18 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΧάρτης της Σεβίλλης: Πού «πατούν» οι Αμερικανοί για να στηρίξουν τους Τούρκους

Χάρτης της Σεβίλλης: Πού «πατούν» οι Αμερικανοί για να στηρίξουν τους Τούρκους

Λίγο πριν την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα, οι ΗΠΑ αμφισβητούν ένα έγγραφο που δείχνει τη σύνδεση της ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ. Πώς «δικαιώνονται» οι Τούρκοι από τους Αμερικανούς.
«Σημαία» έχουν κάνει τα τουρκικά ΜΜΕ την ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Τουρκία, όπως δημοσιεύθηκε στο Twitter, καθώς παραμονές της επίσκεψης του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα, οι ΗΠΑ φέρονται να αμφισβητούν τον Χάρτη της Σεβίλλης, καλώντας σε διάλογο Ελλάδα και Τουρκία.
Ο Χάρτης της Σεβίλλης εκπονήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 όταν τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα της ζήτησαν από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης να απεικονίσει τις ΑΟΖ των ευρωπαϊκών κρατών, έχοντας ως βάση το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982.
Στον χάρτη παρουσιάζεται η σύνδεση της ελληνικής και της κυπριακής ΑΟΖ. Χαράσσονται με τον τρόπο αυτό, τα μέγιστα όρια για την Ελλάδα και την Κύπρο, χρησιμοποιώντας την ακτή κάθε κατοικημένου ελληνικού νησιού, ανεξάρτητα από το μέγεθός του και το πόσο κοντά βρίσκεται στις τουρκικές ακτές.
«Ο χάρτης παρουσιάζει τη δυνητική ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου και ισχύει με βάση το διεθνές δίκαιο. Ωστόσο, η Ελλάδα με τη συμφωνία Μερικής Οριοθέτησης που υπέγραψε με την Αίγυπτο το καλοκαίρι, δείχνει ότι σε κάποιες περιπτώσεις δεν διεκδικεί το 100% της ΑΟΖ που καθορίζει εκείνος ο χάρτης. Άρα οι Αμερικανοί και οι Τούρκοι ενδέχεται να το εκλαμβάνουν ως υποχώρηση των Ελλήνων» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, στο Sputnik, ο διεθνολόγος Πάμπος Χρυσοστόμου, Διευθυντής Έρευνας και Διεθνών Σχέσεων στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Όπως φαίνεται και ΗΠΑ και Τουρκία πατούν στο γεγονός ότι η ελληνική διπλωματία δεν έχει αποσαφηνίσει το αν αποδέχεται ή όχι το συγκεκριμένο κείμενο.
«Πρόκειται περί ανεπίσημου εγγράφου. Ούτε η Ελλάδα τον έχει υιοθετήσει. Απλά η Τουρκία προβάλλει το συγκεκριμένο χαρτί για λόγους επικοινωνιακής πολιτικής. Οι Τούρκοι προβάλλουν το ότι οι Αμερικανοί τον αμφισβητούν, ώστε να αποδείξουν ότι υποστηρίζονται τα τουρκικά επιχειρήματα και οι μαξιμαλιστικές διαθέσεις της Τουρκίας» επισημαίνει από την πλευρά του στο Sputnik ο Κώστας Υφαντής, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Άποψη υπέρ της βαρύτητας του συγκεκριμένου εγγράφου εκφέρει στο Sputnik ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, Κωνσταντίνος Γρίβας:
«Δεδομένου ότι εκπονήθηκε κατόπιν εντολής θεσμικού οργάνου, ο χάρτης έχει βαρύτητα. Δεν πρόκειται για κάτι αυθαίρετο. Αξίζει να λάβουμε υπόψιν το ότι η Ισπανία δεν είναι μια από τις πιο φιλικές χώρες προς την Ελλάδα, αλλά το γεγονός ότι ένα ισπανικό ινστιτούτο δημιούργησε ένα τέτοιο έγγραφο δείχνει ότι η Ελλάδα έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της».
Την ίδια στιγμή εξηγεί ότι η αμερικανική κίνηση της στήριξης στην Τουρκία, δεν είναι κάτι μη αναμενόμενο.
«Η συμπεριφορά των ΗΠΑ φαίνεται για μια ακόμα φορά ότι λειτουργεί υπέρ της Τουρκίας στη διαμάχη με την Ελλάδα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν διακαώς να λειτουργήσει η Τουρκία ως κομμάτι του φράγματος που φτιάχνουν απέναντι στην Κίνα και τη Ρωσία. Παρανοϊκές παραμένουν οι αντιλήψεις όσων θέλουν την Ελλάδα αγαπημένο παιδί των Αμερικανών ή όσων πιστεύουν ότι θα βοηθήσουν τη χώρα μας απέναντι στην Τουρκία. Η ανακοίνωση αυτή αποτελεί καρφί στο φέρετρο αυτών των αντιλήψεων».
Τι είχε δηλώσει η αμερικανική πρεσβεία
Σε δήλωσή της από τον λογαριασμό της στο Twitter, η αμερικανική Πρεσβεία στην Άγκυρα αναφέρει ότι «οι ΗΠΑ ως ζήτημα αρχής δεν λαμβάνουν θέση σχετικά με τις διαφορές άλλων κρατών επί των θεμάτων θαλάσσιας αρμοδιότητας», προσθέτοντας ότι «με σεβασμό στον Χάρτη της Σεβίλλης οι ΗΠΑ δεν θεωρούν ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης έχει νομική υπόσταση. Αντιλαμβανόμαστε ότι η ΕΕ δεν θεωρεί ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης είναι ένα νομικά δεσμευτικό έγγραφο».
Σύμφωνα με την αμερικανική Πρεσβεία «οι θαλάσσιες αρμοδιότητες καθορίζονται με συμφωνίες στη βάση του διεθνούς δικαίου από τα αρμόδια κράτη. Οι ΗΠΑ στηρίζουν σθεναρά τον καλή τη πίστη διάλογο και διαπραγματεύσεις και ενθαρρύνουν την Ελλάδα και την Τουρκία να επαναλάβουν τις διερευνητικές διαπραγματεύσεις του συντομότερο» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η τουρκική πλευρά έχει εκφράσει εδώ και αρκετό καιρό τις ενστάσεις της σχετικά με τον Χάρτη της Σεβίλλης, τόσο διαμέσου των εμπνευστών της Γαλάζιας Πατρίδας όσο και του εκπροσώπου τύπου του ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος μάλιστα είχε εκφράσει τους φόβους του πριν από μήνες ότι «η Ελλάδα θα προσπαθήσει να θέσει ενώπιον της διεθνούς κοινότητας τον χάρτη που αποκαλείται Συμφωνία της Σεβίλλης, που σημαίνει μία νέα συμφωνία των Σεβρών στη Μεσόγειο».
Λάμπρος Ζαχαρής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ