, στα δυτικά, στη βιομηχανική περιοχή!

Βρεθήκαμε πριν λίγο στη ΒΙΠΕΘ, στον πυρήνα της παραγωγικής διαδικασίας της Βόρειας Ελλάδας, να τονίσουμε ότι, κατόπιν συντονισμένης προσπάθειας, εξυπηρετούμε με ένα επιπλέον όχημα όλη τη Βιομηχανική Ζώνη της Σίνδου, εντάσσοντας τη Γ’ Φάση της ΒΙ.ΠΕ.Θ. – για πρώτη φορά – στον σχεδιασμό!

Συγκεκριμένα, τροποποιείται τόσο η κεντρική γραμμή όσο και η τοπική γραμμή εξυπηρέτησης, η Γραμμή 53 της Σίνδου, με 25 επιπλέον δρομολόγια, ώστε η ζωτική περιοχή της Γ’ Φάσης να ενταχθεί σε πλήρη εξυπηρέτηση.

Η προσπάθεια μας θα συνεχιστεί και για άλλες γραμμές, και σε άλλες περιοχές.

Βασίλης Οικονόμου: Ο νέος συγκοινωνιακός σχεδιασμός 

  1. Συνέργεια Μέσων Μεταφοράς: Ανασχεδιασμός των λεωφορειακών γραμμών ώστε να λειτουργούν τροφοδοτικά προς το Μετρό, με στόχο την αποσυμφόρηση του κέντρου και τη δημιουργία νέων γραμμών που θα συνδέουν απομακρυσμένες περιοχές με το Μετρό.
  2. Διοικητική Αναδιάρθρωση: Ο νέος ΟΑΣΘ αναδεικνύεται ως ο κεντρικός φορέας μεταφορών, ενισχύοντας τις επιχειρησιακές του δυνατότητες με νέα ηλεκτρικά λεωφορεία και επιπλέον προσλήψεις.
  3. Διεθνής Διαγωνισμός για την ευρύτερη περιοχή: Προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την ανάθεση συγκοινωνιακού έργου, με στόχο την αποτελεσματική εξυπηρέτηση και των περιοχών εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος.

Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ): Στόχος είναι η προώθηση της ασφαλούς και άνετης κινητικότητας μέσω υποδομών για περπάτημα, ποδηλασία και συστήματα έξυπνης κινητικότητας

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ