20.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ"Χάος" στα δικαστήρια με καθυστερήσεις λόγω κορονοϊού

“Χάος” στα δικαστήρια με καθυστερήσεις λόγω κορονοϊού

“Στα αφανή θύματα η απονομή της Δικαιοσύνης”

Η πανδημία του κορονοϊού “χτύπησε” και την απονομή της δικαιοσύνης. Χιλιάδες υποθέσεις, μικρές και μεγάλες, περιμένουν να επαναλειτουργήσουν τα δικαστήρια, να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης προκειμένου να επιλυθούν και οι πολίτες να βρουν τη δικαίωση που προσδοκούν.
Δεκατρείς ολόκληρους μήνες με την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα, η χώρα μετρά νεκρούς, ασθενείς, ανέργους, εργαζόμενους σε αναστολή, κλειστές επιχειρήσεις και μια οικονομία που παραπαίει.
Μετρά όμως και ένα άλλο μεγάλο θύμα, που είναι η απονομή της Δικαιοσύνης η οποία όλο αυτό το διάστημα βρίσκεται στον… πάγο με χιλιάδες υποθέσεις να περιμένουν την εκδίκασή τους.
Ένας από τους βασικούς πυλώνες της Δημοκρατίας, η Δικαιοσύνη βρίσκεται δέσμια του κορονοϊού με ό,τι αυτό συνεπάγεται για ένα κράτος δικαίου και για τους πολίτες του.
«Υπάρχουν πολλές διαδικασίες οι οποίες μέχρι και σήμερα είναι σε αναστολή. Προβλέπονται βέβαια κάποιες εξαιρέσεις από την αναστολή δηλαδή ποινικά που πλησιάζει η παραγραφή τους ή συμπληρώνεται το όριο προσωρινής κράτησης και κάποιες αστικές υποθέσεις όπως οι διατροφές και η επιμέλεια τέκνων, τα εργατικά και οι ανακοπές. Αυτά γίνονται» είπε στο Sputnik ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ), Στάθης Κουτσοχήνας.
Χαρακτηρίζει πολύ σοβαρή τη μη διεξαγωγή δικών όπως «των ποινικών σε δεύτερο βαθμό για όσους έχουν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό και βρίσκονται σε φυλακή. Αυτοί περιμένουν έχουν έναν δικαστήριο στο Εφετείο με το οποίο ελπίζουν να μειώσουν την ποινή τους ή και να αθωωθούν».
«Προσβάλλονται δικαιώματα και χάνονται δικαιώματα. Όπως επίσης και όλο το προηγούμενο διάστημα, υποθέσεις ευαίσθητες όπως διατροφή και επικοινωνίας τέκνων δεν δικαζόντουσαν. Αυτές άνοιξαν πριν δύο εβδομάδες. Και πολλά άλλα όπως οι μισθωτικές υποθέσεις που δεν δικάζονται καθόλου» τόνισε ο πρόεδρος του ΔΣΘ.
Ανέφερε ότι ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι η εξυπηρέτηση των δικηγόρων και όλων των συναλλασσομένων στις υπηρεσίες «η οποία γίνεται μετ’ εμποδίων όλο αυτό το διάστημα καθώς οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες λόγω των αδειών ειδικού σκοπού».
«Για παράδειγμα στο Ειρηνοδικείο μας τα 2/3 των υπαλλήλων βρίσκονται σε άδεια. Οπότε προφανώς και είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις και στα καθήκοντα τους» είπε.
Ως παράδειγμα του προβλήματος ο κ. Κουτσοχήνας ανέφερε ότι τα συναινετικά διαζύγια ο εντολέας δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί στο Ειρηνοδικείο για μια θεώρηση του γνήσιου της υπογραφής.
«Τα συναινετικά γίνονται εάν υπάρξει πληρεξούσιο στον εντολέα με συμβολαιογραφικό έγγραφο, μπορεί να γίνει και να προχωρήσει κανονικά η διαδικασία. Υπάρχει όμως και η δυνατότητα να μην γίνει με πληρεξούσιο σε συμβολαιογράφο και να γίνει με μια θεώρηση του γνησίου της υπογραφής στο Ειρηνοδικείο. Αυτή η διαδικασία είναι κλειστή εδώ και καιρό. Είναι από τις διαδικασίες της γραμματείας που δεν διεξάγονται, δεν θεωρείται από την διοίκηση του Δικαστηρίου κατεπείγουσα με την έννοια ότι όποιος θέλει μπορεί να κάνει ένα πληρεξούσιο σε έναν συμβολαιογράφο» είπε ο κ. Κουτσοχήνας.
Αξιοσημείωτο όμως είναι ότι η διαδικασία του πληρεξούσιου σε συμβολαιογράφο έχει ένα κόστος για τον πελάτη όχι ιδιαίτερα υψηλό αλλά με ότι αυτό συνεπάγεται για την τσέπη του ενδιαφερόμενου στις εποχές πανδημική και οικονομικής κρίσης ενώ η θεώρηση του γνησίου της υπογραφής στο Ειρηνοδικείο είναι δωρεάν.
«Αφανή θύμα της πανδημίας η απονομή της δικαιοσύνης»
Ο Δημήτρης Φινοκαλιώτης, μέλος της Δ.Σ. του ΔΣΘ και Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων μιλώντας στο Sputnik εξέφρασε την άποψη ότι ένα από τα πολλά θύματα της πανδημίας είναι και η απονομή της Δικαιοσύνης.
«Η πανδημία μετράει ήδη πολλά θύματα, φανερά και αφανή. Ανάμεσα στα αφανή θύματα συγκαταλέγεται και η απονομή της δικαιοσύνης. Η αναστολή λειτουργίας των περισσότερων τουλάχιστον διαδικασιών έχει ήδη προκαλέσει μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση εκκρεμών υποθέσεων, ενώ ήδη ασφυκτιούν από τις αναβληθείσες και ματαιωθείσες υποθέσεις, τα πινάκια του επόμενου διαστήματος, καθυστερώντας τον προσδιορισμό καινούριων υποθέσεων. Έτσι, υποθέσεις που αφορούν κρατούμενους, απονομή συντάξεων, διαζύγια κ.ά., υποθέσεις δηλαδή που εκ της φύσεως τους απαιτείται η ταχεία επίλυση, θα δικαστούν με περισσότερη καθυστέρηση από ότι θα δικάζονταν κανονικά σε ένα ήδη αργό σύστημα δικαιοσύνης» είπε χαρακτηριστικά.
Παρότι υπάρχει ως κοινή παραδοχή η προστασία της δημόσιας υγείας ο κ. Φινοκαλιώτης αναφέρει ότι τα μέτρα προστασίας θα πρέπει να τελούν χρονικά σε μια αναλογία προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της Δικαιοσύνης.
«Συνιστά βέβαια κοινό τόπο, ότι στόχος δεν είναι η σταδιακή επαναλειτουργία των Δικαστηρίων να αποβεί εις βάρος της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και υγείας. Διότι σεβασμός στην Δικαιοσύνη δεν μπορεί να υπάρχει αν δεν υπάρχει πρωτίστως σεβασμός στους συλλειτουργούς αυτής. Δεν θα πρέπει, όμως, να λησμονούμε ότι σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ Ολ 1466/2016) η δικαιοδοτική λειτουργία εκ της φύσεως ως μιας από τις τρεις κρατικές λειτουργίες (άρθρο 26 του Συντάγματος), δεν νοείται να παραλύει σε ένα Κράτος Δικαίου. Ως εκ τούτου, ακόμα και η επιβολή δικαιολογημένων μέτρων προστασίας θα πρέπει να τελούν σε εύλογη χρονικά αναλογία προς τον σκοπό της συνέχισης της απρόσκοπτης λειτουργίας της δικαιοσύνης. Όπως έγραψε και Κων/νος Κωνσταντόπουλος (πρώην δικαστής και υπηρεσιακός πρωθυπουργός) πριν περίπου 120 χρόνια “…πρώτιστον καθήκον πάσης πολιτείας είναι να εξασφαλίση την απονομή ου μόνον ορθής, αλλά και όσον οίον τε ταχείας δικαιοσύνης”» είπε ο κ. Φινοκαλιώτης.
Να σημειωθεί πάντως ότι έχει ανοίξει η διαδικασία δωρεάν προμήθειας των self test από τα φαρμακεία και για τους δικηγόρους ενώ όπως ανέφερε ο κ. Κουτσοχήνας την Μεγάλη Δευτέρα αναμένεται να γίνει τηλεσύσκεψη του συντονιστικού των δικηγόρων με τον υπουργό Δικαιοσύνης προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της επαναλειτουργίας των δικαστηρίων.
Πηγή sputniknews.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ