17.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΑττική και Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο του δεύτερου κύματος πανδημίας - Ανησυχητικά τα...

Αττική και Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο του δεύτερου κύματος πανδημίας – Ανησυχητικά τα στοιχεία

Ιδιαιτέρως ανησυχητική είναι η εικόνα που διαμορφώνεται στη Θεσσαλονίκη, όπου φαίνεται ότι έχει μπει στο επίκεντρο της επιδημίας στη χώρα μας και σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος – μαζί με την Αττική, που παραμένει σε συναγερμό εδώ και μήνες.
Στο επίκεντρο της επιδημίας στη χώρα μας βρίσκονται η Αττική και η Θεσσαλονίκη, με τον δείκτη θετικότητας στη δεύτερη να είναι στο 32%, όπως ενημέρωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά τη χθεσινή έκτακτη ενημέρωσή του για την πορεία του κορονοϊού και το σχέδιο στήριξης του συστήματος Υγείας.
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, στη ημερήσια έκθεσή του την Τρίτη, επιβεβαίωσε 2.384 νέα κρούσματα του ιού στη χώρα μας, με τα περισσότερα από τα μισά να εντοπίζονται στις Περιφερειακές Ενότητες Αττικής και Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα, στην Αττική επιβεβαιώθηκαν 588 νέα κρούσματα, ενώ η Θεσσαλονίκη πήρε τα πρωτεία με 652 κρούσματα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα είναι, πλέον, 60.570.
Κικίλιας: «Στο 32% ο δείκτης θετικότητας»
Κατά την ενημέρωσή του ο υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε ειδικά στο ζήτημα της Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας πως «δυστυχώς δεν προσέξαμε» και ενημερώνοντας πως ο δείκτης θετικότητας έχει φτάσει στο 32%.
Όπως προειδοποίησε, η διασπορά στην περιοχή είναι τεράστια, κρίνοντας πως πρόκειται για ζήτημα δημόσιας υγείας και όχι περίθαλψης. Ζήτησε, δε, από όλους να προβληματιστούν για το «πώς συμπεριφερθήκαμε τον τελευταίο καιρό».
«Αυτό εξηγεί και το lockdown, αλλά πρέπει να προβληματίσει όλους μας για τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερθήκαμε τον τελευταίο καιρό και πώς επεκτάθηκε η νόσος».
Τι δείχνουν τα λύματα
Την ίδια ώρα, σε δηλώσεις του ο πρύτανης του ΑΠΘ και συντονιστής της ερευνητικής ομάδας για τα λύματα, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, έκρινε πως η Θεσσαλονίκη βρίσκεται μακριά, ακόμη, από την επιπεδοποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης.
Τα δείγματα που ελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα από τα λύματα δείχνει πως η συγκέντρωση του γονιδιώματος του ιού αυξάνεται με μεγάλους ρυθμούς. Αυτό, φυσικά, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα μειούμενα νούμερα κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.
«Σε αυτή τη φάση της πανδημίας, τα ευρήματα δεν μας εκπλήσσουν. Η τάση παραμένει αυξητική και αποτυπώνει τη μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Όταν τα μέτρα που έχουν ληφθεί αρχίσουν να αποδίδουν, θα σταματήσει σε πρώτη φάση να έχει εκθετικό χαρακτήρα η αύξηση, πριν σταθεροποιηθεί και αντιστραφεί η τάση προς μία πτωτική πορεία. Ελπίζουμε πως οι μετρήσεις των επόμενων δύο εβδομάδων θα αρχίσουν να δείχνουν αυτή την πορεία» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και προσέθεσε:
«Οι μετρήσεις στα λύματα δείχνουν ότι απέχουμε πολύ από την επιπεδοποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης. Ίσως η διαφορά με τα ανακοινωθέντα μειούμενα κρούσματα να οφείλεται είτε στο ότι αυξήθηκε το ιικό φορτίο των συμπτωματικών, είτε στο ότι υπάρχει πλέον μεγάλος αριθμός ασυμπτωματικών είτε σε συνδυασμό των δύο αυτών περιπτώσεων. Εταιρείες ελέγχουν το προσωπικό για ασυμπτωματικούς στέλνοντας στο ΑΠΘ δείγματα από λύματα».
Στα όρια εξάντλησης οι υγειονομικοί
Η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Δάφνη Κατσίμπα, μιλώντας στο Sputnik, αναφέρθηκε και στην οριακή κατάσταση που βρίσκεται το προσωπικό στα νοσοκομεία.
Όπως ανέφερε η κα Κατσίμπα, το ωράριο εργασίας έχει επεκταθεί κατά πολύ, ενώ είναι αρκετοί οι υγειονομικοί που βρίσκονται στα όρια κατάρρευσης.
«Ένας συνάδελφός μου ήταν όρθιος κυριολεκτικά 36 ολόκληρες ώρες τρέχοντας από τον έναν θάλαμο με ασθενείς COVID-19 στον άλλο θάλαμο. Η κόπωση είναι τεράστια» σημείωσε, χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στους συναδέλφους της που έχουν πληγεί και οι ίδιοι από τον ιό.
«Έχουμε αποδεκατισμό γιατί έχουμε πάρα πολλά κρούσματα στους εργαζόμενους -γιατρούς, νοσηλευτές, προσωπικό- τα οποία είτε πρέπει να απομακρύνονται είτε να νοσηλεύονται».
Πηγή: Sputniknews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ