25.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023
spot_img
ΑρχικήOIKONOMIAB. Κορκίδης:«Κυβερνοασφάλεια» στην ψηφιακή και «ανασφάλεια» στην πραγματική οικονομία

B. Κορκίδης:«Κυβερνοασφάλεια» στην ψηφιακή και «ανασφάλεια» στην πραγματική οικονομία

Για «εκρηκτικό μείγμα» που διαμορφώνεται και το οποίο απειλεί να μειώσει το εύρος της αγοραστικής δυνατότητας του πελατειακού δυναμικού και, συνακόλουθα, να δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα στις επιχειρήσεις στο κρίσιμο, από πάσης απόψεως, τελευταίο δίμηνο του έτους, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. κ. Βασίλης Κορκίδης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι φορολογικές υποχρεώσεις ύψους 3,2 δις ευρώ για τα έσοδα του 2020 ήταν αυξημένες κατά 33,6% για 205.153 κερδοφόρες επιχειρήσεις με μ.ο. φόρου 15.589 ευρώ, κυρίως, λόγω της αύξησης της προκαταβολής στο 70% με 1,81 δις ευρώ.
Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, στην οποία έλαβε μέρος ο διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κ. Βασίλης Παπακώστας, τέθηκαν και απαντήθηκαν ερωτήματα για τη θωράκιση των επιχειρήσεων έναντι τακτικών εξαπάτησης, κυβερνο-επιθέσεων, ψηφιακής απάτης, αλλά και των κινδύνων να βρεθούν ακουσίως μπλεγμένες με τη χρήση των επωνυμιών στο διαδίκτυο, που προξενεί ζημιές στο προφίλ και στο αγοραστικό κοινό τους. Συζητήθηκαν ακόμα η εικόνα της αγοράς, όπως διαμορφώνεται εξ αιτίας των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, και οι εξελίξεις που δρομολογήθηκαν για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.


Ιδιαίτερα θετική για την αναζωογόνηση της «ναυπηγικής τρίαινας», όπως έχει το Ε.Β.Ε.Π. «βαπτίσει» τις τρείς μεγάλες ναυπηγικές μονάδες της χώρας, κρίθηκε η εμπλοκή του, Ιταλικών συμφερόντων, Ομίλου Fincantieri στην εξυγίανση και επαναλειτουργία, σε συνεργασία με την ΟΝΕΧ, των ναυπηγείων της Ελευσίνας. Το Επιμελητήριο, ως γνωστόν, έχει ταχθεί, ευθείς εξ αρχής των συζητήσεων για την αναζωογόνηση του ναυπηγικού τομέα, υπέρμαχο των όποιων προσπαθειών, προτείνοντας μάλιστα, την ανάπτυξη διαλυτηρίου πλοίων με τις προδιαγραφές της Ε.Ε. ώστε να επιτευχθούν, πέραν της οικονομίας κλίμακας από την ανακύκλωση του ναυπηγικού χάλυβα και των άλλων εξαρτήσεων των πλοίων, στόχοι της περιβαλλοντικής προστασίας αλλά και της κυκλικής οικονομίας. Η αναγέννηση μιας ισχυρής ναυπηγικής βιομηχανίας, στη χώρα με την ισχυρότερη ναυτιλία στον κόσμο, δεν μπορεί παρά μόνο να χαροποιεί ιδιαίτερα την πειραϊκή επιχειρηματικότητα και απασχόληση.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Επιμελητηρίου πραγματοποιήθηκε και διαδικτυακή συνάντηση με τον Πρόεδρο, κ. Αυγουστίνο Παπαθωμά και τα μέλη του Δ.Σ. του Κυπριακού Επιμελητηρίου της Αμμοχώστου, όπου επικαιροποιήθηκε το Πρωτόκολλο Αδελφοποίησης επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από το πρώτο, υπογραφέν το 1971, Μνημόνιο Συνεργασίας των δύο Επιμελητηρίων.
Τέλος, σχολιάζοντας της οικονομικές εξελίξεις, ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., κ. Βασίλης Κορκίδης, τόνισε ότι οι επιχειρήσεις έχουν μπροστά τους να διανύσουν ένα εξαιρετικά δύσκολο δίμηνο με τη διεθνή αγορά να βρίσκεται ενώπιον απρόβλεπτων εξελίξεων, καθώς το μείγμα της αύξησης του ενεργειακού κόστους και η αρρυθμία της εφοδιαστικής είναι «εκρηκτικά». Μάλιστα, ευχήθηκε η εορταστική περίοδος, που είναι ενώπιόν μας στα τέλη του έτους, να γίνει με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα, ώστε η αγορά να ανταποκριθεί στα ζητούμενα και οι επιχειρήσεις να μην στερηθούν τον τζίρο που προσδιορίζει αυτή η περίοδος.

 

Μεγάλη ζήτηση για εγκαταστάσεις logistics στην Δυτική Αττική, λέγοντας πως είναι δύσκολο να βρει κάποιος κατάλληλους χώρους, γι’ αυτό κι ανεβαίνουν οι τιμές, ανέφερε ο Γιώργος Φιλόπουλος, Investment Manager της Trastor ΑΕΕΑΠ, στο πλαίσιο της 22ης Prodexpo, που διεξάγεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Το θέμα των τιμών έθιξε και ο Χρήστος Κάκκαβας, Capital Market & Corporate Solutions της Athens Economics – JLL, εξηγώντας πως τους τελευταίους 8 μήνες τα ενοίκια έχουν αυξηθεί κατά 15%. Ο λόγος είναι ότι υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση απ’ ότι πρόσφορά, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να ζητούν υψηλότερα μισθώματα. Προσέθεσε πως πρέπει να ανοίξει συζήτηση για νέα περιοχή logistics στην Αττική, όπως τα Μέγαρα ή ο Βοτανικός, χρειάζονται όμως αλλαγές στις χρήσεις γης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ